Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 6 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

Oplossing voor seksisme: islamisering!

Eva Jinek die vrouwen adviseert om vooral wél aan te schuiven in tv-programma’s, een school die aan scheiding van moskee en staat doet en hoofddoekjes weigert op een diploma-uitreiking en de overheid die erachter komt dat gezinshereniging van asielzoekers in Nederland plaatsvindt.

Soms kun je als columnist rustig achteroverleunen. Overschreeuwen de gekkies elkaar zonder dat je er iets aan hoeft toe te voegen.

Maar toch. Nog even over Eva dan wel #Jinek. Eva komt letterlijk van ver en het is knap dat ze als buitenlandse vrouw een gezichtsbepalende positie tussen de Nederlandse mediaboys heeft weten te behalen. Het is hard werken. Maar het gezemel dat Eva zo goed is, is niet meer dan gezemel. Als je als Publieke Omroep maar in één vrouw investeert, heb je geen concurrentie en dus geen vergelijkingsmateriaal. Dát is pas seksisme, discriminatie en weet ik wat meer. Welkom bij de Publieke Omroep (Hoi Shula! Hoe vind je zelf dat het gaat?).

Daarnaast haalt elke tweede vrouw die er zit, de shine weg bij Eva. En dat moeten we niet willen. Bovendien moet je gevraagd worden. De laatste keer dat ik gevraagd werd, was najaar 2016. De redactie van Pauw bood 500 euro – ik hing op. Eindredacteur Herman Meijer belde met het laatste bod: 750 euro. Mooi bedrag hoor, maar zolang redacties aan mannen (Peter R. de Vries) wél duizendjes uitdelen en aan vrouwen (mij) niet, kom ik niet. Iets met…seksisme. Discriminatie. Al die social mediashit de dag erna voor 750 euro? Nee.

En dan was er nog de eindredacteur van WNL (Sabine Baak), die mededeelde: ‘jij zit niet in mijn comfortzone, je moet je eerst bewijzen. Bovendien ben je geen generalist, ‘dus’ geen opiniemaker’. Ik hing wederom op. Best knap dat ik al vijftien jaar mijn geld verdien met exact dezelfde column. Met je ‘geen generalist’. En je ‘comfortzone’. Shula Rijxman en haar Publieke Omroep vergeten dat niet de presentatoren, maar de gasten het programma maken. Samen met de redactie. Maar het geld gaat naar de presentator – fout systeem Shula. Denk daar nog maar ‘ns over na.

Over tot de orde van de dag: het CBS ‘ontdekt’ dat gezinshereniging de belangrijkste reden voor migratie is. Elke Nederlandse burger in elke Nederlandse stad wist dat allang, maar slechts één politicus die daar een punt van maakt. Doodzwijgen die handel – net als die politicus. Opengooien die grenzen. Vooral niet bespreken wanneer onze verzorgingsstaat bezwijkt – kunnen ze heus ook berekenen bij het CBS. De belangrijkste reden om migratie te verminderen, is het besef dat met elke migrant er nareizigers komen. Dat we dat als samenleving niet kunnen betalen, wordt nog steeds niet erkend. Maar ja, wat maakt het uit. De islamisering is toch al bezig. Nog even en diploma-uitreikingen zijn verplicht mét hoofddoek en mogen vrouwen officieel niet meer op tv. En blijkt islamisering opeens de oplossing voor alle problemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oplossing voor seksisme: islamisering!
Sluiten