Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Openbaar vervoer 28 jul 2017
Leestijd: 2 minuten

NS ziet af van ‘dames en heren’

„Dames en heren, de sprinter naar Uitgeest vertrekt over enkele minuten", het is een zin die je niet langer zult horen op de stations van de NS. Het vervoersbedrijf heeft besloten reizigers voortaan genderneutraal aan te spreken.

In navolging van de Londense metro kiest ook de NS voor een nieuwe manier om reizigers aan te spreken op de stations en in de treinen. Per 10 december wordt ‘dames en heren’ in de omroepberichten aangepast naar ‘beste reizigers’. Aan het treinpersoneel wordt bovendien gevraagd hetzelfde te doen.

Iedereen is welkom

,,’Beste dames en heren, jongens en meisjes, LGBTQIA+’ers en iedereen met een geldig vervoersbewijs’. Wij vonden het wat lang. En toch vinden we het van belang dat iedereen zich bij ons welkom voelt. Daarbij: Is “beste dames en heren” niet wat afstandelijk anno 2017?", schrijft de vervoerder over het besluit. „Daarom kiezen we ervoor om onze reizigers vanaf de nieuwe dienstregeling aan te spreken met ‘beste reizigers’."

NS-topman Roger van Boxtel voegt toe: „Een kleine wijziging, maar tegelijkertijd is het toch ook heel logisch om onze reizigers aan te spreken met wat ze voor ons zijn? Namelijk: beste reizigers. Onze mensen op de trein willen graag dat iedereen zich welkom voelt. In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur zelf hoe hij zijn of haar gastvrijheid invult. Iedere reiziger is ons even lief.”

Regenboog Taalgids

Eerder deze week bracht de gemeente Amsterdam een ‘Regenboog Taalgids’ uit om ambtenaren te helpen met genderneutraal taalgebruik. „Er zijn Amsterdammers die zich niet aangesproken voelen door geachte heer/mevrouw", vertelde een woordvoerder van de gemeente. Ter vervanging van ‘dames en heren’ of ‘geachte heer/mevrouw’ worden termen als ‘beste mensen’, ‘geachte aanwezigen’ of ‘beste Amsterdammers’ voorgesteld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.