Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 21 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

Benzineprijs is torenhoog, hoe zit het in de landen om ons heen?

In Nederland rijden we deze weken (en misschien wel maanden) richting tankstations met de vraag: hoe hoog zal de benzineprijs of die van diesel nú weer zijn? Een antwoord is daarbij zeker goed: torenhoog. Hoe zit het eigenlijk in de landen om ons heen?

Voor een liter benzine moesten we op 1 oktober meer dan 2 euro worden betaald. Een record. Dat was drie weken geleden althans de gemiddelde adviesprijs in Nederland. De benzineprijs is sinds die tijd iéts gezakt, maar dan hebben we het letterlijke over enkele centen.

Benzineprijs in Nederland het hoogst

Veel landgenoten zijn in deze herfstvakantie lekker op reis. In de verschillende vakantielanden zullen zij soms verbaasd opkijken als zij de benzineprijs ontdekken. Wie de websites van ADAC, de Duitse ANWB, en die van Bezinpreis-aktuell bekijkt, ziet het gelijk: de benzineprijs in Nederland is het hoogst. Die van Slowakije is op dit moment bijzonder laag. Maar ja, om nou voor een volle (en dus gelijk weer lege) tank naar Bratislava te rijden… da’s ook weer zo’n ding.

Overzicht diesel- en benzineprijs verschillende landen

Een overzicht van zestien Europese landen, met de gemiddelde literprijzen van diesel en benzine in euro’s.

• Nederland: diesel 1,59; benzine 1,97.

• Zwitserland: diesel 1,58; benzine 1,60.

• Denemarken: diesel 1,57; benzine 1,80.

• België: diesel 1,57; benzine 1,61.

• Italië: diesel 1,55; benzine 1,70.

• Portugal: diesel 1,52; benzine 1,74.

• Frankrijk: diesel 1,47; benzine 1,60.

• Duitsland: diesel 1,39; benzine 1,74.

• Kroatië: diesel 1,39; benzine 1,45.

• Hongarije: diesel 1,32; benzine 1,31.

• Slovenië: diesel 1,31; benzine 1,27.

• Spanje: diesel 1,26; benzine 1,42.

• Oostenrijk: diesel 1,25; benzine 1,33.

• Tsjechië: diesel 1,23; benzine 1,32.

• Polen: diesel 1,22; benzine 1,28.

• Slowakije: diesel 1,18; benzine 1,29.

https://twitter.com/7542ck/status/1451107154933452800

Tips voor bij het tanken

De hogere prijzen zijn het gevolg van de oplopende olieprijs. Voor een vat olie moest eerder deze week voor het eerst sinds 2018 meer dan 80 dollar worden betaald. In een jaar tijd zijn de olieprijzen met zo’n 50 procent gestegen.

Tips voor bij het tanken zijn door de torenhoge benzineprijs – zeker als het de tankstations in eigen land betreft – handig. Vakantiehuizen-zoekmachine Holidu zette er vandaag vijf op een rij.

1. Huurauto met eerlijke brandstofregeling

Al bij het boeken van een huurauto kun je je beschermen tegen extra kosten met de juiste brandstofregeling. Het principe is heel eenvoudig: je haalt de huurauto op met een volle tank en brengt hem terug met hetzelfde niveau. De laatste rit voor het inleveren van de huurauto moet altijd naar het benzinestation zijn. Vergeet niet de tank vol te gooien voordat je het voertuig terugbrengt, anders kan het verhuurbedrijf je niet alleen de ontbrekende brandstof, maar ook servicekosten in rekening brengen. Let daarom goed op welke tankregeling je hebt gekozen en laat dit vastleggen in een contract.

2. Vertalingen voor de namen van de brandstof

Zoek van tevoren uit hoe benzine, diesel en andere brandstoffen in de plaatselijke taal worden genoemd. Zo voorkom je niet alleen onnodige kosten, maar ook kapotte tanks. Oh ja, E5, E10 of B7 als Europese codes uit je hoofd leren is natuurlijk nóg handiger.

3. Plan je reisroute slim

Soms zijn de prijsverschillen bij benzinestations in twee buurlanden ronduit groot. Informeer naar de benzineprijzen voordat je de landsgrenzen oversteekt. Moet je vertrekken met een volle tank of kun je beter ter plaatse goedkoop tanken? Je weet het vast, maar het is ook beter om niet te tanken op snelwegen.

4. Gebruik apps

Er zijn veel handige apps waarmee je de benzineprijzen van tevoren kunt checken. Je kunt zien welk tankstation langs je dagelijkse route de goedkoopste brandstof biedt. TV-programma Kassa testte de apps al eens.

5. Betaalmiddelen

In sommige landen maakt het echt verschil of je met de kaart of contant afrekent. Als we Europa even verlaten: in de Verenigde Staten bijvoorbeeld is de brandstof op veel plaatsen goedkoper als je contant betaalt.

Origineel nachtje weg: 24 uur zonder elektronica op een eiland(je)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Benzineprijs is torenhoog, hoe zit het in de landen om ons heen?
Sluiten