Top 2000: van jong tot oud, van Queen tot Eminem

Top 2000: van jong tot oud, van Queen tot Eminem

Behaalt Bohemian Rhapsody weer de nummer 1-positie? Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

1 DEC 2017

Het is weer bijna die tijd van het jaar: de tijd van de Top 2000. De muzieklijst is voor de negentiende keer te horen op Radio 2. Maar om de lijst samen te kunnen stellen, moet er eerst gestemd worden. En daar hebben we maar één week de tijd voor.

Paul Rabbering rijdt met collega Frank van ‘t Hof Nederland door om ervoor te zorgen dat er gestemd wordt. „Het gaat heel goed”, vertelt Rabbering. „We zijn vanochtend in Beilen gestart. Mensen leveren hun stemlijstjes in, helemaal uitgeschreven.” Geen tijd om te stemmen? Ook dan helpen de ‘Busboys’ je uit de brand. „We hebben vanmorgen een wiskundeles overgenomen, zodat de leraar kon stemmen.”

De Top 2000 is voor veel mensen traditie, merkt Rabbering. „In de basis is het gewoon een hitlijst, maar het gevoel en de sfeer die erbij komen kijken maken het zo bijzonder. Het is een enorm evenement.” Dat heeft zeker ook te maken met de periode waarin de lijst te horen is, de laatste week van december. „Juist aan het eind van het jaar willen mensen iets gemeenschappelijks doen, dit is een lijst met de muzieksmaak van ons allemaal.”

Niet alleen maar klassiekers

Alhoewel de lijst voornamelijk beheerst wordt door oudere nummers, heeft de Top 2000 zeker niet alleen maar oudere luisteraars. „De doelgroep van Radio 2 valt normaal gesproken in de leeftijdscategorie 35-55, tijdens de Top 2000 is dat echt 8-88”, vertelt Rabbering. „Wat heel leuk is om te merken, is dat jongeren echt wel van oude muziek houden. Veel jonge mensen die ik spreek, zeggen ook dat ze gaan stemmen.”

Maar er staan zeker niet alleen maar klassiekers in de lijst. Rabbering: „De lijst is in verloop, elk jaar komen er nieuwe nummers in terecht. Je ziet de trends van het afgelopen jaar terug, bijvoorbeeld nummers van artiesten die zijn overleden. Zo hoop ik zelf dat Linkin Park met Numb erin komt. Ook May I Have This Dance van Francis and the Lights verdient een plekje.” En wat moet er op 1? „Kijk, Bohemian Rhapsody vind ik echt niet het mooiste nummer van Queen, maar het is wel een meesterwerk. Maar eigenlijk gaat het niet om die nummer 1-positie. Het leukste is dat je voor jezelf bepaalt wat je de beste liedjes vindt. Als je dan de Top 2000 luistert, kun je zeggen: hé, daar heb ik aan bijgedragen.”

Alex (29) is een fervent radioluisteraar. „Ik heb het van mijn vader meegekregen. Radio 2 stond altijd aan.” Als 15-jarige vond hij dat verschrikkelijk - voornamelijk omdat zijn vader uit de maat zong - maar inmiddels heeft hij het virus overgenomen. „Niet dat alles van vroeger per se beter is. Maar ik vind de muziek die in de Top 2000 staat over het algemeen mooier en rijker dan wat nu veelal op de radio voorbij komt.” Er zijn een paar nummers waar Alex elk jaar op stemt en dat zijn inderdaad vrij oude hits: Everybody Needs Somebody van The Blues Brothers, Turn Turn Turn van The Birds, Sharp Dressed Man van ZZ Top en Let The Music Play van Barry White. Het ‘jongste’ nummer is Iris van de Goo Goo Dolls.

Kasper (27) noemt zichzelf een muziekgek die normaal gesproken niet echt radio luistert. „Dan hoor je elke twee a drie uur dezelfde nummers, de hits van het moment. Ik regel liever zelf wat ik hoor.” Bij het luisteren naar de Top 2000 speelt dit niet, vertelt Kasper. „Het is radio luisteren zonder een week lang niet één keer hetzelfde te horen en dat vind ik wel fijn.” Maar nostalgie speelt zeker ook een rol. „Mijn ouders hadden hem een jaar of vijftien geleden ook al op staan. Hierdoor heb ik veel muziek leren kennen. Met name Dire Straits, maar ook Supertramp en The Beatles. Verder vind ik het leuk om nu ook steeds meer muziek uit de tijd van mijn eigen jeugd terug te horen. Linkin Park en Eminem, maar bijvoorbeeld ook de Pokémon Theme Song. Mijn eerste singeltjes staan ertussen.” Wat Kasper betreft verdienen de Dire Straits met Telegraph Road, Liquido met Narcotic en The Verve met Bittersweet Symphony sowieso een plekje in de lijst.


Log in om een reactie te plaatsen

Views

100+

Camera videoWat vonden we van The Roast van Giel Beelen?

Giel Beelen op de rode loper/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

VANDAAG, 21:20

Er was lang naar uitgekeken, maar na The Roast van Gordon afgelopen jaar, was het nu dan eindelijk de beurt Giel Beelen. Naast host Gijs Staverman waren Jebroer, Soundos El Ahmadi, Kaj van der Reevan, Peter Pannekoek, Sylvana Simons, Henry van Loon en Dennis Weening uitgenodigd om te roasten.

Pannekoek en Van Loon

Volgend jaar februari nieuw seizoen Homeland

Camera videoVolgend jaar februari nieuw seizoen Homeland

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

Fans van de serie Homeland kunnen de datum 11 februari alvast omcirkelen in hun agenda. Dan komt het nieuwe seizoen van de hitserie uit, zo maakte Showtime bekend. Momenteel vinden opnames voor het zevende seizoen plaats in het Amerikaanse Richmond, in de staat Virginia.

Nieuwe trailer

Camera videoThe Last Jedi nieuw hoogtepunt in Star Wars-saga

De uitblinkende Adam Driver als schurk Kylo Ren

Foto van 'Metro'

Metro

GISTEREN

LET OP: DIT ARTIKEL BEVAT SPOILERS

Star Wars: The Last Jedi
Genre: Actie, avontuur, fantasy
Regie: Rian Johnson
Met: Adam Driver, Daisy Ridley, John Boyega, Mark Hamill en Andy Serkis
Waardering: 4 van de 5 ballen

Likeability of 5

Jonna Fraser: ik moest heel erg gestuurd worden

Mael en Jonna Fraser in de studio. / Stacii Samidin, TopNotch

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

12 DEC 2017

Platenlabel Top Notch gaat de samenwerking aan met jongerenplatform PASSI van Rabobank. Het doel: jongeren de kans bieden om hun talenten te ontdekken en geld te verdienen met hun passie en talent. Hitartiest Jonna Fraser is één van de zes artiesten die dit project wel ziet zitten en dook recent de studio in met de 21-jarige Herman Brood Academie-student Mael.

Broeden op de titel

Likeability of 3

Camera videoGiel Beelen over The Roast: top dankzij Sylvana

Giel Beelen voor aanvang van Comedy Centrals The Roast./Foto's: Samuel van Leeuwen

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

12 DEC 2017

Vriend en vijand pakten de op grote schaal geliefde en gehate Giel Beelen (40) aan in de nieuwe aflevering van The Roast die woensdagavond te zien is bij Comedy Central. „Toen Sylvana ‘ja’ zei, wist ik dat het top ging worden.”

Hoe voelde je je vijf minuten voordat het begon?
Heel relaxed en nieuwsgierig. Kom maar door, dacht ik. Maar naarmate de avond vorderde, begon ik me steeds ongemakkelijker te voelen. Ze waren allemaal zo goed en ik dacht: kut, ik moet straks ook nog mijn zegje gaan doen.

Likeability of 3

Er wordt wat afgepaft in al die Netflix-series

Foto van 'Sander Schomaker'

Sander Schomaker

11 DEC 2017

Liefhebbers van series op Netflix moet het zijn opgevallen: het constante gerook. Ook in het gloednieuwe seizoen 2 van The Crown, over het leven van de Britse koningin Elizabeth, wordt weer de ene peuk met de andere aangestoken. Mensen die onlangs zijn gestopt met roken, krijgen de kriebels als ze seizoen 2 van The Crown aan het ‘bingewatchen’ zijn. Het roken wordt zo pontificaal in beeld gebracht dat zelfs een niet-roker zin krijgt in een ‘peukie’.

Ongeveer hetzelfde gebeurde eerder overigens al met series als Mad Men, House of Cards, Californication, Sons of Anarchy, Homeland en Orange is the new Black. En dat terwijl er in Nederland een uiterst streng beleid wordt gehanteerd ten aanzien van roken op televisie.

Camera videoCaro Emerald maakt haar eerste kerstsingle

Caro Emerald./ANP

Foto van 'Mario Wisse'

Mario Wisse

11 DEC 2017

In de monumentale open ruimte van het Amsterdamse Conservatorium Hotel staat een joekel van een kerstboom. Toepasselijk, want Caro Emerald (36) heeft net een EP met vijf liedjes gelanceerd waaronder haar eerste kerstsingle ooit: Something For Christmas.