Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Openbaar vervoer 11 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Dagelijks vergeten 18 treinreizigers hun smartphone

Treinreizigers worden met het jaar slordiger. Jaar op jaar blijven er meer spullen achter in de trein en op het station. Smartphones, knuffelberen van 1 meter 80, paspoorten. Ruim 54.000 voorwerpen werden in de eerste helft van dit jaar vergeten.

Dat zijn 6500 spullen meer dan in dezelfde periode vorig jaar en 10.000 meer dan in 2014. Waarom het aantal zo groeit is een raadsel. Het lijkt de treinreiziger echter niet veel te deren, want „het aantal verzoeken om de voorwerpen op te sporen blijft ver achter”, laat een NS-woordvoerder weten.

Fiets vergeten

Heel opmerkelijk is dat dagelijks meer dan achttien reizigers hun smartphone verliezen. Heel vreemd in een tijdperk waarin de meeste mensen vergroeid lijken met hun telefoon. „Maar ook hun voor en na transport zoals een skateboard of fiets vergeten ze”, gaat de NS-woordvoerder verder. „En een compleet nieuwe printer, koffiezetapparaat of een teddybeer van 1.80 centimeter zien ze over het hoofd en proberen ze vervolgens niet terug te vinden. Op deze manier belanden ze uiteindelijk in het depot.”

Foto: NS

Het goede nieuws voor mensen die spullen kwijtraken, is dat het doorgaans lukt om meer dan 60 procent van de als verloren gemelde voorwerpen terug te bezorgen bij de eigenaar. Het is dan natuurlijk wel van essentieel belang om te weten wie wat en waar verloren heeft. Omdat de treinreizigers zich zelf niet altijd melden, gaan conducteurs en andere NS-medewerkers zelf op speurtocht.

„Door alert handelen van collega’s en het veelvuldig gebruik van sociale media zien we dat objecten steeds sneller terugkomen bij de rechtmatige eigenaar”, zegt de NS-woordvoerder. „Dus ben je iets verloren, meldt het. Dat gaat een stuk sneller.”

NS bewaart verloren spullen vijf dagen op het station waar het ingeleverd is door de vinder. Hierna wordt het verscheept naar het Centraal Bureau Gevonden Goed waar het voor de duur van de wettelijke bewaartermijn (doorgaans drie maanden) wordt bewaard. Hierna ben je te laat en slaan de vaste opkopers hun slag. Minder waardevolle producten worden zoveel mogelijk gerecycled.

De top 10 van meest verloren voorwerpen is:

1. Paspoort/pasje/rijbewijs

2. Papieren/vervoerbewijs

3. Mobiele telefoon

4. Rugzak

5. Portemonnee

6. Sleutels

7. Sport-/weekendtas

8. Plastic tas

9. Koffer

10. Jas

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.