Iris Hermans
Iris Hermans Reizen 10 nov 2020
Leestijd: 7 minuten

Alternatieve wintersport: hard gaan met husky’s, foute kerstbaljacht, coronaproof sneeuwhappen

Veel reizigers zullen deze winter waarschijnlijk de Alpen overslaan. Gelukkig kun je ook alternatieve wintersport vieren in eigen land. Metro huurde een camper voor het vrije, veilige en avontuurlijke vakantiegevoel en ontdekte husky’s in het Lapland van de lage landen, een potentiële kerstbaltrend op de grootste kerstafdeling van Midden-Nederland en dat ski’s perféct zijn om 1,5 meter afstand te bewaren (en mee te skiën).

foto van camper
Camper van Camptoo, waar je alle soorten campers kunt huren. Foto: Dirk Wijnand de Jong

Hus Hus Husky

„Doe je telefoon maar liever even in je zak, want we gaan zo best hard.” Een understatement, blijkt vier seconden later, wanneer de span van zes husky’s met zo’n 35 km/uur afzet en door het bos lijkt te vliegen. De modder spat tegen je gezicht – en komt vol in je mond, omdat je die de hele tijd open hebt hangen van verwondering. Maar dat maakt niet uit, ‘modder natuur’ is prachtig.

foto van husky's
Toch nog heel erg hard gaan dit jaar! Foto: Dirk Wijnand de Jong

Het zestal energieke husky’s gaat als een speer en met een beetje sneeuwfantasie waan je jezelf in Lapland, „Mooi hè?” Danny Bekker van Dutch Husky Experience staat achter de kar en al zie je hem niet wanneer je voorop zit, je voelt gewoon dat hij in z’n element is. „Links…” wordt rap afgewisseld met „rechts” en gelukkig hebben de honden een beter richtingsgevoel dan ondergetekende. Met een steady tempo van een kilometer of zestien per uur, rennen de husky’s door het Lapland van Nederland. Een firsttimer en unieke ervaring in een, „we zijn echt één met de natuur, hè Danny?” Danny, die ook zéér bedreven in de canicross is, lacht, „zékers!”, om daarna weer snel een commando te geven, want de bocht nadert. „Rechts… Links…”

foto van Danny en Iris
Danny en Iris van Dutch Husky Experience zijn minstens zo enthousiast als hun mooie husky’s. Foto: Dirk Wijnand de Jong

Grote liefdes

‘Ontdek onze husky’s, de natuur en jezelf’ luidt het credo van Dutch Husky Experience. Danny Bekker en Iris Beterams delen behalve de liefde voor elkaar ook een grote liefde voor husky’s en het outdoor leven. Waar Iris een paar jaar geleden nog even twijfelde toen Danny voorstelde om een hond te nemen, „dan doen we een kleintje…”, was ook zij verkocht toen ze de enthousiaste Gaia in de ogen keek. Het werd hun eerste husky, het was niet hun laatste. Ze verhuisden vanuit het altijd drukke Amsterdam naar ’t Harde, hartje Veluwe. Geen moment spijt van, vertelt Iris die met haar lange blonde haren en lichte ogen zo uit een Laps sprookjesboek lijkt te komen, maar doordeweeks ‘gewoon fysio’ in Almere is. Ze hebben inmiddels zeven husky’s, and counting. „We krijgen binnenkort de achtste, uit Polen.”

Veel animo

Midden op de Veluwe ontvangen ze gasten voor hun husky-tochten, variërend van ‘cart experiences’ (voortgetrokken door een roedel husky’s) tot ‘sunset hikes’ en ‘the ultimate husky survival.’ Er is veel animo voor, beaamt het stel, zeker ook nu. Sterker nog: ze zijn op zoek naar nieuwe plekken in het bos om hun experience aan te bieden. Dus ken jij of ben jij een boswachter ergens in het land die wel wat met husky’s heeft…

Wegens de grote drukte op de Veluwe is het voor ons (nog) niet haalbaar om een onbeperkte vergunning te bemachtigen voor…

Posted by Dutch Husky Experience on Sunday, November 8, 2020

Forever young

Danny en Iris lijken wel wat op hun mooie husky’s: vol enthousiasme vertellen ze over hun leven nu, dat 24/7 in het teken staat van hun Gaia, Laika, Shiye, Wynono, Lord, Parchi en Neva. Danny zit boordevol huskytrivia. „Het zijn echte jagers. Zien ze een konijn, dan duiken ze erop.” Net als de reuen op teefje Neva trouwens, als ze loops is. „Dus die zetten we dan maar even apart.” Ze blijven heel speels, ook als ze ouder worden. Om jaloers op te worden: „Labradors worden grijs, husky’s niet en blijven er altijd jong uitzien.”

En hun lievelingskostje? „Ze eten eigenlijk alles wel, zijn gek op zalm en haring.” Hij geeft Gaia een speculaasje. Eten ze ook. „Na een rondje heeft ze het vaak wel gezien en gaat ze een beetje flierefluiten”, licht Danny, die haar foto als z’n Whatsapp-fotootje heeft, z’n ‘eerstgeborene’ lieveling Gaia toe. „Ze is de clown van de groep. Ze is heel slim en heeft humor…” Hij begint spontaan te stralen als hij naar de geestdriftige hond met de dikke vacht en felblauwe ogen kijkt. „Kijk nou naar haar, daar word je toch blij van?”

foto van Gaia
Gaia is de clown van de groep en een hond waar je heel blij van wordt.

‘Campervaring’ wintersport

Voor het echte vrije blije avontuurlijke vakantiegevoel tijdens het wintertrippen door eigen land, huur je een camper. Bij Camptoo bijvoorbeeld, de Airbnb van de campers. Doen veel mensen in deze tijd, blijkt wel uit het snel stijgende aantal ervaringen op de website. Je doorkruist er het hele land mee en met een beetje geluk, huur je er eentje waarin kerstlampjes hangen en waar een uitnodigend dierenvel (nep) op het bed ligt te wachten tot je eronder kruipt, of erop.

foto van camper
Voor het echte vrije blije vakantiegevoel huur je een camper. Foto: Dirk Wijnand de Jong

Van de husky’s naar de ski’s

Van de Veluwe camper je binnen anderhalf uur naar SnowWorld in Zoetermeer, waar, weer met een beetje fantasie, de Nederlandse Alpen op je wachten. Van buitenaf springt de steile schans meteen in het oog. Maar die is alleen voor gevorderden, blijkt eenmaal binnen op piste twee, waar het rond etenstijd heel rustig is. Al is het nu nooit heel druk, licht ski-instructeur Alex Rieff toe. „Op elke piste mogen dertig personen max.”

Ski’s zijn ideaal om anderhalve meter afstand mee te bewaren, demonstreert hij met z’n flitsende rode latten. Voor z’n mond heeft hij een mondkapjesachtige sjaal, die gelukkig het lesgeven niet belemmert. Want ‘nu echt rémmen, denk aan de pizzapunt!’, is toch wel essentieel als je een beginner bent en je leert je benen in een v-vorm als rem te gebruiken. Maar ook weer niet te veel ‘v’, want dan val je.

foto van SnowWorld
Vallen hoort er gewoon bij. Foto: Dirk Wijnand de Jong

Alex

Skileraar en snowboardboy Alex, die begin volgend jaar weer naar zijn geliefde Zell am See hoopt af te reizen, merkt dat veel mensen nu meer dan ooit behoefte hebben aan een winters uitje. „Je ziet hier veel stellen die samen komen skiën, en ook mensen alleen die even stoom willen afblazen.” Geduldig legt hij vervolgens nog wat basistechnieken uit, waarna hij enkele pionnetjes neerzet, die fel afsteken tegen de witte sneeuw. Slalommen maar. Om vervolgens heel hard te worden ingehaald door een jongen van een jaar of acht, die als een ware pro voorbij zoeft, met een dikke grijns op z’n gezicht.

Iets verderop belandt Jennifer in de sneeuw, na haar eerste afdaling ooit op een snowboard. „Supercool dit!” Ze slaat het wit van haar skibroek. Zeker voor herhaling vatbaar, knikt ze. „Nu m’n paaldanslessen niet meer doorgaan, zoek ik een nieuwe spannende hobby.”

Hoho

Tot slot nog op kerstballenjacht bij Eurofleur in Leusden, met de grootste kerstafdeling van Midden-Nederland, waar je al helemaal in de kerststemming komt. Zelfs nog vóórdat Sinterklaas voet aan wal heeft gezegd. Maar vroeg kerstpieken is het nieuwe afteren, zullen we maar zeggen.

foto van kerstman
Kusje op z’n kerstballen.

Eerst nog even op de foto met de ballen van de Kerstman (‘hoho’), en daarna dansen met de muzikale ijsberen die dansen op Maluma’s Jerusalem, evenals een peuter en een pensionado. Uitgelaten roept die laatste het credo van menig gezelschapsspel: „Leuk voor alle leeftijden!”

foto van dansende beren
Gezellige dansende beren in tuincentrum. „Leuk voor alle leeftijden.” Foto: Dirk Wijnand de Jong
foto van kerstbaleffect
Disco-kerstbaleffect op het gezicht.

Tussen de discoballen, die een discobal-effect op het gezicht creëren wanneer je er een discobalfie mee maakt (foto), en de kerst’ballen’ in de vorm van een dinosaurus, koptelefoon en een donut, door, ligt-ie daar op jouw kerstboom (of camper) te wachten. De kerst-ufo-met-een-giraffe-met-gouden-sprietjes-erin-bal. Voor het échte kerstgevoel.

Met een beetje fantasie.

foto van kerstufo
Nieuwe kerstbaltrend: de kerstufo-met-een-giraffe-erin.

Lees ook: In dit minuscule winterslaap-vakantiepark kunnen egels helemaal tot rust komen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.