Elfie Tromp
Elfie Tromp Opinie 10 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Haatjournalistiek? Niet van mijn belastingcenten

‘Syrische vluchteling kopje onder in zwembad Venlo.’ Dat kopte PowNed deze week op de eigen website over de verdronken tiener in Venlo. ‘Een zestienjarige Syriër heeft bezoekers…een vervelende dag bezorgd’, schrijft de redactie. ‘Daarop besloot het zwembad haar deuren rond 14.40 uur te sluiten. Leuk voor de overige zwembadgangers.’ Als opleukend beeld kozen ze voor de hartverscheurende foto van Aylan, de verdronken peuter in het rode shirtje dat het toonbeeld werd van het globale onvermogen om humaan om te gaan met massale vluchtelingenstromen. Nu stond PowNed nooit bekend om zijn humane verslaggeving, maar hier is een nieuw dieptepunt bereikt, of, om in watertermen te blijven, PowNed ligt diep onder het NAP.

Het is vakantietijd in Nederland, dus er verdrinken mensen. Ieder jaar lokt ons verraderlijk kalm kabbelende water zo’n tachtig zielen de verdrinkingsdood in. Sommigen stonden dronken te plassen aan de rand van de gracht en kukelden erin. Anderen gingen met onstuimig weer zeilen en kiepten overboord. En er zijn er die onder het toeziend oog van badpersoneel verdrinken in een zwembad. Tragische ongelukken gebeuren. Niemand gaat naar zijn werk met het idee om vandaag iemand te laten sterven. Niemand ontvlucht een oorlog om hier op een zomermiddag om te komen in een lauw chloorbad met kinderplas.

Excuses zijn hier op zijn plaats, tweet oprichter Dominique Weesie naar aanleiding van het inmiddels verwijderde artikel. Wat is dat toch met invloedrijke Nederlanders en hun onvermogen om oprecht excuses te maken? Halbe Zijlstra maakte eens zijn halfslachtige excuses via Periscope, een onpopulaire live-video-app die nauwelijks volgers had, na zijn bewering dat vluchtelingen hier kwamen om borstvergrotingen te halen, maar die mooi niet zouden krijgen. En nu Weesie in een slappe tweet. Als je excuses maakt, doe het dan goed. Zet die camera van je eens op je eigen ontevreden mannensmoel, steek die roze roeptoetermicrofoon van je eronder en geef je welgemeende excuses. Zet dat op je website. Dat zou getuigen van lef en gevoel in die slagroomwervels van je.

PowNed wil al sinds 2011 uit het omroepbestel. Bij Powned krijgen ze jaarlijks fors geld om hun derrie te produceren. Een van de voorwaardes om hier deel van te zijn, is dat ze een toegevoegde waarde moeten leveren aan het bestaande Nederlandse omroepbestel. Het lijkt me duidelijk dat minachting en mensenhaat hier niet onder vallen. Het wordt hoog tijd dat PowNed stopt met zijn handje op te houden en zelf zijn haatdragende onzinverslaggeving gaat betalen. Om in reaguurdertaal te blijven: haat- en hetzejournalistiek niet van mijn belastingcenten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Haatjournalistiek? Niet van mijn belastingcenten
Sluiten