Erik Jonk
Erik Jonk Reizen 4 jul 2023
Leestijd: 3 minuten

Lekker op vakantie, maar let op: verschil in prijs voor simpel strandbed is enorm

De zomervakantie is voor veel mensen een tijd om te genieten van zon, zee en te relaxen en dat natuurlijk op een strandbed bij het geluid van de golven. Heel wat minder relaxed: het verschil in prijs voor zo’n eenvoudig strandbedje…

We willen nu niet gelijk roepen dat je je vakantie naar een Europese zonbestemming moet omboeken, maar de prijs voor zo’n strandbed loopt aanzienlijk uiteen per vakantieland. Om maar met de stranddeur in huis te vallen: op de ene plek betaal je tien keer meer voor zo’n ding om op te liggen dan in een ander oord. Erger je je eerst aan vervelende vakantiegewoontes van je landgenoten, krijg je dat ook nog eens.

Op zoek naar het goedkoopste strandbed

Reisorganisatie Sunweb hield over de prijzen van een strandbedje een onderzoek. Dat gebeurde op zeven verschillende bestemmingen aan de Middellandse Zee. Dat hadden uiteraard veel meer zonbestemmingen kunnen zijn, maar op de onderzochte vakantieplekken zijn deze zomer in elk geval talloze Nederlanders aanwezig om een strandbed te bemachtigen.

Nu iedereen wat meer op zijn of haar portemonnee let, kan het de moeite waard zijn om de prijzen van strandbedjes op vakantiebestemmingen te vergelijken. Zo kun je nét wat meer geld over houden om bijvoorbeeld uit te geven aan een lekker drankje of etentje tijdens je welverdiende vakantie. We snappen heel goed dat je je vakantie al lang en breed geboekt hebt. Zo niet: er is nu een heuse Sunweb Sunbed Index gelanceerd. Daarop kun je zien op welke vakantiebestemmingen het goedkoopste strandbed in het zand aan zee ligt. Uit het onderzoek, waarin de prijzen zijn verzameld voor bedjes op openbare stranden, blijkt dat de prijzen kunnen variëren tot ongeveer 18 euro per bedje per dag.

strandbed strandbedje
Liggen (en eventueel fors betalen). Foto: Sunweb

2 euro in Turkije, 20 euro aan de Franse Rivièra

Zo zijn vakantiegangers in Turkije gemiddeld slechts 2 euro kwijt per bedje, terwijl het aan de Franse Rivièra tot 20 euro per dag per bedje kan kosten. Italië is het op één na duurste land – hier kost een strandbed zo’n 17 euro per dag. Er zijn lokaal nog verschillen per strand en bedje, waarbij sommige luxueuzer zijn dan andere, maar de prijzen voor een normaal strandbed variëren van 2 tot 20 euro.

„Voor veel mensen is het huren van een strandbed een must op vakantie, maar het kan een behoorlijke hap uit je reisbudget zijn als je je niet bewust bent van de kosten”, zegt Martine Langerak, woordvoerder van de onderzoekende reisorganisatie. „Voor een gezin van vier moet je voor een week vakantie aan de Franse Rivièra dus rekening houden met 80 euro per dag, of 560 euro per week. Dat is tien keer meer dan in Turkije.”

Langerak vervolgt: „We hopen dat onze Index mensen die op reis willen een indicatie geeft van de kosten voor een strandbed in verschillende vakantiebestemmingen. Zo kan iedereen van een fijne en ontspannen vakantie genieten zonder onverwachts voor extra kosten te staan.”

Prijzen voor een strandbed

Het gaat hier dus om het Middellandse Zeegebied (van goedkoop naar duur).

  • Turkije (Alanya): 2 euro
  • Cyprus: 5 euro
  • Spanje (Costa del Sol/Mallorca): 9 euro
  • Kroatië (Split en nabijgelegen eilanden): 10 euro
  • Griekenland: 15 euro
  • Italië (Sardinië/Sicilië): 17 euro
  • De Franse Rivièra: 20 euro.

Inwoners Finland al jaren ‘het gelukkigst’, waarom? Metro nu in Lapland om dat te testen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.