Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Reizen 18 jun 2023
Leestijd: 5 minuten

Weekendje Edinburgh: 12 tips voor leuke activiteiten

Doedelzakken, historische kastelen, romantische straatjes, hippe koffietentjes en groene heuvels, de Schotse hoofdstad is één groot sprookje! Ga je een weekendje naar Edinburgh? Sla deze twaalf tips voor leuke acitiviteiten en bezienswaardigheden dan zeker niet over.

De Schotse hoofdstad staat ook wel bekend als de geboorteplaats van Harry Potter en dat heeft alles te maken met dat schrijfster J.K. Rowling in cafe The Elephant House een groot deel van haar boeken hier heeft geschreven. Ideaal dus voor fans van de boeken (en films)!

Edinburgh
Grassmarket in Edinburgh. Foto: Lisa Vermeij

Tips voor een weekendje Edinburgh

Edinburgh Castle

Het kasteel van Edinburgh ligt op Castle Rock en is niet te missen! Het historische gebouw domineert de skyline van de stad. Nog leuker is om het kasteel te bezoeken en alles te leren over de Schotse geschiedenis. Boek van tevoren online alvast een kaartje, want het kasteel is nogal populair en de tours zijn snel uitverkocht.

Hideout café

First things first: koffie. Maak een pitstop bij Hideout café, dit leuke koffiebarretje zit verscholen op weg naar Edinburgh Castle vlakbij de Royal Mile. Niet alleen schenken ze hier goede koffie, aan de muur hangen posters van legendarische artiesten die je ook mee naar huis kunt nemen als souvenir.

Holyrood Palace

Al sinds de 15e eeuw is dit het officiële verblijf van de Britse koningin en koning in Schotland. Het schijnt dat Queen Elizabeth er elke zomer een week verbleef om tuinfeestjes en plechtigheden bij te wonen. Van buitenaf is het Holyrood Palace al een bijzondere bezienswaardigheid, maar zodra je naar binnen gaat, heb je de kans om alle prachtige staatskamers en de weelderige tuinen te bezoeken.

The Royal Mile

De Royal Mile is de belangrijkste straat en tegelijk ook één van de mooiste straten van Edinburgh. Deze beroemde straat loopt van Edinburgh Castle naar het koninklijke Holyrood Paleis. De koninklijke straat zit vol met leuke doorkijk-steegjes, boetiekjes, pubs, souvenirwinkels en rode telefooncellen!

Arthur’s Seat

Arthur’s Seat is niet te missen vanuit de stad! Een wandeling naar de oude vulkaan mag je dan ook niet overslaan als je in Edinburgh bent. Met een uurtje wandelen (trek goede schoenen aan) loop je naar de top van de heuvel (250m hoog) en ben je gegarandeerd van een prachtig uitzicht!

Arthur's Seat
Arthur’s Seat. Foto: Unsplash

Carlton Hill

We zijn nog niet klaar met de mooie uitzichten. Carlton Hill ligt ten oosten van het stadscentrum en binnen een kwartiertje sta je boven op de iconische heuvel voor een bijzonder uitkijkpunt. Neem een kijkje bij het National Monument dat ook wel bekendstaat als de ‘Schotse Pantheon’ en werd gebouwd ter ere van de Schotse soldaten en matrozen die stierven in de Napoleontische oorlogen. Een ander bijzonder gebouw is Nelson’s monument, dat lijkt op een toren. Tip: ga tijdens zonsondergang, voor de allermooiste foto’s.

Edinburgh
Uitzicht vanaf Calton Hill. Foto: Lisa Vermeij

Ga op spookjacht in eeuwenoude ‘the Vaults’

De Vaults zijn een soort verstopte kamers die zich bevinden onder de South Bridge. De gewelven werden in 1788 gebouwd en de kamers werden oorspronkelijk gebouwd als voorraadkamers en werkplaatsen voor handelaars. Maar in de 18e eeuw werden de kamers vooral gebruikt als woonruimte voor zwervers, illegale gokplaatsen, whisky distilleerderijen en prostitutie. Als je de mythes moet geloven werden ‘the vaults’ ook gebruikt als lijkenopslagplaats. De duistere kamers blijken een ideale plek voor spookjagers en een gedeelte van de kamers is inmiddels gesloten. Meer weten over dit bijzondere stuk geschiedenis? Boek dan een tour bij Auld Reekie Tours, waar je in een uur alles leert over de bijzondere gewelven!

Museum Context: Retailer of Harry Potter Merchandise

Harry Potter-fans opgelet! Je hoeft in Edinburgh niet veel moeite te doen om merch van Harry Potter tegen te komen. Maar Museum Context is toch wel echt dé plek als het gaat om officiële Harry Potter-spullen. Van Hedwig-knuffels, Smekkies en Jelly Beans, Harry Potter-bier tot aan kaarten en boeken. Deze winkel is de toegangspoort voor alle Harry Potter-gadgets!

Hula

Iets te veel Schotse whisky gedronken? Hula is de plek waar je vitaminen kunt scoren en lekker kunt lunchen of ontbijten. Van heerlijke gezonde smoothiebowls, pokebowls en pancakes tot aan avocado toast. De zaak is gevestigd op de Grassmarket, in deze leuke straat wordt elke zaterdag ook een markt georganiseerd.

The Outsider

‘Best view of the castle of Edinburgh’ pronkt er bovenaan hun Instagram-pagina. Dat moesten we natuurlijk even testen. En eerlijk is eerlijk, vanaf dit restaurant heb je inderdaad een fantastisch uitzicht op Edinburgh Castle. Reserveer van tevoren alvast een plekje aan het raam, dan kijk je direct op het kasteel. Op het menu staan seizoensgerechten, aanrader zijn de bietenrisotto en de zoete aardappel gnocchi.

Proef haggis en Schotse whisky

Je mag Edinburgh natuurlijk niet verlaten zonder de Schotse specialiteiten te hebben geproefd: whisky en haggis. Als vegetariër kun je je bordje haggis beter laten staan. Ook als niet-vegetariër moet je een sterke maag hebben, want het gerecht bestaat uit een schapen-of kalfsmaag gevuld met orgaanvlees, havermout, niervet en kruiden. Proeven? Ga dan langs bij Haggis & Whisky house.

Bezoek een Schotse pub

Nu is het niet heel moeilijk om een pub te vinden in Edinburgh, want het barst ervan. Maar er zijn een paar die het bezoeken dubbel en dwars waard zijn: zoals de The Port O’Leith, The Last Drop en Canny’s Man. Die laatste is al 150 jaar een familiebedrijf en staat bekend om de eigenzinnige inrichting.

Zin in een spannende nacht? Dit hotel ligt 419 meter onder de grond

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.