Iedereen wil chillen met Soufiane Touzani

25 september 2017 om 09:24 door Jeroen Haverkort
Iedereen wil chillen met Soufiane Touzani
Foto: Vincent van Dordrecht.

Met zijn ongebreidelde enthousiasme en liefde voor de bal krijgt Soufiane Touzani iedere vedette voor de camera en inspireert hij miljoenen volgers.

Zweetdruppels parelen op mijn voorhoofd en het duizelt in mijn kop. Ik sta op een pleintje ergens in Rotterdam-Zuid en ben letterlijk een speelbal van straatvoetballer Soufiane Touzani. De bal gaat links en rechts langs mij heen en natuurlijk ontkom ik niet aan de ultieme vernedering: de panna. Vaker dan me lief is schiet de bal tussen mijn benen door. Telkens als dat gebeurt, giert Touzani het uit. Het maakt hem niet uit of hij tegenover Manchester City-vedette Kevin de Bruyne of een journalist van Metro staat. „Het gaat om lol hebben”, lacht Touzani, terwijl ik uithijg.

Vertrouwensband

Lol hebben is volgens Touzani de reden waarom zijn vlogs op YouTube – die miljoenen kijkers trekken – en zijn tv-programma Tiki Taka Touzani op RTL7 zo’n succes zijn. „Veel van de jongens die ik benader ken ik persoonlijk of via-via. Als ik hen opzoek, weten zij ook dat we gewoon gaan chillen. Ik ben een van de boys. Ze vertrouwen me, ze weten dat ik niet uit ben op kritiek of om te scoren. Het zou bijvoorbeeld heel makkelijk zijn om sommige spelers voor schut te zetten door ze trucs te laten doen die ze niet kunnen. Terwijl we aan het filmen zijn, proberen we altijd wat dingen uit en gebruiken we het beste materiaal. Maar de meeste jongens kunnen wel een balletje trappen hoor. Welke speler mij het meest verbaasde? Jan Vertonghen. Toen hij nog bij Ajax speelde, voetbalde hij vaak in Amsterdam op pleintjes. Die jongen heeft veel goede tricks. En gisteren was ik bij Ruud van Nistelrooij. Die kan gewoon de aka 3000!”

Die vertrouwensband zorgt volgens Touzani ook voor een inhoudelijk goed programma. „Voor mijn nieuwe tv-reeks Tiki Taka Touzani was ik op bezoek bij Eljero Elia in Istanbul”, komt hij met een voorbeeld. „Ik vroeg hem naar zijn imago. Als jij dat zou vragen zou hij misschien meteen in een reflex schieten van ‘waarom vraag je dat?’. Die argwaan hebben die jongens bij mij niet, waardoor je mooie, open en eerlijke gesprekken krijgt. En dat ik een beetje goed kan voetballen helpt natuurlijk ook wel, haha.”

Cruijff

Touzani heeft ‘street credibility’. Of het nu San Siro, Estadio Santiago de Bernabéu, Old Trafford of Camp Nou is, iedere voetbaltempel opent haar poorten voor de balkunstenaar uit Rotterdam-Zuid. En of de spelers nu Eden Hazard, Sergio Ramos, Mario Balotelli of Pierre-Emerick Aubameyang heten, allemaal willen ze graag ‘chillen’ met Touzani. „Bizar eigenlijk hè, als je erover nadenkt?”, lacht hij. „Zo keek Hazard als kleine jongen al mijn filmpjes. Vroeger gebruikte ik weleens een ‘newspaper-effect’ bij mijn video’s. Dan krijg je zo’n afgescheurd randje om je beelden. Hij kon zich dat nog herinneren. En Aubameyang neuriede het deuntje van mijn eerste vlog. Ken je dat? ‘Nah-nah-nah-nah-nah-nah’. Dat is toch sick, haha!”

Zelf heeft Touzani ook zijn helden. Zijn grootste is Johan Cruijff. „De ontmoetingen met hem, hadden telkens een diepe impact op mij. Cruijff had altijd oog voor mensen die zich ergens ongemakkelijk voelden. Zo was ik ooit eens op een gala. Ik had een trainingsjackie aan en dacht ‘wat doe ik hier tussen al die bobo’s?’. Cruijff zag dat en zei ‘kom maar bij mij zitten’. Hij had het vermogen om iedereen op zijn gemak te stellen. Hij was groots in zijn gewoonheid. Als je het hebt over atleten die een impact hebben gehad, dan kom ik op Johan Cruijff en Muhammad Ali. Zij overstegen hun sport. Cruijff is meer dan voetbal en Ali is meer dan boksen. Het zijn monumenten die op zichzelf staan.”

Positief

Cruijff was de man van de simpele basistechniek: een keer raken, op het goede been aanspelen, de bal het werk laten doen, dat soort dingen. Op pakweg een aka 3000 zou je Cruijff nooit hebben kunnen betrappen. „Dat lijkt te botsen hè?”, beaamt Touzani. „Maar weet je wat het mooie was van Cruijff? Hij bracht alles positief, zocht naar overeenkomsten in plaats van verschillen. Ik probeer ook op die manier in het leven te staan en dat over te brengen op mijn volgers. Hij zag dat ik de jeugd bereikte en dat ik ze in beweging bracht. Hij vond dat prachtig. Een mooier compliment kun je toch niet krijgen?”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!