Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Good vibes 10 nov 2015 / 17:17 uur

Plotseling harde humor vroeg teken van dementie

Als mensen ineens een ander gevoel voor humor krijgen, waarbij ze vooral ineens lachen om pijnlijke of verdrietige ervaringen, kan dat duiden op de start van frontotemporale dementie. Dat blijkt uit een onderzoek van de University College London.

Deze frontotemporale dementie is nog niet zo’n bekende vorm van de ziekte, daarom wordt er op dit moment veel onderzoek naar gedaan. Hieruit blijkt onder andere dat deze vorm vaker voorkomt bij jongere patiënten. Deze patiënten hebben dan niet de bekende verschijnselen zoals vergeetachtigheid, maar veranderen in hun gedrag. Zoals dus de humor. Daarnaast kunnen ze af en toe moeilijker uit hun woorden komen en werkt de motoriek minder goed.

Aan dit onderzoek van de University College London onder leiding van professor Camilla Clark deden de familie en vrienden van 46 patiënten met frontotemporale dementie mee. Aan hen werd gevraagd of de persoonlijkheid van de patiënt was veranderd in de jaren voor de diagnose. Op die vraag werd opmerkelijk vaak geantwoord dat bijna alle patiënten rondom de negen jaar voor hun diagnose een harder gevoel voor humor kregen.

Aparte humor

De patiënten zagen ineens humor in een verdrietig feit als het overlijden van een familielid of vriend. Een van de vrouwen, die ook werd ondervraagd over haar man, vertelde dat hij haar uitlachte toen zij zich per ongeluk verbrandde. De humor was niet alleen harder, maar ook apart. Zo konden patiënten (die toen nog geen diagnose hadden) ineens gaan lachen om een hond die blaft of een auto die verkeerd geparkeerd staat.

Aandacht

Professor Clark hoopt met de publicatie van het onderzoek in The Journal of Alzheimer’s Disease, meer aandacht te krijgen voor frontotemporale dementie. Dit omdat het zo’n relatief onbekende vorm is van de ziekte. Het is namelijk zo dat hoe eerder de ziekte wordt ontdekt, hoe beter deze behandeld kan worden. ,,Niet alleen bij veranderingen in de persoonlijkheid en gedrag moet een alarmbel afgaan bij artsen, maar ook als bij deze symptomen als lachen kan dementie in een zeer vroeg stadium ontdekt worden”, aldus Clark.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Plotseling harde humor vroeg teken van dementie
Sluiten