Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Reizen 21 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

Op vakantie naar Curaçao: hier moet je (in coronatijd) op letten

Op vakantie naar Curaçao is niks minder dan een dikke aanrader. Vooral nu het ‘fijne’ Nederlandse herfstweer is neergedaald op ons land. Wie wil dan niet regenachtige wolken verruilen voor hagelwitte stranden en de felblauwe Caribische Zee? Jammer genoeg leven we nog steeds met het coronavirus en dat is op het eiland niet anders. Aan deze dingen moet je denken als je op vakantie gaat naar Curaçao (in coronatijd).

Als je de coronasituatie op Curaçao vergelijkt met die van Nederland, zou je misschien denken dat er weinig aan de hand is. Het aantal nieuwe gevallen per dag schommelt de laatste tijd namelijk tussen de 5 en 25. Zet dat af tegen de circa 4000 besmettingen die we hier dagelijks zien, en je zou denken dat er weinig maatregelen meer nodig zijn. Maar die zijn er wel degelijk. Er wonen namelijk maar zo’n 155.000 mensen op het eiland en de maatregelen zorgen ervoor dat de druk op de zorg niet de pan uitrijst.

Update 26/10: vanaf vandaag kun je ook met je QR-code naar Curaçao. Je hoeft dan niet vooraf te testen en de test op de derde dag hoeft ook niet, mits je minimaal twee weken geleden je laatste vaccinatie hebt gehad of recent hersteld bent van corona.

Let op: de onderstaande maatregelen zijn een momentopname. Ga altijd goed na welke maatregelen er gelden voor jouw moment van vertrek.

Vakantie, curaçao, coronamaatrdegelen, documenten, vakantie curaçao
Er is wat moeite voor nodig, maar dan heb je ook wat.

Vakantie op Curaçao? Dit moet je regelen

Reisdocumenten voor Curaçao

Allereerst heb je, om Curaçao binnen te komen, een hele hoop documenten nodig. En ja, die moet je (bij veel vliegmaatschappijen) uitprinten. Je moet onder meer een PCR- of anitgeentest laten doen. Op deze website kun je de formulieren invullen. Bij veel vliegmaatschappijen moet je ze dus geprint meenemen. Wil je echt geen risico lopen, draai van alle documenten dan even een printje uit. Een tripje naar de bieb, je oma of kantoor kost weinig moeite.

Je hebt nodig:

  • (Negatieve) uitslag van je PCR- of antigeentest;
  • Digital Immigration Card;
  • Passenger Locator Card;
  • Gezondheidsverklaring RIVM;
  • Bevestiging van je testafspraak op de derde dag (hierover later meer).

Het belangrijkste is dat je minder dan 48 uur voor vertrek een PCR-test laat doen én dat de uitslag daarvan negatief is. Vlieg je dus op zondag om 15.00 uur, zorg dan dat je niet eerder dan vrijdag 15.00 uur de test laat afnemen. Als je een antigeentest laat doen, dan moet dat binnen 24 uur voor vertrek. Dat is dus niet eerder dan zaterdag om 15.00 uur. Wanneer je de uitslag van je test hebt, kun je de rest van de documenten invullen.

Voor je Digital Immigration Card heb je je vluchtnummer nodig. Daarnaast vul je in hoe lang je blijft, waarom je gaat (vakantie, werk, etc.) en upload je een foto van je paspoort. Het vakje ‘stoelnummer’ kun je leeglaten of je kunt een fictief nummer invoeren.

Je Passenger Locator Card vul je ook digitaal in, zodat in het systeem staat waar je te vinden bent. Vul daar dus in waar je verblijft. Als je bij vrienden of familie verblijft, klik je op ‘private homes’. Hierna upload je ook je negatieve testresultaat.

De laatste stap van je Passenger Locator Card is het maken van een afspraak voor een antigeentest (sneltest) op je derde dag op het eiland. Kom je zondag aan, dan is dat op woensdag. Print deze bevestiging los uit. Uiteindelijk heb je dus vijf geprinte documenten op zak, plus uiteraard je paspoort.

Coronamaatregelen op Curaçao

Er gelden nog een aantal coronamaatregelen op Curaçao, maar daar merk je weinig tot niks van. Eén van de maatregelen waar je het meest ‘last’ van zal hebben, is de avondklok. Die geldt van 01.00 uur tot 04.30 uur, deze maatregel wordt elke vier weken onder de loep genomen. Belangrijk om te weten: mensen krijgen geen uitzondering op de avondklok als ze van en naar hun werk reizen (met uitzondering van zorgpersoneel en politie natuurlijk). Dat betekent concreet dat de keukens van restaurants om 22.00 uur dicht gaan en dat personeel je (vriendelijk) kan verzoeken om zo rond 23.00 uur het restaurant te verlaten. Zij moeten immers ook nog opruimen en richting huis.

Daarnaast moet je in winkels op Curaçao een mondkapje op. Als je niet volledig gevaccineerd bent, moet je in gemeenschappelijke ruimtes van hotels ook een mondkapje dragen. Daarnaast moet je twee meter afstand houden van je medemens.

Vakantie, curaçao, coronamaatrdegelen, documenten, vakantie curaçao
Restaurants op Cur Curaçao sluiten om 22.00 uur de keukens.

Test op de derde dag van je vakantie op Curaçao

Nadat je je Passenger Locator Card hebt ingevuld, ontvang je een mailtje met een referentienummer. Die heb je nodig om een afspraak te maken voor een antigeentest op je derde dag op Curaçao. Dat is niet nodig voor kinderen onder de 7 jaar oud. Er zijn verschillende bedrijven die de tests afnemen, met dus ook verschillende testlocaties. Kies er eentje die dichtbij je ho(s)tel zit, dat is wel zo handig. Je kunt er ook voor kiezen de test op je hotelkamer af te laten nemen, maar dat maakt het geheel een stuk duurder.

Zo’n antigeentest kost tussen de 16,50 en 42 euro, afhankelijk van bij welk bedrijf je de test laat afnemen. Je kunt betalen met iDeal of creditcard. Als je positief bent, moet je direct tien dagen in quarantaine. Je moet dan zelf accommodatie regelen, er zijn geen quarantainehotels op Curaçao.

Terugreis naar Nederland

Voor de terugreis naar Nederland heb je wél je coronapas (aka QR-code) nodig. Dat kan dus je vaccinatiebewijs zijn, een herstelbewijs of een negatieve test (die je dus op Curaçao moet laten doen). Net voor je je koffers afgeeft bij de incheckbalie, vragen medewerkers om je QR-code. Als alles in orde is, ben je binnen no-time bij de gate. Nu kun je weemoedig het vliegtuig in en dromen over je volgende vakantie.

Let op: deze informatie geldt alleen voor Curaçao. Als je naar Aruba of Bonaire reist, moet je mogelijk andere stappen ondernemen. Kijk daarvoor op de betreffende overheidssites of vraag hulp aan je reisbureau of vliegmaatschappij.

https://www.metronieuws.nl/lifestyle/reizen/2021/10/winterzon-bestemmingen-onder-5-uur-vliegen/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.