Jessica Heijmans
Jessica Heijmans Nieuws 28 jul 2017 / 08:15 uur

Ben jij gehackt? Controleer het nu zelf

De politie heeft een nieuw middel om cybercrime tegen te gaan: een database met ruim zestigduizend e-mailadressen. Denk je gehackt te zijn, dan kun je gemakkelijk checken of jouw gegevens inderdaad in handen van criminelen zijn.

Typ je e-mailadres, klik op ‘zoek’ en wachten maar. Zo werkt de nieuwe database van de politie. Komt het door jou ingevulde e-mailadres in de database van de politie voor, dan ontvang je een e-mail met bevestiging en advies wat je nu het beste kunt doen.

In beslag genomen gegevens

Tijdens onderzoeken neemt de politie zo nu en dan servers vol data in beslag, waar ook e-mailadressen, gebruikersnamen en wachtwoorden tussenzitten. „Criminelen achterhalen die door in te breken in computers en websites. Dat gebeurt onder meer via speciale computernetwerken – de zogenaamde botnets”, vertelt Ron de Milde, programmadirecteur Nieuwe Media en Digitale Dienstverlening bij de politie.

Deze gegevens kunnen worden gebruikt voor bijvoorbeeld phishing of het platleggen van websites. Vanwege privacyredenen mag de politie de data niet openbaar maken, en daarom informeert de politie burgers niet actief. Met de nieuwe database kunnen burgers nu zelf controleren of hun gegevens in criminele handen zijn.

Regelmatig checken

De database bevat zeker zestigduizend e-mailadressen, en zal regelmatig worden aangevuld. De Milde adviseert dan ook de database herhaaldelijk te checken. „Mensen vinden het doodnormaal om regelmatig de bandenspanning en het oliepeil van hun auto te controleren. Het zou mooi en vooral heel nuttig zijn als burgers met dezelfde vanzelfsprekendheid om de zoveel tijd checken of hun internetgegevens wellicht in verkeerde handen zijn gevallen.”

Ook als je geen e-mail hebt gekregen, of een botnetwerk al is opgerold, is het gevaar niet per se geweken. „Er bestaat altijd de mogelijkheid dat je gegevens inmiddels zijn doorverkocht aan anderen. En bedenk wel: ook als je data niet voorkomen in het politiebestand, kan er toch wat aan de hand zijn”, vertelt De Milde.

Het advies luidt dan ook: vervang je wachtwoorden geregeld en kijk zo nu en dan op sites als haveibeenpwnd.com.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ben jij gehackt? Controleer het nu zelf
Sluiten