Imre Himmelbauer
Imre Himmelbauer Openbaar vervoer 18 nov 2017 / 11:09 uur

‘Wij willen ontdekken wat met de data mogelijk is’

De Dutch Mobility Hackathon wordt van vrijdag tot zaterdag in het ANWB hoofdkantoor in Den Haag gehouden. Daarin krijgen deelnemers 24 uur de tijd – jawel, ze overnachten op locatie – om data van de ANWB, Schiphol en de NS om te zetten in goede ideeën. Bijvoorbeeld oplossingen voor files, vliegvertragingen of pech onderweg.

„Hackathon komt eigenlijk van de woorden ‘hack’ en ‘marathon'”, vertelt Mare Derks van Utrecht Inc., dat de Hackathon organiseert, aan Metro. „Die wordt in het leven geroepen door organisaties of bepaalde groepen om innovaties te creëren. Dat doen we door te hacken. Dat is niet per se hacken om iets kapot te maken, maar gewoon door bestaande systemen en data op een nieuwe manier te interpreteren.”

Het doel is daarbij om uiteindelijk nieuwe producten en diensten te creëren. Derks: „Deze Hackathon duurt 24 uur, soms duren ze ook 48 uur. In die korte tijd bouw je aan een protoype. Maar om dat echt te implementeren, is natuurlijk veel meer tijd nodig. Daarbij proberen wij ook te ondersteunen."

Primeur voor ANWB

Voor de ANWB is de Hackathon een primeur, want nooit steunde deze bond mee een dergelijke wedstrijd. Annelies Tichelaar van de ANWB verklaart aan Metro: „Wij zijn altijd op zoek naar vernieuwende ideeën en concepten. Daarbij vragen we ons ook af hoe je slimmer met data en technologie kan omgaan. Daarom hebben we hier een aantal creatieve geesten uitgenodigd. Wij zijn natuurlijk heel benieuwd wat daaruit gaat komen. En we vinden het ook heel leuk om eens mensen van buiten de organisatie bij dat proces te betrekken. Die zien toch andere dingen, omdat ze er met een frisse blik naar kijken.”

Je hoeft echter niet per se een wizkid te zijn om met de Hackathon mee te kunnen doen, aldus Derks. „De deelnemers van een Hackathon zijn met name IT’ers, maar zij worden aangevuld designers, marketeers en business devolopers.Sommige mensen hebben zich ook alleen aangemeld. Ieder van die mensen krijgt een labeltje met zijn of haar skill. Daarna proberen we evenwichtige teams samen te stellen, zodat iedereen met dezelfde ‘skillset’ begint."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Wij willen ontdekken wat met de data mogelijk is’
Sluiten