Merel Driessen
Merel Driessen Nieuws 1 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Syrische vluchtelingen opgepakt om terrorisme

De politie heeft dinsdag vier Syrische vluchtelingen opgepakt in Bergen op Zoom, Arnhem, Diemen en Wageningen. Twee van hen worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische misdrijven in Syrië. Dat meldt het Openbaar Ministerie vrijdag.

Jahbat al-Nusra

De twee mannen zijn 23 en 26 jaar oud en wonen in Bergen op Zoom en Arnhem. Tussen 2012 en 2015 hebben ze gevochten bij Jabhat al-Nusra, een terroristische organisatie gelinkt aan Al Qaida. In 2015 zijn ze samen naar Nederland gereisd.

Samen met een derde man van 26 jaar uit Diemen zijn zij vermoedelijk ook verantwoordelijk voor de smokkel van een even oude Syrische vluchteling naar Nederland. Deze man, die inmiddels in Wageningen verblijft, wordt verdacht van valsheid in geschrift.

Hennepkwekerij

De politie heeft hun telefoons in beslag genomen. Op foto’s zijn de mannen gewapend te zien in het strijdgebied. De politie doet onderzoek naar de telefoons, chatberichten en foto’s.

In de zomer van 2017 kwamen de vluchtelingen in beeld door informatie van de AIVD. Op een toenmalig woonadres in Oosterhout werd bij een van hen een hennepkwekerij aangetroffen en ontmanteld. Bij de verdachte in Arnhem is deze week vier kilo hennep in beslag genomen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.