Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Openbaar vervoer 8 jan 2018 / 05:00 uur

Nieuwe Flirtsprinter favoriet bij treinreizigers

NS vroeg de reiziger: wat was jouw favoriete trein in het afgelopen jaar?

Hij is er nog maar net, deze jongste telg op het Nederlandse spoor. Toch wordt de sprinter van het type Flirt door de reizigers van de Nederlandse Spoorwegen uitgeroepen tot de favoriete trein van 2017. De NS maakt de ’eretitel’ voor de Flirtsprinter maandag officieel bekend.

Beveiligingsmonitor

„Wij zijn bij de NS natuurlijk dol op al onze treinen. Of het nu een Sprinter of een Intercity is, ze zijn ons even lief”, meldt een woordvoerder van de spoorvervoerder. „Echter, we zijn uiteraard wel benieuwd wat onze reizigers van de meer dan tien verschillende treintypen vinden. Zo weten we beter wat onze reizigers mooi, belangrijk en comfortabel vinden. Daarom vragen we hen jaarlijks via de zogeheten treinbeveiligingsmonitor naar hun ervaringen. Oftewel: wat is de favoriete NS-trein van 2017?”

Het onderzoek betekent dus goed nieuws voor de nieuwe Sprinter van het type Flirt. Hij rijdt net een jaar op het spoor en nu al is deze spruit van de treinfamilie uitgeroepen tot de favoriet. De sprinter scoort gemiddeld een 7.8 op de onderdelen comfort, sfeer, schoonheid en veiligheidsgevoel.

Nieuwe Flirtsprinter favoriet bij treinreizigers
De VIRM. / Mik Snitselaar

De gemoderniseerde dubbeldekker van het type VIRM volgt de Flirt in de ranglijst op de voet. Deze compleet nieuwe versie van de dubbeldekker scoort een 7.7. De Intercity direct, de trein die Amsterdam en Rotterdam in minder dan drie kwartier met elkaar verbindt, sluit de Top 3 af met een 7.5.

Tijd aangenaam besteed?

Comfort, sfeer, reinheid en veiligheidsgevoel zijn zogezegd de vier onderdelen bij de beoordeling door de reizigers. De NS-woordvoerder: „We vragen hen bijvoorbeeld naar hun ervaringen met het interieur, de aantrekkelijkheid van de trein en of zij hun tijd aangenaam konden besteden. Daarnaast vragen wij de reizigers of zij de trein als schoon en verzorgd ervaren. Ook de verlichting en het veiligheidsgevoel spelen een rol in het oordeel.”

2,5 miljard aan nieuwe treinen

In een vergelijking met internationale treinen, komt het NS-materieelpark goed uit de verf. Onderzoek laat zien dat alle treinen van de NS in 2015 een gemiddelde leeftijd van 18 jaar hadden. Voor andere vervoerders was dat gemiddeld 24 jaar. „Sinds dat jaar 2015 hebben we voor 2,5 miljard euro aan nieuwe treinen besteld om meer zitplaatscapaciteit en comfort te bieden, zoals wifi en oplaadpunten”, aldus de vervoerder.

De favoriete trein van 2017 hoort bij de ’nieuw bestelde treinen’. Verder gaat het om 118 CAF Sprinters voor dit jaar en 79 Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) die in 2021 moet gaan rijden.

Nieuwe Flirtsprinter favoriet bij treinreizigers
Toilet van de Flirt, kunst gïnspireerd op Mondriaan.

Flirtsprinterfeitjes

De NS heeft 58 Sprinters Flirt, gemaakt door fabrikant Stadler in Zwitserland. De treinen hebben in totaal 10.000 stopcontacten en circa 5.000 usb-aansluitingen. Op het balkon in de treinen wordt gescheiden afval ingezameld. De kunst in de Flirt is geïnspireerd op Mondriaan. Een speciale uitschuiftrede zorgt voor rolstoeltoegankelijkheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nieuwe Flirtsprinter favoriet bij treinreizigers
Sluiten