Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 1 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Geen referendum over referendum

Het kabinet heeft de mogelijkheid om een referendum te houden over de afschaffing van het raadgevend referendum geblokkeerd. Dat is vrijdag besloten.

Niet logisch

Burgers kunnen nu nog bij iedere wet vragen om een raadgevend referendum over die wet. Het kabinet wil nou juist van die optie af, maar is bang dat burgers over de zogenoemde afschaffingswet ook een referendum aanvragen.

Minister Kasja Ollongren van Binnenlandse Zaken is verantwoordelijk voor de afschaffingswet en heeft in het wetsvoorstel laten vaststellen dat er geen referendum over kan worden gehouden. Volgens Ollongren is het niet logisch om een raadgevend referendum te houden over een wet waarin dat referendum net is afgeschaft.

Kroonjuweel van D66

Ze liet eerder weten dat zij altijd haar twijfels heeft gehad bij het raadgevend referendum. Het instrument is het ‘kroonjuweel’ van haar partij D66, maar daar is Ollongren het niet mee eens. Ze vindt dat het raadgevend referendum niet goed werkt door onder meer de lage opkomst.

Het kabinet wil het raadgevend referendum afschaffen omdat het niet gebracht heeft wat er van werd verwacht. Sinds de invoering ervan in 2015 werd er één keer een referendum gehouden dat over een verdrag met Oekraïne ging. In maart wordt voor de tweede keer een referendum gehouden, dit keer over de nieuwe aftapwet. Ondanks de afschaffingswet gaat dat referendum wel gewoon door.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.