Amarins de Boer
Amarins de Boer | LinkedIn Nieuws 11 jun 2018 / 13:39 uur

Sanne verhuisde naar Schier: Het voelt als vakantie

De Friese Waddeneilanden zijn weer in trek bij jongeren. Door het aantrekken van de economie en de verlenging van het toeristenseizoen is de werkgelegenheid gegroeid. En dat maakt het voor jongeren aantrekkelijker om er een toekomst op te bouwen.

Dat blijkt uit onderzoek van het Fries Sociaal Planbureau. Was er in de periode van 2000 tot 2013 nog sprake van een leegloop op de eilanden (-34 procent), nu is er sprake van een sterke groei. Met name de groep jongvolwassenen (18-30 jaar) is de afgelopen vijf jaar sterk gegroeid (27 procent). Er gaan minder jongeren weg en er zijn meer jonge mensen die naar het eiland trekken en er vervolgens blijven.

Altijd op vakantie

Zo ook Sanne Mourits (25). Ruim vijf jaar geleden verhuisde ze voor haar stage van Groningen naar het Waddeneiland Schiermonnikoog. Ze volgde de opleiding Horeca Management in Leeuwarden en eigenlijk wilde ze voor haar stage naar Bonaire. „Maar dat bleek helaas onhaalbaar, omdat je meerdere keren per jaar terug moest naar school.”

Haar stagebegeleider tipte haar Schiermonnikoog. „Ik kende het eiland van de schoolkampen, maar had er verder weinig mee”, lacht Mourits. „Maar ik dacht: waarom ook niet.”

Sanne verhuisde naar Schier: Het voelt als vakantie
„Op Schiermonnikoog heb ik het gevoel alsof ik altijd op vakantie ben", zegt Sanne Mourits.

Ze solliciteerde bij hotel Graaf Bernstoff en werd direct aangenomen. Inmiddels woont ze op het eiland en is ze restaurantmanager bij hetzelfde hotel als waar ze destijds stage liep. „En voorlopig wil ik hier nog niet weg”, zegt Mourits, die inmiddels een echte ‘eilander’ is geworden. „Schier geeft mij een veilig gevoel. Ik hoef, zeker in de winter, nooit mijn fiets op slot te zetten en ook de achterdeur hoeft hier niet op slot. Daarnaast voelt het alsof ik altijd op vakantie ben.”

Woningmarkt

Toch kennen veel eilanden wel een probleem. Zo wordt het voor veel jongeren steeds lastiger om op het eiland te (blijven) wonen, omdat de huizenprijzen blijven stijgen. „De grootste belemmering voor jongvolwassenen om (weer) op het eiland te gaan wonen is de woningmarkt”, zegt FSP-onderzoeker Wilma de Vries. „De toename van de bevolking houdt namelijk in dat er meer woonruimte nodig is. Het aanbod van huurwoningen is beperkt en het kopen van een huis lastig vanwege de hoge huizenprijzen.”

Dat merkt ook Mourits. „Ik heb het gevoel dat de gemeente niet weet hoeveel mensen hier willen blijven. Bij mij in het bedrijf zijn minimaal vier mensen die hier wel zouden willen wonen, maar geen woning kunnen vinden. Daarnaast blijven de huurprijzen stijgen. Mijn buurman betaalt 115 euro per maand minder huur dan ik, omdat hij er al langer woont.”

Sanne verhuisde naar Schier: Het voelt als vakantie
De veerboot vaart in ongeveer 45 minuten van het Groningse Lauwersoog naar Schiermonnikoog. Foto: ANP.

Bereikbaarheid

Daarnaast bieden de Waddeneilanden voornamelijk werkgelegenheid voor mensen met een mbo-diploma. „Werkgelegenheid voor jongeren met een hbo of universitaire opleiding is schaars”, zegt De Vries. Daarom is een goede veerverbinding van belang, benadrukt ze, zodat het makkelijk is om op een Waddeneiland te wonen. „Maar gelukkig zijn de verbindingen met het vaste land de afgelopen jaren beter geworden. Er zijn meer sneldiensten en watertaxi’s. Daarnaast zien steeds meer werknemers de voordelen van thuiswerken. Dat maakt het steeds aantrekkelijk om tóch op het eiland te blijven wonen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Sanne verhuisde naar Schier: Het voelt als vakantie
Sluiten