Metro en ANP
Metro en ANP Openbaar vervoer 11 jun 2018 / 13:45 uur

NS voert saldotoeslag bij balie in ondanks protest

Ondanks het protest van FNV Spoor gaat NS toch een toeslag in rekening brengen bij reizigers die hun ov-chipkaart bij de servicebalie willen opladen. De NS wil vanaf 2 juli 50 eurocent in rekening brengen bij reizigers die hun saldo bij de servicebalie laten opwaarderen.

Gehoord maar niet geluisterd

FNV Spoor startte een petitie, die maandagmorgen werd overhandigd aan de directie van NS. In een paar dagen hebben ruim 12.000 reizigers en honderden medewerkers deze petitie ondertekend, maar dat heeft niet mogen baten. De NS ging in gesprek met FNV Spoor en zeven NS-medewerkers, maar kwam niet terug op de beslissing. Christa Burger van FNV Spoor noemt dat teleurstellend: ,,We zijn wel gehoord, maar er is niet geluisterd.”

Stimuleren

Koen Sueters, directeur Service en Operatie van de NS, nam de petitie maandag in ontvangst. Volgens hem is de servicebalie een te kostbaar middel om relatief simpele handelingen te verrichten. ,,We willen stimuleren dat reizigers voor eenvoudige handelingen vaker gebruikmaken van de automaten of dit online regelen.” Opwaarderen bij de automaat blijft gratis.

Kwetsbare groepen worden benadeeld

Rolstoelgebruikers, reizigers ouder dan 75 jaar of reizigers met een visuele beperking hoeven de toeslag niet te betalen. Desalniettemin vindt FNV Spoor dat de maatregel kwetsbare groepen benadeeld, zoals laaggeletterden en mensen met een laag inkomen, die bij de balie een minimaal bedrag op de kaart laten zetten. ,,Zij worden straks gestraft met een boete”, zegt Burger.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
NS voert saldotoeslag bij balie in ondanks protest
Sluiten