Job Halkes
Job Halkes Binnenland 4 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Ben jij sterker dan deze politiehonden?

Zo’n 150 tot 200 keer per week rukken ze uit. Een politiebegeleider met zijn hond is een gewild instrument in de regio Rijnmond. In totaal staan 37 koppels dag en nacht klaar om direct op pad te gaan als dat nodig is. Op dierendag trainden zij op diverse plekken in de regio.

Tuig spelen

Zo ook in de kantine van voetbalvereniging TransvaliaZW. Binnen staan zo’n 60 studenten van de Veiligheidsacademie van Zadkine. Zij mogen vandaag het tuig spelen terwijl DJ Paul Elstak keihard door de speakers knalt. Zogenaamd gaan zij met elkaar op de vuist en komt de politie met honden naar binnen om de kantine te ontruimen. Als de studenten staan te wachten, wordt er nog wat gelachen, maar als de schuimbekkende politiehonden binnenkomen, wordt er vol bewondering gekeken. Twee trainers in dikke beschermende pakken worden aangevallen door de honden. Binnen mum van tijd is de kantine leeg, oefening geslaagd.

Hondenbegeleider Stephan heeft de leiding. Hij is de trainer van de populaire politiepup Bumper, die op deze dag natuurlijk ook niet ontbreekt. „In totaal hebben we 37 politiehonden die dag en nacht inzetbaar zijn. Rotterdam is best een druk district, dus dan hebben we het of 150 tot 200 meldingen per week.” Vooral bij meldingen die kunnen escaleren worden de honden opgeroepen. „Bijvoorbeeld bij vechtpartijen, een inbraak of voetbalwedstrijden.” Hoewel Bumper aanwezig is, mag hij nog niet lekker losgaan. „Hij is nog maar tien maanden”, legt zijn begeleider Stephan uit. „Pas bij 2,5 jaar kunnen we zien of hij het aankan.”

Nooit zonder tok

De twee mannen in de pakken, Stephan en Reül, zitten na een sessie even uit te puffen op het terras. „Het is best warm in zo’n pak”, aldus Stephan. „Zelfs met zo’n pak aan voel je het bijten goed hoor. Het is alsof iemand je hard knijpt. En als een hond een halve beet doet zit je velletje ertussen.” Beide mannen doen het werk al jaren. „Mijn lichaam is er inmiddels aan gewend”, vertelt Reül. Maar het gaat niet altijd goed. „Kijk maar naar mijn hand, daar zitten wel wat wondjes. En ik ga nooit aan een oefening beginnen zonder tok, want daar is het ook bijna een keer misgegaan, haha.”

Studenten onder de indruk

Voor de studenten van de Veiligheidsacademie van Zadkine was het gisteren een bijzondere schooldag. Even geen bankjes en boekjes, maar grommende honden en steigerende paarden van de politie.

Geraakt door stok

„Het is ontzettend gaaf om mee te maken”, vertelt Danny Bok (17). Zelf heeft hij nog nooit in de praktijk een hondenbeet of een politieschop ogen ervaren. „Maar ik ben wel geraakt met een wapenstok net en heb een blauw scheenbeen.” Hij is onder de indruk geraakt van het werk van de politie. „Het lijkt me wel gaaf om die kant om te gaan met mijn opleiding.”

Emely Bouter (17) kijkt ook vol bewondering naar het hele schouwspel. „Dit is wel een mooie ervaring die je aangeboden krijgt. Ik heb wel eens meegemaakt dat een agent zijn wapenstok trok, maar honden of zo niet.” Deze dag heeft ook haar aan het denken gezet. „Politie te paard lijkt mij wel leuk werk.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.