Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 3 sep 2018 / 06:59 uur

Middellandse Zee oversteken is steeds dodelijker

Het was al nooit een pretje om de Middellandse Zee over te steken, maar de situatie wordt met de tijd alleen maar gevaarlijker. De vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties meldt zelfs dat vluchtelingen die nu in een bootje stappen veel meer risico’s lopen dan vorig jaar.

Dat komt onder andere doordat er minder reddingsschepen actief zijn voor de kust van Libië. De vluchtelingenorganisatie UNHCR concludeert in het rapport ook dat steeds minder migranten proberen de oversteek te maken vanuit Libië. Degenen die de gok nog wel durven te wagen, komen relatief vaker om het leven dan vorig jaar. Eind juli waren voor zover bekend bijna 1100 mensen omgekomen tijdens tochten over de gevaarlijke ‘centrale’ route over de Middellandse Zee, die onder meer naar Italië gaat.

1 op de 18

In totaal overleed tijdens de eerste zeven maanden van dit jaar ongeveer een op de achttien migranten op dat traject. Dat was in dezelfde periode in 2017 nog een op de 42, aldus de UNHCR. Op die centrale route gebeurden dit jaar zeker tien grotere incidenten waarbij minstens vijftig mensen omkwamen.

Bron: UNHCR

Een belangrijke oorzaak is dat minder zogenoemde zoek- en reddingscapaciteit beschikbaar is voor de Libische kust. In de eerste zeven maanden van vorig jaar, haalden acht NGO’s daar samen zo’n 39.000 vluchtelingen en migranten van bootjes. Inmiddels zijn er een stuk minder van die reddingsorganisaties actief. Hoeveel precies, is niet bekend.

,,Het gevolg is dat vluchtelingen en migranten langer op overvolle en onveilige vaartuigen zitten en grotere afstanden afleggen voordat ze worden gezien en gered”, schrijft de VN-organisatie. ,,En er zijn minder spelers beschikbaar om hulp te verlenen als ze kapseizen in internationale wateren.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Middellandse Zee oversteken is steeds dodelijker
Sluiten