Donna van der Kolk
Donna van der Kolk Binnenland 6 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Studenten fietsen naar Rome voor goed doel

2100 kilometer door vijftien steden in veertien dagen en dat vrijwel zonder enige wielrenervaring. Een groep van elf studenten gaat, samen met een vierkoppige ploegleiding, de uitdaging aan en fietst van Rotterdam naar Rome om geld op te halen en aandacht te vragen voor Fonds Gehandicaptensport.

Max Wielitsch (25) is een van de initiatiefnemers van de Rotterdam Rome Cycling Tour 2017. „Het is eigenlijk een initiatief vanuit onze studentenvereniging. Eens in de twee jaar organiseert een groep studenten zo’n tour voor een goed doel en deze keer heb ik het op me genomen”, legt hij uit. „Mijn huisgenoot deed in 2015 mee aan de tour naar Barcelona. Dat wilde ik ook heel graag, maar dat kon ik toen niet combineren met mijn studie. Daarom heb ik deze keer de kans wel met beide handen aangegrepen. En dan ook maar gelijk goed.”

Zware tocht

Een fanatiek wielrenner is hij zelf echter niet. „Niemand van ons, eigenlijk”, lacht hij. „Een enkeling uit de groep doet het wel eens recreatief, maar dat is het dan ook. Je kunt dus wel zeggen dat het een zware tocht gaat worden. Zeker omdat we wél heel fanatiek zijn met sponsoren werven en geld ophalen en daarom ook een echte, bekende, bergetappe in de route wilden opnemen. Dat is de Alpe d’Huez geworden. Een flinke klim, dus.” De heren zijn vanaf januari dan ook al hard aan het trainen.

Maar zwaar of niet, het is het de studenten meer dan waard. „Met 150 euro kan Fonds Gehandicaptensport één persoon drie jaar lang laten sporten. Daarvan kunnen bijvoorbeeld de kosten gedekt worden voor sport- en spelmaterialen, aanpassingen aan de locatie, speciaal vervoer en het opleiden van trainers en begeleiders. We zitten momenteel op zo’n 15.000 euro en ons doel is 25.000 euro op te halen. Ga maar na hoeveel mensen daarvan drie jaar lang kunnen sporten”, zegt Max. „We willen dat zo min mogelijk mensen met een beperking door hun aandoening nog verder beperkt worden in dingen die voor ons zo normaal zijn. Daar hebben we dit heel graag voor over.”

Zo graag zelfs dat de studenten de kosten voor de fietsen, de overnachtingen en alle andere zaken die bij het project komen kijken zelf op zich nemen. „Zodat de opbrengst voor de volle 100 procent naar Fonds Gehandicaptensport gaat.”

Zenuwen

Op 26 juli vertrekken de mannen vanuit Rotterdam om vervolgens via onder meer Charleroi, Reims, Fréjus, Chiavari en Pisa op 8 augustus in Rome aan te komen. Via Facebook doen ze dagelijks verslag van de etappes middels video’s, foto’s en tekst. „Nu het dichterbij komt, beginnen we er steeds meer zin in te krijgen, al beginnen de zenuwen ook wel te komen”, geeft Max toe.

Wie de heren wil helpen door te doneren, kan dat doen via de website. „Het geld wordt dan gebruikt om sport met een handicap structureel mogelijk te maken, het sportaanbod kwalitatief en kwantitatief te verbeteren en meer aandacht te vragen voor de gehandicaptensport. Dat is waar het fonds zich voor inzet en daar dragen wij graag ons steentje aan bij”, besluit Max.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.