Erik Jonk
Erik Jonk Openbaar vervoer 10 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Assistentie rolstoelers straks op bijna elk station

NS wil op alle stations op het hoofdrailnet assistentieverlening invoeren. Vanaf elk station met de trein reizen is een langgekoesterde wens van rolstoelgebruikers.

Zeker van Roos Prommenschenckel. De 32-jarige eerste Mis(s) Nederland (2006) zet zich al jaren met ziel en zaligheid voor rolstoelers in. Dinsdag kon zij dolblij aan de telefoon melden dat er nu écht schot in de zaak zit.

Assistentie rolstoelers straks op elk station

Voorstel voor 2025

Deze wens ‘alle stations’ gaat, als het aan de Nederlandse Spoorwegen ligt, eerder in vervulling dan 2045, wat het oorspronkelijke plan was. NS heeft aan het ministerie van Infrastructuur en Milieu een voorstel gedaan om op alle stations waar NS stopt en waar dit technisch mogelijk is assistentieverlening te introduceren. Dit moet versneld ingaan en in 2025 zijn afgerond. Nederland telt 380 stations waarvan NS op 270 rijdt. Op 160 daarvan kunnen rolstoelers nu niet ‘instappen’.

Steeds meer zelfstandig

De komende jaren neemt het aantal treinen met voorzieningen voor mensen met een beperking snel toe. ProRail heeft inmiddels al meer dan 50 procent van de perrons op de juiste hoogte gebracht en steeds meer stations hebben een lift of hellingbaan waardoor rolstoelgebruikers het perron kunnen bereiken. Hierdoor kunnen steeds meer rolstoelgebruikers zelfstandig de trein in en uit.

Assistentie rolstoelers straks op elk station

Daarnaast breidt NS sinds 2015 elk jaar het aantal stations met assistentieverlening verder uit. In dit kader is regelmatig gesproken met belangenorganisaties, waaronder Ieder(in), de Roos Prommenschenckel Foundation, de Oogvereniging, Tim van den Wijngaard en Wij Staan Op. NS is bereid de kosten voor de uitvoering van het plan te dragen. Zover is het echter nog niet. Over het plan moet via de reguliere weg nog afstemming en besluitvorming plaatsvinden.

11 jaar knokken

„De oorspronkelijke plannen, waarbij mensen met een beperking per 2045 door heel Nederland met de trein kunnen reizen, vond ik veel te ver weg”, vertelt de zelf aan een rolstoel gebonden Prommenschenkel. „Maar ik heb 11 jaar geknokt voor toegankelijkheid van treinvervoer, samen met mensen die hetzelfde doel voor ogen hebben. Mijn relatie met NS werd de afgelopen jaren steeds beter en langzaamaan ging de toegankelijkheid vooruit.”

Assistentie rolstoelers straks op elk station
Dinsdag werd er op de rolstoelvriendelijkheidsplannen geproost op Utrecht Centraal.

Prommenschenckel had dinsdagmiddag, toen op een perron op Utrecht Centraal op de plannen werd geproost, een grote glimlach: „Voor de gemiddelde burger is dit misschien geen groot nieuws, maar voor mensen met een beperking betekent dit 20 jaar extra vrijheid. Ik voel mij intens gelukkig en ik weet zeker dat ik ook namens duizenden anderen kan spreken.”

Meer NS-informatie over reizen met een functiebeperking lees je hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Assistentie rolstoelers straks op bijna elk station
Sluiten