Ilja Post
Ilja Post Binnenland 30 mei 2018
Leestijd: 2 minuten

Jarig Hilton staart zich niet blind op diploma’s

Het sjieke Hilton Rotterdam, 30 mei jongstleden exact 55 jaar oud geworden, mag dan bekend staan om haar geweldige service. Ze investeren ook flink om die status te kunnen behouden. Onder andere door werkloze jongeren of zelfs statushouders de kans te bieden als hotellier aan de slag te gaan. Hun enige criteria: dat je leergierig en gemotiveerd bent.

American dream

Vroeger, toen de wereld nog simpel was, ging niet alles over diploma’s. Destijds kon je je nog letterlijk opwerken van krantenjongen tot miljonair. Eigenlijk precies zoals Conrad Hilton, stichter van het beroemde Hilton-imperium, deed toen hij in 1919 op goed geluk zijn eerste hotel kocht.

Conrad leefde ‘The American Dream’ en blijkbaar heeft hij in zijn ergernis zijn opvolgers de opdracht meegegeven ook anderen te laten schitteren waar dat kan. Karin van den Berg, General manager Hilton Rotterdam, doet in ieder geval haar uiterste best om ook Rotterdamse ongediplomeerden of zelfs statushouders een plek te geven in haar team.

Diploma vs motivatie

,,Aanvankelijk niet op de meest cruciale posities natuurlijk. Maar om bedden op te maken of vriendelijk de deur open te houden, hoef je niet per se een hele rits aan diploma’s te hebben of vijf jaar aan ervaring.”

Liever heeft ze dat je leergierig en gemotiveerd bent. ,,Als mensen de juiste uitstraling en passie hebben, kunnen we ze in veel functies zelf opleiden tot de vaklui die wij zoeken. Hilton heeft gedegen inwerkprogramma’s, zoals de Hilton University, waar nieuwe medewerkers gekoppeld kunnen worden aan een buddy.”

Een miljoen hotelliers

Sterker, jonge mensen aan het werk helpen is één van de speerpunten van de Hilton-hotelketen. ,,Onze CEO wil in 2019, ons 100-jarig bestaan als merk, verspreid over ruim 5.000 locaties, minstens een miljoen jongeren bekend te hebben gemaakt met het vak als hotellier. De teller staat inmiddels op 800.000.”

Volop vacatures

De hotelbranche leent zich daar dan ook perfect voor, zegt ze. ,,Er zijn allerlei vacatures te vinden, zowel voor als achter de schermen en op verschillende niveaus. Bovendien, als concern groeien we wereldwijd nog steeds; gemiddeld met een hotel per dag. Volop plek dus om nieuwe mensen te plaatsen. Zo niet in Rotterdam, dan wel elders in het land – of de wereld.”

Op de vraag of werkloze jongeren of statushouders zonder hotelachtergrond het niveau van Hilton niet naar beneden halen, is zij duidelijk. ,,Absoluut niet. Interne trainingen zijn bij ons schering en inslag. We beknibbelen dus niets op kwaliteit.”

Altijd welkom

Dus ja, mensen met passie, enthousiasme en de wil om het anderen naar hun zin te maken, zijn hier altijd welkom, aldus Van den Berg. Of ze daarvoor nu de juiste diploma’s hebben of niet. ,,Simpel gezegd: wij willen mensen die willen; de rest regelen wij zelf wel.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.