Rens Oving
Rens Oving Openbaar vervoer 5 okt 2016

Recordmaand NS, nog nooit zoveel treinreizigers

Het was al voorspeld en is inderdaad gebeurd, september was de drukste maand in de trein ooit. Hoeveel reizigers er precies in de trein zaten is nog niet helemaal bekend. De cijfers moeten nog worden goed worden uitgezocht.

https://twitter.com/tradleybronnor/status/782878390558810112

„Maar we hebben zeker meer dan 33,3 miljoen reizigers vervoerd en dat is een record”, zegt Erik Kroeze woordvoerder van NS. Nog nooit vervoerde NS zoveel treinreizigers als in september 2016.

Klachtenregen op Prinsjesdag

Om de enorme stroom reizigers op te vangen werden speciaal oude dubbeldekkers afgestoft. De 8700 extra plekken kwamen goed van pas en zorgden ervoor dat er niet meer geklaagd werd dan vorig jaar. Gemiddeld maakten 950 reizigers per dag melding bij NS van een drukke trein. „Op een totaal van 1,1 miljoen reizigers per dag valt dat mee”, zegt Kroeze.

Alleen op Prinsjesdag ging het behoorlijk mis. Vanwege koperdiefstal en een autobrand bij het spoor was Den Haag heel slecht bereikbaar was. Omdat reizigers om moesten reizen, raakten treinen bomvol op andere trajecten. Meer dan 1500 treinreizigers maakten daar melding van.

https://twitter.com/The_Victator/status/782826769556668416

Lege spitsbussen

De extra treinen zijn een succes, het inzetten van spitsbussen blijkt dat niet. Op het traject tussen Utrecht en Noord-Brabant en in Noord-Holland rijden sinds september bussen om de spitstreinen te ontlasten. Met een gewoon treinkaartje kunnen reizigers kiezen om die bus te nemen. Een maand later blijkt dat hier maar mondjesmaat gebruik van gemaakt wordt.

https://twitter.com/AntonPieterson/status/782668870263906304

De spitsbussen blijven in ieder geval tot eind 2016 rijden. Daarna wordt gekeken of het zin heeft er nog langer mee door te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Recordmaand NS, nog nooit zoveel treinreizigers
Sluiten