Iris van Lunenburg
Iris van Lunenburg Opinie 27 okt 2017

Stem op een vrouw

„Ik had graag meer willen hebben, maar uiteindelijk geldt: we gaan voor de beste mensen. Het is wat het is.” Maakt hij niet seksistische grappen met Geert Wilders over vrouwen die zichzelf onaantrekkelijk maken omdat ze geen seks willen, dan stelt hij wel vrouwen gelijk aan minder kwaliteit. We mogen onze handjes dichtknijpen met een minister-president als Mark Rutte. Dankzij hem hebben we sinds gisteren slechts zes vrouwelijke ministers en vier vrouwelijke staatssecretarissen – tegen tien respectievelijk vier mannelijke. „De verdeling man-vrouw is secundair.” Die uitspraak voelde voor oud-minister Jet Bussemaker ‘als een dolksteek’. Ook Neelie Kroes was niet te spreken over haar partijgenoot: „Dan kun je wel wat vrouwelijke staatssecretarissen aanstellen, waardoor het totale team er beter uitziet, maar het gaat om de ministers.” Voormalig wethouder van Amsterdam Kajsa Ollongren en topdiplomaat Sigrid Kaag zijn onze hoop in bange dagen. Die laatste is op Buitenlandse Zaken overigens ondergeschikt aan Halbe Zijlstra. Kaag is voormalig secretaris-generaal van een VN-missie en spreekt zes talen. Zijlstra ‘citeert in de fractie regelmatig buitenlandse kranten als de New York Times en Financial Times’. Over kwaliteit gesproken.

Erna Solberg, Siv Jensen en Ine Eriksen Søreide zijn in Noorwegen minister-president, minister van Financiën en minister van Buitenlandse Zaken. Justin Trudeau en Emmanuel Macron vulden hun kabinetten fiftyfifty. „Omdat het 2015 is”, verklaarde Trudeau destijds. „Honderd jaar na de invoering van het vrouwenkiesrecht wordt het hoog tijd”, benadrukte de petitie van de VN Vrouwen Nederland nog. Het mocht niet baten. Máxima was er gisteren, in tegenstelling tot Willem-Alexander, niet bij op het bordes. Officieel omdat ze in Thailand is en geen koninklijke bevoegdheden heeft. Maar ik geloof graag dat de speciale pleitbezorger voor de VN en oud-vicepresident Institutionele Verkoop van de Deutsche Bank de woorden van Rutte op het RTL Nieuws hoorde, haar hoofd schudde en dacht: deze gast echt?!

„Kwaliteit staat voorop” over vrouwen in de politiek is hetzelfde als: „Ze zijn er niet” over diversiteit in de media. Van het tweede ben ik het vleesgeworden tegenbewijs. En van het eerste mijn goede vriendin Meltem Kaya. En daar ligt dan ook het antwoord op het beperkte zicht van Rutte cum suis: maart 2018. Meltem is 32, directeur van een geboortekliniek, raadslid in Amsterdam en kent – net als ondergetekende- het belang van een goede chardonnay. Ze maakt zich met succes hard voor dakloze (LHBT) jongeren, verpleegkundigen en minder bureaucratie in de zorg. Een perfecte match dus met Amsterdam, stad van jonge, ondernemende en sociale mensen. Maar helaas, de kersverse D66 Amsterdam-top is bezig met, zoals meerdere kranten meldden, een heuse afrekening. Mark Rutte die Sigrid Kaag niet zelfstandig de leiding geeft; Reinier van Dantzig die Meltem Kaya naar ‘ergens rond plek dertig’ verbant. Lieve meisjes, vrouwen en dames, het blijkt maar weer: voor elke succesvolle, intelligente en ambitieuze vrouw staat een man the view from the top te blokkeren.

Rutte heb ik opgegeven, maar lokaal kunnen we door middel van voorkeursstemmen gelukkig nog wél het verschil maken. Dus stem tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 op iemand met kwaliteit. Stem op een vrouw.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Stem op een vrouw
Sluiten