Vijf redenen waarom Dumoulin de Tour moet rijden

Dumoulin greep vorige maand WK-goud in het tijdrijden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Het parcours van de Ronde van Frankrijk 2018 is bekend. En de grote vraag is natuurlijk: gaat Tom Dumoulin de Tour de France rijden? Zijn ploegleider bij Team Sunweb, Aike Visbeek, liet al weten met die beslissing te wachten tot na de presentatie van de Giro d'Italia. Metro bekeek het parcours van de Tour en analyseerde waarom Dumoulin de Tour wel moet gaan rijden.

Meeste tijdritkilometers sinds 2013

Vooraf werd ervoor gevreesd door de fans van Dumoulin, dat de organisatie van de Ronde van Frankrijk een parcours zou maken naar de hand van Romain Bardet. De klimmer was de voorbije twee jaar bergop de grootste concurrent van Chris Froome en kan als eerste Fransman sinds 1985 de Tour de France winnen. Alleen verliest Bardet veel tijd in de tijdritten ten opzichte van - nou eigenlijk iedereen, maar vooral - Dumoulin en Froome. Dus hadden chauvinistische parcoursbouwers wel eens voor een editie kunnen kiezen met bijzonder weinig tijdritkilometers. Nu is er slechts één individuele race tegen de klok (31 kilometer - met het nodige klimwerk), maar daarnaast is er wel nog een ploegentijdrit van 35 kilometer. In die discipline is Team Sunweb net wereldkampioen geworden. Dat zijn in totaal 66 kilometers tegen de klok. Dat is zeker wel eens meer geweest, maar de laatste keer dat dat zo was, was alweer in 2013.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Geen parcours voor lichte mannetjes

Buiten de tijdritten om is er nog een etappe met kasseistroken. Normaal gesproken zijn de dunne klimmers zoals Bardet en Nairo Quintana daar in het nadeel tegenover de grotere renners. Verder zijn er in de eerste week een paar etappes langs de kust in Bretagne en zouden er wel eens snel waaiers kunnen ontstaan. Iets waarbij wederom de breder gebouwde renners in het voordeel zijn. Wel moet er vanaf week twee ontzettend veel geklommen worden, maar dat zal in de Giro vermoedelijk niet anders zijn. En inmiddels weten we dat Dumoulin op dat gebied ook bij de besten hoort.

Tom klopt Froome in de tijdritten

De afgelopen Tour de France maakte Froome het verschil in de tijdritten. Sterker nog, zonder die tijdritten was hij achter Rigoberto Urán en Bardet geëindigd. Dumoulin is de enige klassementsrenner die in staat wordt geacht de Brit in die discipline te kloppen. Als de trend zich doorzet dat de kopman van Team Sky bergop niet langer sterker is dan zijn belangrijkste concurrenten, dan kan Dumoulin er een zeer interessante Tour de France van maken.

Tekst gaat verder onder de foto

Froome kreeg in de Tour Bardet en Urán er niet af/ANP

Een korte Tour

De Tour de France van 2018 is 'slechts' 3.329 kilometer lang. Daarmee is het de kortste Ronde van Frankrijk sinds 2002 en dat lijkt gezien de reputatie van Dumoulin in grote rondes geen onbelangrijk argument. In zowel de Vuelta (2015) als de Giro (2016) bleek hij het bergop in de derde week zeer zwaar te hebben. De opeenvolging van de lange dagen eiste zijn tol. In 2015 kostte hem dat in Spanje zelfs de eindzege. In de Ronde van Italië kon hij het op de slotdag nog wel repareren met een geweldige tijdrit. Maar een korte Ronde van Frankrijk zou niet in zijn nadeel moeten zijn. Daarnaast zijn er weinig hele grote verplaatsingen tussen de etappes door. Dit terwijl er in de Giro een transfer gemaakt moet worden van Israël naar Italië.

Team Sky?

Froome gaat hoe dan ook de te kloppen kandidaat zijn in de Ronde van Frankrijk. Binnen Sky leunt hij altijd enorm op de kwaliteiten van zijn ploeggenoten, maar de Brit ziet deze winter twee zeer belangrijke knechten vertrekken. Mikel Landa en Mikel Nieve (4e en 14e in de voorbije Tour de France) gaan er allebei vandoor. Het is nog maar de vraag hoe dat topduo wordt vervangen. Froome kan in 2018 wel weer beschikken over Wout Poels, mits hij dit keer fit blijft. En met David de la Cruz is een goede klimmer aangetrokken, maar die lijkt toch iets zwakker dan Landa of Nieve.

Landa en Nieve waren de voorbije Tour de meesterknechten van Froome/ANP


Views

40

Russische atleten massaal 'ziek' voor dopingcontrole

36 atleten wilden deze flesjes niet zien/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

De Russische sporters en doping: het blijft de gemoederen bezighouden. De atleten uit het land blijken nu ook evenementen te mijden waar geheid dopingcontroles zullen zijn.

Indoorkampioenschap

Het regende deze week ineens afmeldingen toen er op het Siberische indoor atletiekkampioenschap dopingcontroleurs aanwezig zouden zijn. In een paar dagen tijd hebben liefst 36 sporters zich 'ziek' afgemeld, meldt het Russische Championat.

De atletiekfederatie van het inmiddels beruchte dopingland laat het er niet bij zitten en heeft alle 36 sporters om een verklaring gevraagd. Het is immers niet de eerste keer dat er zoiets gebeurt. In 2016 vluchtte een atlete zelfs het stadion uit toen ze erachter kwam dat ze gecontroleerd zou worden.

Gereguleerde doping

De voorbije jaren zijn er veel onthullingen geweest over het massale dopinggebruik van Russische sporters uit voornamelijk de atletiekwereld, waarbij de overheid ook een rol speelde. Voormalig discuswerpster Yevgeniya Petsjerina - die zelf ooit betrapt was - stelde dat 99 procent van de Russische atleten weleens verboden middelen heeft gebruikt.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Max en Ricciardo rijden eerste 'crazy race' van 2018

Daniel Ricciardo en Max Verstappen staan te trappelen om komend seizoen weer op deze manier op de foto te gaan. Foto: EPA

Foto van 'Johan van Boven'

De liefhebbers van Formule 1 moeten nog ruim twee maanden geduld hebben voordat in Australië het nieuwe seizoen losbarst en ook de coureurs zelf staan te trappelen. Bij Red Bull Racing werken ze uiteraard met de nodige humor toe richting de start van de eerste GP.

De renstal heeft een video opgenomen waarin Max Verstappen en zijn teamgenoot Daniel Ricciardo het op het kantoor van Red Bull tegen elkaar opnemen door in crazy carts door de gangen te racen.

Karretjes

De twee scheuren op hun kleine karretjes door de gangen langs het kantoorpersoneel richting de ruimte waarin hun Formule 1-bolides staan.

Het stelt allemaal natuurlijk niet zo veel voor, maar voor de fans van Verstappen is het een leuke manier om alvast een beetje in de stemming te komen voor het nieuwe seizoen.


Views

82

Likeability of 5

Advocaat heeft zelfde voorgevoel als bij Oranje

Dick Advocaat in de stromende regen. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Op het kunstgrasveld van Het Kasteel stond maandagochtend een zwart Michelinmannetje. De capuchon van zijn gewatteerde jas ver over zijn hoofd getrokken en handen diep in de mouwen teruggetrokken, terwijl de windvlagen en slagregen tegen zijn gezicht sloegen. Dat doe je als 70-jarige trainer niet voor je plezier, zou je denken, maar Dick Advocaat geniet er juist van.

„Het was wel heel erg koud”, lacht Advocaat, vlak nadat hij heeft geklaagd over de temperatuur in de perskamer van Sparta. „Maar ik word sowieso gelukkig van trainen, anders zit ik de hele dag thuis. Het is erg leuk om met zo’n groep te werken en te kijken hoever we kunnen komen.”

Schreeuwen

De ex-bondscoach keert dinsdagavond tijdens de inhaalwedstrijd tussen zijn Sparta en Vitesse terug in de Eredivisie. In de tweede seizoenshelft moet Advocaat de Rotterdammers, nu op de voorlaatste positie op de ranglijst, voor degradatie behoeden. De laatste training greep hij aan om op de voor hem typerende wijze de boel nog even goed op scherp te zetten. Bijna bij elk balcontact van zijn spelers schreeuwde hij de longen uit zijn lijf. De ene keer positief (‘Wat een lekker bal zeg!’), de andere keer iets minder lovend (‘Zo’n pass kan toch niet!?’).

„Zoals je tijdens de training hebt kunnen zien is de beleving terug in de ploeg. Die was zo goed als helemaal verdwenen en dat is ook niet vreemd als je wedstrijd na wedstrijd verliest. Dan verdwijnt het vertrouwen en de strijd. De manier waarop de groep traint is voor mij wat dat betreft een belangrijke indicatie. Ik vind het heel positief dat er nu weer met beleving wordt getraind. Dat heb ik geprobeerd terug te krijgen door bepaalde oefenvormen toe te passen en met die gasten te praten. Ik heb ze duidelijk gemaakt dat ze echt wel aardig kunnen voetballen, omdat ze anders niet in de Eredivisie zouden rondlopen. Bovendien hoef je geen wereldploeg te hebben om tot een goed resultaat te komen. Met strijd en beleving kun je al een heel eind komen. Maar ik vind het overdreven om over een Advocaat-effect te spreken. Uiteindelijk zijn het de spelers die het op het veld moeten doen.”

Geen stress

Hij staat te trappelen om vanavond weer tijdens een wedstrijd op de bank te zitten. Die hunkering zal waarschijnlijk nooit uit zijn lijf verdwijnen. „Wedstrijden zijn het leukst. Sommige trainers zeggen dat ze daar stress van krijgen. Nou, ik dus niet. Daar ben je de hele week mee bezig geweest en dan zie je eindelijk hoe het uitpakt. En op basis van zo’n wedstrijd kun je weer verder aan de slag. Natuurlijk voel ik ook spanning, maar het levert bij mij totaal geen negatieve energie op. Eerder positieve krachten.”

Dick Advocaat als bondscoach van Oranje. Foto: ANP

Het is uiteraard een wereld van verschil, maar er is wel degelijk een parallel te trekken tussen zijn klus bij het Nederlands elftal en de opdracht bij Sparta. Als bondscoach moest hij in een korte periode het WK zien te bereiken, als coach in Rotterdam-West moet hij in een half seizoen degradatie zien te ontlopen.

Met een glimlach zei Advocaat: „Het zijn iets andere omstandigheden. Zowel bij Oranje als hier had en heb ik het idee dat het gaat lukken.” Het is voor de supporters van Sparta te hopen dat zijn voorgevoel dit keer wel overeenkomt met het uiteindelijke resultaat.


like
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

62

Schorsing voor scheidsrechter die speler natrapte

De spelers van Nantes snappen niets van de rode kaart die scheidsrechter Tony Chapron uitdeelt. Foto: AFP

Foto van 'Johan van Boven'

Weinig mensen buiten Frankrijk hadden tot zondagavond van Tony Chapron gehoord, maar inmiddels is de scheidsrechter wereldberoemd. Tijdens de wedstrijd tussen Nantes en Paris Saint-Germain trapte hij Diego Carlos na, nadat de verdediger van Nantes hem per ongeluk onderuit had gelopen. Bovendien gaf de arbiter na zijn val de speler zijn tweede gele kaart.

De Franse voetbalbond heeft een dag later direct maatregelen genomen door hem van de wedstrijd Angers-Troyes van komende woensdag af te halen. Chapron is 'tot nader orde' geschorst. Na het duel verklaarde de arbiter dat hij was uitgegleden.

In Franse media haalde de voorzitter van Nantes genadeloos uit naar de scheidsrechter die een wel heel uitzonderlijke hoofdrol op zich nam. Waldemar Kita werd bedolven onder de berichtjes over Chapron. „Iedereen zegt dat hij een grap is. Ook als hij het niet bewust heeft gedaan, moet hij zijn verontschuldigingen aanbieden. Ergens kan ik er ook wel om lachen, want ik heb nog nooit zoiets gezien.”

Raket

De beelden van het bizarre incident gingen zondag als een lopend vuurtje over social media. Het was een soort drietrapsraket die het ongeloof alsmaar deed toenemen. Eerst de ongelukkige botsing, daarna het natrappen van de leidsman en dan ook nog eens de tweede gele kaart voor de speler die zich van geen kwaad bewust was.

De kans is groot dat de Franse voetbalbond binnenkort bekendmaakt dat Chapron voor enkele duels is geschorst, zijn excuses zal maken en daarna weer wedstrijden in goede banen mag proberen te leiden. De scheids zal ongetwijfeld uitgebreid worden onthaald in de stadions waar hij zijn gezicht laat zien.


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 5

Wat Messi kan doen met zijn krankzinnige salaris

Foto van 'Sander Schomaker'

Cristiano Ronaldo stond de afgelopen twee jaar steeds bovenaan de Forbes-lijst met bestbetaalde sporters in de wereld. Maar dat gaat veranderen, want zijn grote kleine rivaal Lionel Messi blijkt nog veel meer te verdienen dan we allemaal dachten. Na zijn contractverlenging bij Barcelona vlogen er al duizelingwekkende bedragen over internet over de hoogte van het salaris van de Argentijn.

104 miljoen

Football Leaks onthulde dit weekend de belangrijkste gegevens uit het sterk verbeterde contract van de vedette. Volgens het Franse Mediapart heeft Messi bij Barça een bruto jaarinkomen van precies 104.441.346 euro. Dat is bijna 9 miljoen euro per maand, ruim 2 miljoen per week en bijna drie ton per dag. Per dag! Met zijn nieuwe jaarsalaris verdient Messi evenveel als Cristiano Ronaldo, Neymar, Gareth Bale en Zlatan bij elkaar.

Rechterrijtje

Wat kan de kleine man allemaal doen met zijn astronomische jaarsalaris? Nou bijvoorbeeld alle negen clubs in het rechterrijtje van de Eredivisie kopen.

Porsche 911

Als de kleine baltovenaar het komende jaar iedere dag een Porsche 911 Carrera cabriolet zou kopen, houdt hij naast een enorm wagenpark aan het einde van het jaar nog zo’n 50 miljoen euro over.

iPhone 8

Van zijn jaarinkomen kan hij ook heel Den Bosch trakteren op een splinternieuwe iPhone.

Syrië

Mocht hij in een iets nobelere bui zijn dan kan hij per dag 5795 families in Syrië van een voedselpakket voorzien en van de hongersnood redden.

Barcelona tot Stockholm

Als Messi zijn jaarsalaris in briefjes van vijf euro achterelkaar zou leggen ontstaat er een geldspoor van Barcelona tot ver voorbij Stockholm.

Kia Picanto

En als Messi het écht niet meer weet, dan kan hij alle inwoners van Zaandijk trakteren op een Kia Picanto.

Sinterklaas

Op 5 december van dit jaar kan Messi voor Sinterklaas spelen en van zijn jaarsalaris alle kinderen tot 12 jaar in Nederland trakteren op FIFA 19.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


loldislike
user_dcacd241a517f45b7d3519574ef3f8bb174467f4_avataruser_cc7910a0ce1139916db1f9b0faa654e3ad38701d_avatar

Views

1k+

Hollander breekt keihard wereldrecord oceaanroeien

De roeier op zijn boot. Bron: facebook.com/markslatsavontuur

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Een timmerman uit het oer-Hollandse wassenaar heeft het wereldrecord oceaanroeien verbeterd met maar liefst negentien dagen. Mark Slats roeide solo en non-stop 5000 kilometer van de Canarische eilanden naar de Kleine Antillen in 30 dagen, 7 uur en 49 minuten.

'Dit is voor jou mama'

De roeier kwam zondag rond 00.30 uur (Nederlandse tijd) aan op het eiland Antigua. Slats deed mee aan de Talisker Whiskey Atlantic Challenge, de zwaarste roeiwedstrijd ter wereld, om geld in te zamelen voor medicijnen tegen kanker. De recordhouder heeft met de race geld ingezameld voor de Antoni van Leeuwenhoek Foundation. Nadat zijn moeder ernstig ziek werd en behandeld moest worden voor longkanker, merkte Slats dat medicijnen erg duur zijn. Met deze actie wil hij helpen medicijnen tegen kanker goedkoper te maken zodat een behandeling voor iedereen toegankelijk wordt. Na aankomst in de haven zei de roeier dan ook: „Dit is voor jou mama.''

De timmerman vertrok 14 december op zijn boot Peanuts van La Gomera op Las Palmas. Het vorige officiële record voor oceaanroeien (solo) stond op 49 dagen, 11 uur en 15 minuten. Slats heeft dat record dus echt heel goed verbroken. „Ik voelde me een beetje wankel toen ik aankwam, maar inmiddels gaat het goed'', zegt de 40-jarige Slats, die verbaasd is dat hij zoveel tijd van het vorige record heeft afgesnoept.

Geen pijn

Volgens hem heeft hij deze prestatie te danken aan een combinatie van goed materiaal, goede condities en een goede voorbereiding. „Ik heb ook geen pijn in mijn handen gehad, alleen nu even geen gevoel meer in twee vingers'', vertelt hij opgetogen.

In die maand op zee heeft Slats er nooit echt doorheen gezeten. Ook niet toen hij net in zijn bed kroop om een uurtje te gaan rusten en op dat moment „een walvis vol een klap aan de zijkant van mijn boot gaf''. Hij heeft het naar eigen zeggen twee keer mentaal zwaar gehad. „Maar in mijn zwaarste momenten dacht ik aan haar (zijn moeder, red.)''.

Billen

Voorlopig blijft Slats even bijkomen op de Antillen. Vooral zijn billen kunnen wel wat rust en ruimte gebruiken. Doordat hij constant in een nat stoeltje zat, hebben die zwaar geleden, vertelt Slats. „De puisten zitten erop, maar gelukkig geen zweren.''

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

87

Likeability of 5

Kan Van Persie de leegte van Kuyt opvullen?

Dirk Kuyt en Robin van Persie. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat Robin van Persie zijn handtekening onder een contract bij Feyenoord zet. Officieel staat hij nu nog onder contract bij de Turkse club Fenerbahçe, maar de 34-jarige aanvaller keert na 13,5 jaar in De Kuip.

In de eerste helft van het huidige seizoen werd duidelijk dat Feyenoord een échte leider mist. Waar Dirk Kuyt de Rotterdammers vorig voetbaljaar zowel op als naast het veld op sleeptouw nam, daar ontbreekt het nu aan iemand die het heilige vuur kan aanwakkeren.

Verbaal

Karim El Ahmadi is tussen de lijnen een prima aanvoerder, maar het is geen speler die in de kleedkamer iedereen op scherp zet door zich verbaal enorm te laten gelden. Hij is geen voetballer die collega’s met oneliners, tips en een arm om de schouder kan raken.

De clubleiding van Feyenoord wist na het vertrek van Kuyt dat de kans groot was dat deze situatie zou ontstaan. Daarom polste technisch directeur Martin van Geel al in de zomer of Van Persie een terugkeer naar zijn geboortestad zag zitten, maar toen was het nog te vroeg voor een hereniging.

Robin van Persie tijdens zijn eerste periode bij Feyenoord. Foto: ANP

Met al zijn (internationale) ervaring moet ‘RVP’ de leegte van Kuyt zien op te vullen. Met zijn 102 interlands voor het Nederlands elftal en avonturen bij Arsenal en Manchester United in zijn rugzak, moet hij de huidige nummer 5 van de Eredivisie meer elan geven.

Dat zal dus voor een groot deel in de kleedkamer en op het trainingsveld moeten gebeuren, maar uiteraard komt Van Persie niet terug om op de bank plaats te nemen. De kans is groot dat Jens Toornstra de dupe is van zijn komst. De middenvelder is dit seizoen niet bepaald in vorm en Van Persie kan prima in de rug van centrale aanvaller Nicolai Jørgensen spelen. Met steekpassjes en zijn eigen scorend vermogen moet hij Feyenoord weer laten heersen op het veld.

Robin van Persie in actie tegen Ajax in 2003. Foto: ANP

Eventueel zou hij ook in een soort vrije rol aan de linkerkant uit de voeten kunnen, maar daar heeft trainer Giovanni van Bronckhorst Sam Larsson en Jean-Paul Boëtius tot zijn beschikking. Die laatste stond een aantal keren in de punt van de aanval toen Jørgensen niet beschikbaar was, maar met Van Persie heeft Van Bronckhorst een beter stand-in voor die positie in huis.

Het kan voor hem een fraaie rentree in het rood-witte shirt worden, want de eerste wedstrijd na de winterstop is die tegen aartsrivaal Ajax.


love
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

67