Judith Tielemans
Judith Tielemans Reizen 4 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Weg van het gebaande pad: dit zijn de mooiste stranden in Portugal

Gigantische rotsformaties, een turqoise gekleurde zee en een goudkleurig zand. Het zijn kenmerken van een typisch Portugees strand. Zeker in de Algarve vind je veel ruige stranden met helder water. Zie je door de bomen het bos niet meer? Metro’s redacteur Judith Tielemans tipt de mooiste stranden van Portugal, waar je niet hoeft te vechten om een plekje tussen de menigte.

Om de stranden te bereiken, wacht je in veel gevallen een stijle afdaling of rotsachtige wandeling. Wie eenmaal met de voetjes het zand bereikt, staat een heerlijke stranddag te wachten.

Praia Da Ursa

Do you know this place?” vraagt de ober van een klein restaurant in de buurt van het Portugese Sintra. „It’s known as the Instagram beach.” Ik ken het plekje niet, maar als de ober foto’s laat zien van het strand, word ik meteen enthousiast. De dag daarna vertrek ik samen met mijn vriend in de auto naar Praia da Ursa. Op de weg staan een aantal auto’s geparkeerd en dat is dan ook meteen het teken dat we moeten uitstappen. Voor ons ligt een veld bekleed met mos en bloemen. Eenmaal aangekomen bij de kliffen zien we een stijl pad naar beneden lopen. Het pad om naar het strand te komen, blijkt later.

Mijn tip is dan ook: neem goede schoenen mee. Ik was er niet op voorbereid en heb het pad op een sandaal met plateau gelopen. Niet echt handig, kan ik je vertellen. Het is in ieder geval een groot avontuur om naar beneden te komen, dus een goede voorbereiding is wel zo handig. Dit is wat mij betreft één van de mooiste stranden van Portugal.

Praia de Moledo

Meer richting het noorden van Portugal, is de kustlijn wat rustiger. In de regio Porto e Norte vind je veel stranden die weinig bezocht worden door toeristen. Een mooie plek is Praia de Moledo, waar  voornamelijk locals te vinden zijn. Ideaal om te suppen of om gewoon te genieten van het zonnetje.

Praia do Tonel in Portugal

De ruige stranden vind je meer richting de Algarve, in het zuiden van Portugal. Praia do Tonel ligt daar nog ietsje boven en is een geweldige plek voor liefhebbers van surfen. Om hier te komen, wacht je ook weer een avontuurlijk pad, waar je met behulp van touwen naar beneden klimt. Als je deze regio bezoekt, raad ik je aan om een nachtje te logeren bij Orada: een super idyllische plek midden in de natuur. Hou je van meditatie en yoga? Dan ben je daar absoluut op het juiste adres! Ze organiseren regelmatig retreats, maar je kunt er ook slapen als er geen evenementen zijn. Geniet van het natuurzwembad, duik de sauna in en glijd van de rivier af op een opblaasbare band.

Praia Do Canavial

Voor wie graag met de billen bloot gaat, kan een bezoek aan het naturistenstrand Praia do Canavial niet ontbreken. Ook als je liever je zwemkleding aan houdt, kun je hier terecht. Het is een heel mooi, ruig strand, met een fijne vibe. Om hier te komen, maak je een prachtige wandeling langs de kustlijn van Lagos. Ook hier geldt dat er minder toeristen zijn, dan een stukje verderop. Ideaal!

Mooiste stranden in Portugal: Praia Da Amoreira

In de Westelijke Algarve vind je dit unieke plekje. Dankzij de ligging, aan de monding van de rivier, kun je hier in zowel zoet als zout water zwemmen. Het is maar even lopen en je komt al snel aan bij dit fijne plekje. Pak je snorkel erbij en kijk welke vissen er in dit bijzondere gebied zwemmen!

Het leven als een digitale nomade: iedere dag op reis. Dit zijn de do’s and don’ts

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Weg van het gebaande pad: dit zijn de mooiste stranden in Portugal
Sluiten