Jelmer Visser
Jelmer Visser Entertainment 1 mrt 2018
Leestijd: 6 minuten

Ophef-overzicht: iedereen is boos op Gordon om boek

De openhartige biografie van Gordon genaamd ‘Gordon‘ ligt nog maar een dag in de winkel, maar de passages waarin hij zijn relaties en gebeurtenissen met andere societyfiguren en naasten beschrijft, zorgen nu al voor uitermate veel ophef. Om te gieren of om te huilen. Het maakt in elk geval bijzonder veel los. Er zijn nogal wat BN’ers in de kuif gepikt, het boek zou namelijk vol staan met leugens.

Ben jij inmiddels het overzicht kwijt? Heel begrijpelijk. Vandaar dit handige overzicht van mensen die boos zijn op Gordon, het boek, welteverstaan. Een artikel met alle mensen die boos zijn op Gordon, de BN’er, zou tamelijk lang worden; wellicht nog wel langer dan de lijst met mensen waar Gordon, de ex-topper, zelf boos op is.

Lydia vindt Gordon een pathologische leugenaar ©ANP

De zus van

Gordon’s zus Lydia vindt haar broer een pathologische leugenaar, een narcist en een dief. Dit vertelde zij in tranen aan de collega’s van Shownieuws. De passages over de kindertijd van de zanger zouden volgens haar doorspekt zijn met leugens. Zij trekt de misbruikverhalen die in het boek worden beschreven ernstig in twijfel en herkent zich niet in het negatieve beeld dat haar broer over hun overleden ouders schetst. Het zou voor 70 procent verzonnen zijn.

Gordon zou op het sterfbed van zijn moeder Marie tevens 250 euro uit haar portemonnee hebben gestolen. „Haar dagboek was daarna verdwenen, hij beweert dat dit door een van de zussen is gedaan maar misschien was hij het zelf wel.” Volgens haar was het gezin met acht kinderen juist erg hecht en stonden ze altijd voor elkaar klaar. „Sinds hij drugs is gaan gebruiken, is hij veranderd.” Lydia is een rechtszaak gestart om het boek uit de schappen te verwijderen.

Zij wordt hierbij ondersteund door dezelfde advocaat van iemand die Gordon onlangs ook betichtte van leugens over een intieme band; hoewel deze relatie wel ietsje korter was.

Gerard Joling vindt Gordon een geldbeluste jokkebrok ©ANP

Gerard Joling

„Ik weet hier en daar echt niet wat ik léés. Zoveel verdraaiingen, zoveel verwijten, zoveel verwijten aan mijn adres waar ik me helemaal niet in herken”, aldus Gerard Joling. De ‘stiefzuster’ van Gordon lichtte zijn ongenoegen toe aan de Telegraaf en is getiteld „Gordon, Waar-óm?”. Joling beticht zijn ex-collega bij de Toppers eveneens van verzinsels en verdraaiingen.

De zanger zou gigantisch op geld belust zijn en dit is volgens de zanger met de hoge uithalen dan ook de reden dat hij de biografie op deze manier heeft geschreven. „Hopelijk gaat het met de verkoop van je boekje beter dan met je platen.” Het verwijt een geldwolf te zijn krijgt Joling in het boek overigens zelf ook op zijn bordje. Joling ontkracht dit echter direct. „Ik doe gewoon geen gekke dingen. Ik hoef geen coke te kopen, ik woon niet overdreven en ik hoef niet elke week een vriendje een horloge cadeau te doen.”

BN'ers investeerden in lustpil
John Ewbank vindt Gordon een vieze fantast ©ANP Foto: ANP

John Ewbank

Het moment die je wist dat zou komen is eindelijk hier. De eerste in de kuif gepikte BN’er was componist John Ewbank. Tegenwoordig is Ewbank een brave huisvader, maar in het verleden zou hij met Gordon op de bank porno hebben gekeken op de bank bij de zanger thuis. Dit zou niet alleen bij kijken gebleven zijn want er zou tevens door beide heren gemasturbeerd zijn. Volgens Ewbank is er echter helemaal geen sprake geweest van synchroon-zelfbevrediging. Hij noemt Gordon’s passages onjuist en onsmakelijk.

„Hij is als altijd het slachtoffer. Deze keer van zijn eigen fantasie”, vertelt de schrijver van zijn eerste hit ‘Kon ik maar even bij je zijn‘ aan Shownieuws. Hij distantieert zich van filmavondjes en de daarbij horende bewoordingen. In tegenstelling tot Lydia en Kevin, zal Ewbank geen juridische stappen ondernemen over de vermeende onwaarheden.

Erik de Zwart vindt Gordon pertinente nonsense ©ANP

Erik de Zwart

Toen Gordon 30 jaar geleden meedeed aan het talentenprogramma sterrenjacht was hij – naar eigen zeggen – de gedoodverfde winnaar. Producer Erik de Zwart zag dit echter met lede ogen aan omdat hij wilde dat zijn pupil Bob van Nieuwkerk er met de zege vandoor zou gaan. Van Nieuwkerk zou worden voorgetrokken door de producent. Volgens De Zwart is dit – hoe kan het ook anders – pertinente nonsens.

„Hij zegt dat ik de manager ben geweest van die jongen, maar dat is pertinente nonsens. Ik zal toch wel eens even kijken of ik hem daarvoor ter verantwoording kan roepen.” aldus De Zwart tegen Shownieuws, hij laat de beslissing over het al dan niet beginnen van een rechtszaak nog in het midden.

Renate en Winston vinden Gordon een theatraal liegbeest ©ANP

De anderen

Er zijn ook nog anderen die vinden dat Gordon’s boek eerder fictie is dan non-fictie. Zo heeft Winston Gerschtanowitz ontkend dat zijn vrouw Renate Gordon heeft verzocht om niet mee te gaan naar zijn vrijgezellenfeest in Las Vegas en dat hun vriendschap hierdoor verpest is.

Acteur uit The Bold & The Beautiful-Step Jeff Trachta, waarmee Gordon een korte relatie had, ontkent dat hij de zanger een mep heeft verkocht.

Presentator Luuk Ikink trekt eveneens een passage in twijfel. Tijdens een ruzie met Ancilla van de Leest bij een van de eerste afleveringen van RTL Late Night in 2013 kwam het cokegebruik van de zanger voor de verandering eens ter sprake. De oud-lijsttrekker van de Piratenpartij zou door RTL de studio zijn uitgebonjourd, maar hier is volgens Ikink helemaal niks van waar.

Royalitydeskundige Marc van der Linden, die ook in het boek omschreven wordt, houdt zich echter op de vlakte en wil geen uitspraken doen. Zijn – naar eigen zeggen – dikke huid weerhoudt hem van een oordeel.

Gordon vindt Gordon de waarheid ©ANP

Integer

Gordon herkent zich op zijn beurt weer niet in de kritiek van zijn (ex-)vrienden, familieleden en collega’s. In een verklaring liet hij weten juist oprecht, open en eerlijk te zijn en dat zijn boek de entertainmentbranche zou wakkerschudden. Hoewel het eerste moeilijk te bewijzen is, is dit tweede deel in elk geval wel waar gebleken. Hij had de ophef wel verwacht.

De rechter zal zich naar alle waarschijnlijkheid moeten gaan buigen over het genre waar Gordon, het boek, onder zal vallen; fictie of non-fictie. In de komende maanden zal Gordon zich moeten voorbereiden op de lente bij RTL. Hij gaat namelijk een show presenteren waarin hij liefdesadvies zal geven. Daar heeft hij in elk geval genoeg tijd voor nadat hij niemand koos om mee te trouwen en een kortstondige relatie had waarvan de rechter nu moet bepalen of deze fictie of non-fictie was.

Heb je nog niet genoeg gehad van Gordon? Hier is de roast van Peter Pannekoek nogmaals!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.