Erik Jonk
Erik Jonk | LinkedIn Openbaar vervoer 20 okt 2016 / 13:49 uur

Vrijdag feest op Amsterdam Centraal met dj Sonithus

Hij is ‘redelijk zenuwachtig’. „Noem het gezond gespannen”, zegt Lance Nieukoop (‘zonder w’) de middag voor zijn grote dag. Vrijdagavond draait de inwoner van Enschede in de IJhal van station Amsterdam Centraal. De dj met de artiestennaam Sonithus werd onlangs als winnaar uitgeroepen van de producerswedstrijd StationTracks: Share Your Talent. Muziekplatform 22tracks en NS Stations schreven deze wedstrijd voor jonge talenten via Metro uit.

22 kanshebbers

Iedereen die zich ook maar een beetje artiest voelt kon een eigen track uploaden. De inzendingen werden beoordeeld door de juryleden dj The Flexican, FeestDJRuud en Jan Maarten Hartong van The School of House (zie onderaan). 22 tracks werden in een lijst geplaatst van, je raadt het al, 22tracks. Het luisterpubliek, 30.000 in getal, kon vervolgens stemmen en riep Lance Nieukoop uit tot de maker van het beste nummer. De track kun je hier beluisteren:

Martin Garrix

„Sonithus betekent zonder h in het Latijn klank of geluid”, zegt Nieukoop. „Dat vond ik passend, maar om het niet helemaal stelen plakte ik er een h tussen.” Net als generatie- en leeftijdsgenoot Martin Garrix produceert de student Scheikundige Technologie al vanaf zeer jonge leeftijd, in zijn geval sinds zijn dertiende. „Eerste draaide ik veel op examenfeesten, maar door mijn studie ontbreekt de tijd. Produceren kan ik in mijn vrije tijd veel gemakkelijker doen en het ligt me ook wat meer.”

Toch gaat hij de uitdaging om vrijdag van 19.30 tot 21.00 uur het stationspubliek in de IJhal als dj te vermaken met veel plezier aan. Een podium wordt voor Nieukoop gebouwd en twee danseressen zullen hem vergezellen om ‘de boel’ op te zwepen. Mocht het even niet zo druk zijn tijdens zijn set, dan zijn in ieder geval een groep vrienden en zijn vriendin Dominique aanwezig om hem te supporten. Het zal echter gezellig druk zijn op Amsterdam Centraal. De hele avond komen treinreizigers aan om zich in het feestgedruis van het Amsterdam Dance Event te storten. „Dat is erg leuk”, vindt Nieukoop, „Die mensen hebben al zin in feest en dan komen ze onderweg mij als verrassing tegen.”

Knallend eindigen

Wie vrijdagavond gaat kijken, mag een show verwachten die goed wordt opgebouwd. Nieukoop: „Ik ga rustig beginnen, gooi er steeds wat meer pit in en zal knallend eindigen.” En als hij klaar is? „Dan hoop ik dat ik bij wat mensen interesse heb gewekt en dat ik van iemand de kans krijg om in de muziek verder te gaan.”

Vrijdag feest op Amsterdam Centraal met dj Sonithus
Jan Maarten Hartong van The School of House.

Half jaar masterclass

Als extra prijs heeft Lance Nieukoop een half jaar durende masterclass van The School of House gewonnen. Jurylid Jan Maarten Hartong nam het initiatief voor deze dancevakschool. The School of House maakt educatie voor onderwijsinstellingen en organiseert cursussen en masterclasses voor artiesten en andere professionals uit vak. Lance Nieukoop mag 26 dinsdagen ’aan de bak’. „Ik mocht een voorkeur voor een dj opgegeven en heb gekozen voor Secret Cinema (Jeroen Verheij, red.)”, zegt Nieukoop. „Die is me nog niet toegezegd, maar ik vind het een hele mooie kans die ik heb gekregen.”

Ben jij vrijdagavond aanwezig en maak je foto’s of filmpjes? Je kunt deze altijd delen met de hashtags #stationtracks of #treinleven en wie weet zie jij je inzending terug op Metronieuws.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vrijdag feest op Amsterdam Centraal met dj Sonithus
Sluiten