Thom Voogt
Thom Voogt Reizen 20 jun 2023
Leestijd: 8 minuten

Bern, Thun, Luzern en meer: een zomerse Interrail-treinreis door Zwitserland

De zomer staat voor de deur. Voor velen betekent dat maar één ding: op vakantie gaan! Hoewel het vliegtuig erg populair is, zijn er natuurlijk meerdere manieren om je van de ene naar de andere plek te begeven. Zo kun je er ook voor kiezen om met de trein op Interrail-reis in Europa te gaan. Metro’s Thom Voogt probeerde het uit en bezocht in vijf dagen tijd verschillende steden in Zwitserland.

Er valt binnen ons continent een hoop te zien met de trein. Met een Interrail-pas kun je door maar liefst 33 landen reizen. Op zoek naar nóg meer inspiratie? In bijvoorbeeld Zweden en Bulgarije vind je ook unieke routes.

Met de trein door Europa

Reizen is afwegingen maken. Wat ga ik doen? Wanneer vertrek ik? Waar ga ik heen? Niet geheel onbelangrijke vragen. Net zoals de vraag: hoe ga ik erheen? De trein is misschien wel hét antwoord als je op zoek bent naar een comfortabele reis.

Ik nam de proef op de som en reisde af naar Zwitserland, geleden in centraal Europa. Dit deed ik met een vijfdaagse Interrail-pas. Wat inhield dat ik binnen één maand tijd vijf dagen onbeperkt mocht reizen. Hoe je die inzet, bepaal je helemaal zelf. Het kunnen vijf aaneengesloten dagen zijn of verspreid door de maand. Door vrijwel heel Europa kun je dan reizen. Voor wie er langer op uit wil, zijn er vele andere soorten passen die je kunt aanschaffen. Zoals één waarmee je 15 dagen kunt treinen binnen twee maanden tijd.

Ik stapte in de trein op Amsterdam Centraal station en vertrok naar Frankfurt. Daar stapte ik vervolgens over op de trein naar Bazel, waarna ik direct doorging naar Bern. De eerste bestemming van mijn reis. Eerlijk is eerlijk, je bent best lang onderweg. Zo’n 6,5 uur ongeveer. Toch gaat de tijd snel voorbij in de trein. Voor mij was dat vanwege het comfort dat je er hebt. Relatief brede stoelen, meer beenruimte dan in een vliegtuig en uitzichten om bij weg te dromen.

Dagje Bern

De eerste bestemming van mijn reis was dus Bern, de hoofdstad van Zwitserland. Een plek die rust en karakter uitstraalt. De oude binnenstad staat zelfs op de UNESCO werelderfgoed lijst. Dat zegt al een hoop, maar terwijl ik mij door de straatjes begeef, begin ik ook te begrijpen waarom precies. De architectuur is ongelofelijk mooi. Overal waar ik kijk, zie ik imposante gebouwen, klokkentorens, bruggen en pittoreske straatjes.

Bern Zwitserland
Zytglogge in de oude binnenstad van Bern Foto: Thom Voogt

Verder heeft deze beregezellige stad een hoop te bieden. Zoals letterlijk een drietal beren. Aan de rand van de binnenstad steek je de Nydeggbrucke over de rivier de Aare over, waarna je direct bij dierenpark Barengraben uitkomt. De beren leven op een beboste heuvelhelling naast de rivier. Je kunt zowel boven als beneden langs hun unieke verblijf wandelen. Maar het wordt nog spannender: met het monorailliftje kun je dwars door hun verblijf heen naar boven en beneden. Een unieke ervaring voor iedere berenvriend.

Ook is een bezoek aan de Rosengarten (rozentuin) meer dan de moeite waard. Als je geen hooikoorts hebt tenminste. En er niks op tegen hebt om een vrij lang stuk omhoog te lopen. Je vindt er een grote variatie aan, hoe kan het ook anders, rozen. Met een uitzicht waar je U tegen zegt. Je kijkt er uit over een groot deel van de stad. Mocht je trouwens even bij willen komen van de steile tocht omhoog, dan kun je bij restaurant Rosengarten even een hapje eten.

Rondje om de Thunersee

Voor wie denkt: Zwitserland ligt toch helemaal niet aan zee? Dat klopt, maar meren zijn er genoeg. See is namelijk Duits voor meer. De Thunersee bevindt zich in het midden van het land, een stuk onder de hoofdstad. Rondom dit meer vind je verschillende steden en dorpjes. En aangezien deze vrij dichtbij elkaar liggen, besloot ik er een paar te bezoeken.

Allereerst reisde ik met de trein af naar het gelijknamige Thun. Vanaf Bern ben je hier in minder dan een half uurtje zonder over te hoeven stappen. Perfect dus als je op één dag meerdere plekken wil ontdekken. Eenmaal aangekomen in Thun liep ik binnen enkele minuutjes al de stad binnen. Aan de rand van Thun vind je het Schadaupark, waar je de Thunersee kunt bewonderen.

Thun, Thunersee, Zwitserland
De Thunersee gezien vanaf Thun, Zwitserland Foto: Thom Voogt

Wanneer je doorloopt naar het hoger gelegen deel van de stad, kom je bij het Schlossmuseum en de Schlossberg. Vooral bij het museum kun je je echt even onderdompelen in het verleden van dit gebied.

Interrail-reis naar Zwitserland

Na Thun was Spiez aan de beurt. Tijdens dit ritje heb je eigenlijk niet eens een stoel nodig. Je knippert twee keer met je ogen en je bent er al. De 9 minuten die ik in het rijtuig doorbreng gaan zo voorbij, maar dat komt vooral door het prachtige uitzicht dat ik heb. De trein rijdt namelijk vlak langs het meer. Spiez is ideaal voor mensen die lekker veel willen doen tijdens hun vakantie. Je kunt er minigolven, voetballen, zwemmen, het kasteel bezoeken, een bootje huren óf een boottocht maken naar Thun of Interlaken. Zo kom jij de dag wel door.

Wie net als ik toch nóg meer van de Thunersee-omgeving wil zien, kan er ook voor kiezen om Spiez in te ruilen voor Interlaken. Deze bestemming is in de winter erg populair onder wintersporters, maar ook in de zomer is het een plaatje. De stad is prachtig, maar ik had een ander doel. De Thunersee van de andere kant bekijken. Interlaken ligt namelijk vanaf Thun gezien precies aan de overkant van het meer. Ik maakte een op zijn zachtst gezegd stevige wandeling naar het Thunersee viewpoint.

Volgens Google Maps doe je hier iets meer dan een half uur over, maar met mijn omweg weg was het zeker het dubbele. Gelukkig was het het dubbel en dwars waard. Ik wist niet wat ik zag en wist ook niet waar ik moest kijken. De schitteringen in het water tijdens deze zonnige dag voelden sprankelend aan en de bergpartijen waren een goed gezelschap. De perfecte plek voor bijvoorbeeld een picknick op een warme juni-avond.

Eén app voor je hele Interrail-reis

Misschien heb je wel al eens nagedacht over een verre treinreis, maar ben je toch huiverig. Want hoe zorg je ervoor dat alles goed verloopt? Eerlijk is eerlijk, treinreizen vergt een zekere mate van flexibiliteit. Soms moet je onverwachts overstappen of valt er een trein uit en moet je je route aanpassen. Dat kan de nodige stress opleveren, zo ook voor mij. Gelukkig heb je daar de Rail Planner app van Interrail voor.

De app is makkelijk in gebruik en heel overzichtelijk. Wanneer je je gekochte pas heb geactiveerd, kun je direct aan de slag met het plannen van je reis. Ook eerder al trouwens. Voordat je überhaupt de pas hebt, kun je al zoeken naar verbindingen en een reis uitstippelen.

Wanneer je je route hebt gekozen en de pas actief is, veeg je het grijze knopje dat je ziet staan bij de betreffende treinreis naar rechts. Deze wordt dan geel en dat betekent dat je kunt gaan. Als je via het menu onderaan naar ‘My Pass’ gaat, krijg je de QR-code te zien die dient als je ticket. Verder kun je op een simpele manier je reis aanpassen. Stel dat je vlak voor vertrek toch liever een trein later neemt, kun je je gekozen optie altijd verwijderen en vervolgens de nieuwe toevoegen.

Luzern: waar je een sterke nek nodig hebt

Beeld het je in: een middeleeuwse stad, met versieringen op en aan de gebouwen, omgeven door bergen en met een paar fleurige bruggen. Dat is Luzern, de volgende bestemming van mijn reis. De stad is erg in trek onder toeristen en ligt aan het bekende vierwoudstedenmeer. Deze stad is als het ware de woordenboekbetekenis van het woord schoonheid. Vrijwel alles hier doet je ogen glinsteren.

Nekklachten krijg je van Luzern waarschijnlijk ook, maar geloof me, die heb je er waarschijnlijk wel voor over. Het valt me namelijk al snel op hoeveel gebouwen versierd zijn met de meest prachtige tekeningen en kunstwerken. Je blijft maar omhoog kijken. Zelfs de wandeling naar de supermarkt is dus niet saai.

Luzern, Zwitserland
Straten van Luzern, Zwitserland Foto: Thom Voogt

Verder vind je in Luzern in ieder geval twee bijzondere bruggen. Misschien niet iets waar je direct warm voor loopt, bruggen, maar deze had ik niet willen missen. Ik heb het over de Kapelbrug en de Spreuerbrug. Vooral die eerste is beroemd. De overdekte houten, met aan de zijkant met bloemen versierde, brug is al meer dan 650 jaar oud. Hoe bijzonder is het dan niet om daar overheen te kunnen lopen? In 1599 werd besloten de brug te versieren met afbeeldingen, om het wat op te fleuren. Je nek krijgt ook hier dus geen pauze. De afbeeldingen vertellen veel verschillende verhalen, waaronder de ontwikkeling van de geschiedenis van de stad. Wie had gedacht dat een brug zo’n bijzondere attractie zou zijn?

Op naar het perron

De trein heeft dus vele voordelen. Natuurlijk moet je wel rekening houden met het feit dat het lang kan duren tot je op je bestemming bent. Ook gaat er soms ook zeker wat mis en moet je kunnen schakelen. Het is dus aan jou of je dat er voor over hebt. Toch is Interrail naar mijn beleving in het algemeen een fijne manier van reizen. Het voelt totaal niet gehaast, waardoor je op een relaxte manier je vakantie tegemoet kan gaan. Stap dus gauw het perron op als je in bent voor een nieuw avontuur.

10 vervelende en herkenbare vakantiegewoontes van Nederlanders

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.