Ebru Umar
Ebru Umar Opinie 10 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Voor de bühne

Op de dag dat een of andere gek meldt dat ik de ‘Herman Göring’ van Wilders ben, presteert Melle Daamen, directeur van de Amsterdamse Stadsschouwburg het om een spandoek over de hele gevel van het pand te hangen. De Stadsschouwburg staat op het Leidseplein. Prachtig pand, ware het niet dat het pand van Apple er tegenover minstens net zo prachtig is. Via het spandoek op de gevel van de stadsschouwburg, vraagt Daamen zijn overbuurman: „Wat doet Apple voor de vluchtelingen?”

Hoewel ik zelf denk dat de gek me met Joseph Goebbels wilde vergelijken, Hitlers minister van propaganda, moet je de gek zijn misstap vergeven. Al die Germanen ook. En aangesproken voel ik me ook niet. Denk je werkelijk dat Goebbels zes maanden moest leuren om een afspraak met Hitler te maken? Maar stel, hè? Stel dat ik de Goebbels van Wilders zou zijn, kun je eigenlijk niets anders concluderen dat Melle Daamen de Goebbels van de vluchtelingen is. Waarom zou je anders zo’n pretentieus goedvolk spandoek onder de neus van je buurman duwen?

Melle Daamen had gisteren in zijn stadsschouwburg ‘prominenten’ uitgenodigd om over vluchtelingen te praten. Prominenten die nog nooit een allochtoon in het echt hebben gezien, laat staan weten wat een vluchteling is, mochten onder leiding van McKinsey – braaf hoor, McKinsey – nadenken over wat te doen met en voor vluchtelingen. Op zich nobel, eerlijk is eerlijk. In tijden van ellende hoort het niet om elkaar de maat te nemen over ieders bijdrage. Maar het spandoek van Melle Daamen vormt het voorlopig hoogtepunt van elkaar overtreffend goedvolk. We halen vluchtelingen in huis! De grenzen moeten open! We zamelen dekbedden in! We brengen speelgoed langs! We gaan koken voor vluchtelingen! Wij wél. Het wachten is op ‘Vluchteling de musical’, voorafgaand aan ‘Utopia met Vluchtelingen’ en afsluitend met ‘Vluchteling, het toneelstuk’. Ja, waar in de tijd dat Goebbels de propagandaminister van Hitler was, en Göring de baas van de Luftwaffe, buurmannen tegen elkaar opboden over het aantal vluchtelingen waar ze kopgeld voor kregen, heeft Melle Daamen de zaak omgedraaid. „Hey Buurman! Ik ben goedvolk! En jij dan?” Daamen, baas van de met overheidsgeld gesubsidieerde Stadsschouwburg waar acteurs en actrices optreden, omdat de overheid ze betaalt omdat niemand naar het toneel gaat, althans niet in zulke hoeveelheden dat die acteurs, actrices en godbetert hun eigen directeur Daamen hun eigen geld zouden kunnen verdienen, verwijt Apple commercieel te zijn. Apple verdient veel geld en betaalt geen belasting, is zijn redering. Ja, want meer belasting voor de Stadsschouwburg Amsterdam zou best fijn zijn, hè Melle Daamen? Dat je daar die vluchtelingen voor inzet, had Joseph Goebbels niet kunnen bedenken. Göring ook niet trouwens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.