Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 10 nov 2015
Leestijd: 5 minuten

Goedvolk

Nee, ik ben niet blij dat de Volkskrant vandaag opbiecht dat Fatima Dakmar niet bestaat. Dat die achternaam gefingeerd blijkt te zijn vanwege bedreigingen in het verleden. Nee, ik ben niet blij dat er ophef is over mijn column en mijn terechte opmerking of die juffrouw wel schijnt te bestaan. Want ja jongens: is die voornaam niet gefingeerd dan? En bedreigingen? Jullie trappen echt overal in hé?

Nee, ik ben niet blij. Of ze nou Fatima’s of Volkskrant heten: leer mij mijn pappenheimers kennen.
Ik moet om ze janken.

Zoals ik erom moet janken dat Femke Halsema mij afzeikt en uitmaakt voor leugenaar in een sms omdat ik de waarheid heb opgeschreven in een column.

Zoals ik vol verbazing in een mail lees dat ene Bert van der Veer (tv-bobo) mij op Radio 1 wegzet als ‘een irrelevante mening uit Amsterdam Noord’ – lees, want niet zelf gehoord (en het is Amsterdam West, Bos en Lommer om precies te zijn).

Zoals ik alleen maar mijn schouders kan ophalen als RTL Nieuws adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein en Peter R. de Vries mij als een karikatuur wegzetten als ik het bij Humberto ook maar waag te zeggen, dat ik nog nooit iemand heb horen zeggen, dat ‘ie meer Marokkanen wil – en beide heren duidelijk nog nooit in de buurt van Marokkanen gewoond hebben.

Mensen die zich voor de bühne ‘correct’ gedragen en losgaan op degene met een andere mening, doen dat met slechts één doel: de ander beschadigen, zichzelf op het schild hijsen. Mensen met ‘correcte meningen’ totdat er een moskee in hun eigen achtertuin gebouwd moet worden – o herstel, die wordt altijd in andermans achtertuin gebouwd en die ‘anderman’ moet niet zeiken. Mensen die niets anders willen dan behoren tot de kaste waar ze ontzag voor hebben: het establishment. De macht. De Mainstream. Als ze eenmaal zijn toegetreden tot de kaste van Goedvolk, hebben ze nog maar één ambitie: bepalen wat goed is voor ons, de rest van het volk. Bepalen wat wij moeten vinden en denken. Elke mening die hun macht en status in gevaar brengt, moet geminimaliseerd worden. Weggetrapt. Gekleineerd. Ja als dat soort mensen eenmaal tot de kaste van het Goedvolk is toegetreden, gaan ze helemaal los met het verspreiden van hun evangelie, hun waarheid.

Lees ook: Húp Gerard Cox! (column Ebru Umar)

En zo kan het dat de Volkskrant een brief afdrukt van een op het oog Marokkaanse afzender – want Fatima, zo heet hun werkster ook – over: racisme. Racisme door een Rotterdams icoon van godbetert 75 jaar. Goedvolk dat Volkskrant heet, geilt op zo’n brief, geilt op die termen en publiceert een Fatima’s verhaal. Want Goedvolk dat Volkskrant heet, kickt op een slachtofferverhaal en weet precies voor wie ze wanneer op de barricaden moet. Er wordt vaak bozig gereageerd op ‘blanke redacties’ maar eerlijk waar zeg: is er nou niemand op zo n blanke redactie die denkt: Zou Fatima wel bestaan? Zullen we haar ff googlen? O verrek, ze woont in Meknes, dat kan niet kloppen?”

De enige redactie waar met scepsis op die gepubliceerde brief werd gereageerd was GeenStijl. Maar ja, bozige rechtse rakkers hé? Schreeuwers. ‘Irrelevant’ zoals Bert van der Veer zou zeggen (ja sorry, jullie moeten hem googlen, maar Bert is machtig in tv-land en kickt daarop).

Gisteren gokte – nou ja gokte? Noem het educated guess – ik zomaar dat Fatima verzonnen is. Vandaag, na het boetekleed van de Volkskrant, weet ik het wel zeker. Volkskrant zegt inmiddels haar echte naam te kennen, en omdat de dame bedreigd wordt, houden ze het daarbij. Bedreigen? Echt, die Marokkanen verzinnen ook álles. En Goedvolk trapt erin. Het is namelijk makkelijker dan toegeven genaaid te zijn.

Weet je Volkskrant? Ik zal je’ ns wat vertellen over bedreigingen: ik maak ze dagelijks mee. Zodra ik de straat op ga gromt Marokkaans tuig naar me. En weet je Volkskrant? Ik kan vanmiddag nog naar Bloemendaal verhuizen, of het Gooi. Naar Kralingen of naar 020 reservaat. Maar ik wil me niet verstoppen Volkskrant. Ik wil mij niet, zoals de kaste van het Goedvolk, vanaf mijn ivoren toren bemoeien met de staat van Nederland. Ik wil weten waar ik het over heb. En ik weet waar ik het over heb. Ik word bedreigd en die bedreigingen komen van álle kanten. Want weet je wat ook bedreigen is Volkskrant? Dat jullie soort, het Goedvolk-soort, bij het minste of geringste naar mijn Libelle-hoofdredacteur gaat om over me te klagen – klagen over wat ik schrijf in andere media. Waarom ik in hemelsnaam voor dat blad mag werken. Hoe Nazi wil je het hebben Volkskrant? Of, om in de termen van Fatima te blijven, Volkskrant: hoe bedreigend wil je het hebben? Hoe bedreigend Volkskrant, is het dat de best gelezen columnist van Nederland nooit het podium van het Goedvolk zal krijgen, laat staan het salaris van het Goedvolk – mede dankzij succesvolle Goedvolk inspanningen om mij weg te houden van elk podium dat we hebben in Nederland. Weet je Goedvolk? Het steekt, maar je doet maar. Ik zit prima in Amsterdam West en in mijn Turkse casa. Mij heb je er niet mee. De rest van Nederland wel. Dus hou op met het vergiftigen van Nederlandse lezers. Breng ze de waarheid. Die waarheid is simpel: Fatima Dakmar is een zeikallochtoon en het zou me niets verbazen als ze gewoon Femke Halsema heet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.