Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Reizen 10 jun 2023
Leestijd: 4 minuten

Zin in vakantie? 9 x de mooiste plekken op Malta

Op Malta schijnt bijna altijd de zon! Met drie uur vliegen ben je op het mooie en historische eiland. Het eiland ligt in de Middellandse zee en staat bekend om de mooie stranden, historische architectuur, wereldberoemde kunst en was al te zien in tientallen films en series. Benieuwd naar tips voor je vakantie op Malta? We hebben de beste plekken voor je op een rij gezet!

Op zoek naar filmlocaties op Malta? Ook daarvan hebben we een lijstje opgesteld.

Vakantie naar Malta? Mis deze plekken niet

1. Ontdek de kleinste hoofdstad van Europa: Valletta

Met 6000 inwoners is Valletta de kleinste hoofdstad ter wereld. De historische stad is door de zandkleurige historische gebouwen, kleurrijke deuren, smalle steegjes en ruime pleinen een soort mix van Venetië en Rome, met hier en daar wat Arabische invloeden. Valletta is vrij klein, waardoor je gemakkelijk alles wandelend kunt doen.

malta, tips, vakantie op malta, mooiste plekken
De hoofdstad Valletta. Foto: Unsplash

2. St. John’s co-kathedraal in Valletta

Een must-see is de St. John’s co-kathedraal, eerlijk is eerlijk van buiten is de kathedraal niet heel bijzonder, maar binnen kijk je je ogen uit vanwege alle muren die zijn bekleed met bladgoud. Ook hangt hier het wereldberoemde werk van de Italiaanse barokschilder Caravaggio. Hij schilderde het kunstwerk ‘De onthoofding van Johannes de Doper’ speciaal in het oratorium in de kathedraal.

3. Three cities bezoeken

Wandel vanaf de kathedraal naar de Upper Barrakka Gardens, dit parkje ligt boven op de vestigingsmuren in Valletta en vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht over de stad. Je kijkt uit over de three cities (Vittoriosa, Senglea en Cospicua), die je kunt bezoeken met een historisch bootje. Vroeger waren The Three Cities het centrale punt van Malta en de paleizen, kerken en gebouwen zijn hier dan ook nog ouder dan in Valletta en daarom een bezoek waard.

4. Ervaar de stilte in de ‘stille stad’

Vergeet ook niet om een bezoek te brengen aan de Mdina, een volledig ommuurde stad in het centrum van Malta. Tot 1530 was de ‘stille stad’ de voormalige hoofdstad van Malta en deze historische plek werd zelfs gebruikt als decor voor de serie Game of Thrones. Wandel door de karakteristieke smalle straatjes en bewonder de barokke statige huizen en kloosters. Dorst gekregen? Maak dan een pitstop bij Fontella voor een koud biertje, Maltese wijn of een taartje. Vanaf het kleurrijke terras heb je een prachtig uitzicht over het hele eiland.

Malta
Ervaar de stilte. Foto: Lisa Vermeij

5. Maak een boottocht naar de Blauwe grot

Een van de populairste zwemplekken van Malta is de Blauwe Grot, ook wel bekend als de Blue Grotto. Er is een reden dat veel mensen deze plek willen bezoeken, want elke dag schijnt tussen zonsopgang en 1 uur ‘s middags de zon door de openingen in de grotten op het water en dat geeft een prachtige blauwe reflectie die je van dichtbij wil zien. Tip: neem je snorkelset mee!

Tips voor een vakantie op Malta

6. Go to Gozo!

Gozo wordt ook wel gezien als het kleine zusje van Malta. Als je de ferry neemt, ben je vanaf Malta binnen 20 minuten op dit idyllische eiland. Gozo staat bekend om de eeuwenoude tempels, zoutvlaktes en rotsachtige groene landschap. Als je op Gozo bent, mag een bezoek aan de Ggantija Tempelcomplex niet ontbreken. Deze megalithische tempels zijn opgegraven in 1827 en dateren uit 3600-2500 voor Christus. Lange tijd waren dit de oudste tempels ter wereld, totdat in Turkije de Gobekli Tepe werden gevonden.

7. Citadella complex in Rabat

De hoofdstad en de grootste stad van Gozo is Victoria, ook wel bekend als Rabat. Wandel door de smalle authentieke straatjes en breng een bezoek aan de Citadelle (iċ-Ċittadella in het Maltees). Het Cittadella complex pronkt op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, is rond de Middeleeuwen gebouwd en omvat verschillende kerken en andere historische gebouwen, waaronder de Kathedraal van Maria-Tenhemelopneming.

Malta
Bezoek het Citadella-complex op Gozo! Foto: Lisa Vermeij

8. Bezoek het rode zandstrand

Ramla Bay (Ir Ramla il Hamla) is het grootste en volgens velen beste strand van Gozo. Het strand staat bekend om haar bijzondere witte kliffen, rode zandstrand en het turquoise water waar je prima kunt snorkelen.

9. Mosta-Dome

De Mosta-Dome kun je bewonderen in het plaatsje – hoe kan het ook anders – Mosta. De indrukwekkende koepel van de St. Maria Assunta Kerk is een van de grootste koepels ter wereld. De kerk is zowel van buiten als binnen de moeite waard om te bekijken en de kans is groot dat de koepel je aan het Pantheon in Rome doet denken. De kerk werd in 1833 gebouwd en heeft wonder boven wonder een aanslag in de Tweede Wereldoorlog overleefd. In 1942 sloeg een bom een gat in de koepel, die kwam terecht op de kerkvloer, maar kwam gelukkig niet tot ontploffing. De mensen die op dat moment binnen waren raakten daardoor ook niet gewond. In het naastgelegen museum kun je een replica van de bom zien.

Malta
Foto: Unsplash

Deze bestemmingen liggen nét over de grens, maar zijn leuk voor een dagje weg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.