Bregje Simons
Bregje Simons Openbaar vervoer 3 sep 2018 / 06:53 uur

Je treinreis achteraf betalen? Dat kan!

Treinreizigers kunnen vanaf maandag bij de NS achteraf betalen. Met NS Flex hoeven zij vanaf maandag geen saldo meer op hun ov-chipkaart te hebben staan.

Hoe het werkt? Aan het einde van de maand komt een factuur van alle reizen die je die maand gemaakt hebt met je OV, en die worden dan in één keer afgeschreven.

Saldo vinden veel reizigers maar gedoe, aldus NS. De onzekerheid of er wel voldoende saldo op de ov-chipkaart staat en het opladen ervan wordt door reizigers tijdrovend genoemd. De NS heeft NS Flex sinds afgelopen najaar met een kleine groep reizigers getest.

Automatisch afgeschreven

Volgens een woordvoerder van NS verandert er verder niets aan de manier van reizen. Reizigers moeten gewoon in- en uitchecken. Via een app kunnen reizigers inzichtelijk krijgen wat ze in het openbaar vervoer besteden. De kosten van de gereisde kilometers per trein, bus, tram, metro en OV-fiets worden via het nieuwe systeem elke maand van de rekening afgeschreven. Voor zakelijke reizigers met een business card is het achteraf betalen al langer mogelijk.

Toch niet gratis

Voor mensen zonder abonnement kost NS Flex eenmalig 10 euro. Reizigers met een abonnement betalen in de meeste gevallen 1 euro per maand extra. NS kondigde in 2016 al aan met de dienst te komen, maar toen werd nog gezegd dat het gratis zou zijn.

Het blijft ook gewoon mogelijk om op saldo te reizen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Je treinreis achteraf betalen? Dat kan!
Sluiten