Els Anker
Els Anker Openbaar vervoer 5 dec 2016 / 10:11 uur

Leven op Utrecht CS: één grote speeltuin

„Sorry hoor, voor alle troep. We zijn nog niet toegekomen aan opruimen.” Gekleed in een kanariegele badjas en bijpassende NS-pantoffels schuift Julia Koopman (19) uit Zutphen verontschuldigend wat etenswaar aan de kant. Zoals het een echte student betaamt, heeft ze die nacht het Utrechtse uitgaansleven verkent.

Een week lang mag de tweedejaarsleerlinge Event Marketing de Stationspassage van Utrecht haar thuis noemen. Uit meer dan tweehonderd aspirant-huurders werd de Zutphense gekozen om op het vernieuwde en grootste station van Nederland te wonen. Inmiddels heeft Julia er al vier nachten opzitten, en het bevalt haar meer dan goed. „Ik heb de afgelopen dagen een andere associatie gekregen bij het station. Het voelt als een thuis.”

Toiletbezoek

De kamer van veertig vierkante meter is voorzien van een tweepersoonsbed, bruinleren bank, koelkast, OV-fiets en nepramen met uitzicht op de Domtoren. Binnen twintig seconden staat Julia in de stationshal, sociaal contact is er in overvloed. „Er is veel animo”, aldus Julia. „Medewerkers van de NS komen regelmatig even poolshoogte nemen en ook nieuwsgierige reizigers waaien steeds even aan. Hartstikke gezellig.”

Hoewel het voor menig student als een luxueus paleis klinkt, krijgt Julia tijdens haar verblijf ook te maken met verschillende uitdagingen. Zo is er geen stromend water en ontbreken sanitaire voorzieningen. Voor tanden poetsen, een toiletbezoek of een warme douche moet de studente naar elders op het station. „En ja, dat doe ik gewóón in mijn gele badjas”, zegt Julia beslist. „Ik ga mij niet eerst helemaal omkleden, dat vind ik zo’n onzin.”

Speeltuin

Vervelen doet de studente dan ook geen moment. Eerder deze week hield ze een housewarming, organiseerde een spelletjesavond en ontving ze veel gasten. De laatste dagen staan in het teken van een familiebezoek voor Sinterklaasavond en het vergezellen van conducteurs en schoonmakers tijdens hun werkdag.

Wat ze het meest gaat missen? „Het totaalplaatje. Het contact met de mensen, de zelfstandigheid, de stad…” Julia kijkt om zich heen en doet er even het zwijgen toe. Dan, lachend: „Leven op Utrecht Centraal is één grote speeltuin. Man, wat zal ik deze plek gaan missen.”

Wil je bij Julia op bezoek? Haar kamer bevindt zich aan de buitenkant van de station Utrecht Centraal bij spoor 20/21. De belevenissen van de 19-jarige Zutphense zijn dagelijks te volgen via sociale media.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Leven op Utrecht CS: één grote speeltuin
Sluiten