Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 26 sep 2017
Leestijd: 5 minuten

Arie Boomsma: Ik maakte al nooit miljoenenknallers

Mooie dingen maken boeit Arie Boomsma veel meer dan drommen tv-kijkers. Maar boomlange Arie let in zijn nieuwe programma wel op de kleintjes.

Zelf toornt hij door zijn lengte boven veel mensen uit, maar vanaf woensdag volgt Arie Boomsma op Net5 mensen met een groeistoornis. In het nieuwe tv-programma Arie en de kleine mensen zijn de mensen écht klein. En bijzonder, ze hebben allemaal een droom. Zo is daar de slechts 63 centimeter ‘hoge’ Emma, die de conventie Walking With Giants in Liverpool wil bezoeken. Of Taurean, die met zijn 1.32 meter als stripper de bekendste vlogger van ons land wil worden. En Elyne dan; ze is 138 centimeter en een transgenderdwerg. Geboren als jongetje voelt ze zich nu op een top vrouw.

Reus in een poppenhuis

Boomsma zoekt een half jaar lang uit hoe anders hun leven is dan mensen met een normale lengte. En volgt de kleine mensen bij het al dan niet uitkomen van hun grote dromen. Wordt Ali (1.26 meter) de kleinste taxichauffeur van Nederland? Hoe gaat het met Luke (1.28), Naomi (1.06) en hun baby die ze samen kregen? De tv-maker vertelt in de tuin van de Amsterdamse Hermitage, genietend prikkend in een goedgevulde salade. „Ik noem hen kleine mensen, geen lilliputter of iets dergelijks. Maar de meesten maakt het niets uit. Toen ik met mijn bijna twee meter bij het kleine stel was die hun hele huis hadden aangepast, zei ik dat ik me een reus in een poppenkast voelde. Dat vonden ze niet zo leuk, zij hadden er moeite mee. De termen van een subcultuur blijft altijd een moeilijk iets.”

Arie Boomsma: Ik maakte al nooit miljoenknallers
De kleine deelnemers die Arie Boomsma volgt bij hun dromen.

Arie en de kleine mensen is weer typisch een programma dat Boomsma zelf graag wilde maken, zoals hij eerder deed met onder meer Uit de kast, 40 Dagen zonder seks en Over de streep. Is hij gefascineerd door de medemens, of misschien wel de bijzondere medemens? „De spanningsboog van mensen met een obstakel in het leven, een obstakel dat zij willen overwinnen, vind ik mooi. Stotteren overwinnen, mensen die geconfronteerd worden met hun pesters, de mensen uit Hij is een zij en nu weer de kleine mensen, ik vind het buitengewoon interessant. Niet per se om dingen te agenderen hoor, eerder om de kracht van mensen te laten zien.”

Zij kunnen er niet bij

Het eerste vooroordeel dat je bij de kleine mensen kunt hebben is ‘schattig’, geeft Boomsma toe. Hij gaat bij zijn verhalen echter uit van wat zij kunnen. „Het liefst wel. Sommige deelnemers aan het programma zijn heel assertief, anderen vermijden dingen. Maar hoe je het ook aanpakt, jij en ik pakken in de winkel een ijsje uit het vriesvak en zij kunnen er niet bij. Als volwassen kleintjes kopen zij kleding op de kinderafdeling en met hun relatief grote bovenlichaam en kleine beentjes zij ze bij het zwemmen topzwaar. Ze zinken. Maar nogmaals, ik laat het liefst hun kracht zien, dat wat ze wel kunnen. En of ze bijvoorbeeld een liefde in hun leven hebben.”

Arie Boomsma: Ik maakte al nooit miljoenknallers
Emma meet 63 centimeter.

Boomsma maakte mee dat de kleintjes als bezienswaardigheid worden gezien. „Eentje vindt het fantastisch. Dat is de stripper die de entertainmentwereld in wil. Taurean speelt ermee. Maar de meesten vinden het lastig, hoor.” Hoe dan ook, Arie en de kleintjes is dus een programma zoals Boomsma dat wil maken. Hij vindt het fijn bij SBS (Net 5 maakt er onderdeel vanuit), waarvoor hij in 2016 ging werken. „Ik heb nu een portefeuille met alléén maar programma’s waar ik volledig achter sta, die ik mooi vind en bij me passen. Eerder maakte ik voor de zender The Island, daar kon ik mijn ziel nog niet helemaal inleggen. Dat was ‘minder typisch Arie’. Mensen dachten toen, wat gaat hij nu toch bij de commerciëlen doen? Nu gaat het met mijn overzichtelijke pakket heel lekker. Bij de KRO maakte ik soms zes, zeven programma’s per jaar. Ik zat er veilig, maar het was veel.”

Lagere kijkcijfers

Dat doorgaans meer mensen NPO vinden dan bijvoorbeeld Net5, dat boeit Boomsma veel minder. „Ik weet dat als er 400.000 mensen kijken, ik het al heel goed doe. Op NPO 3 doet een goed programma 600.000 of 700.000. Maar sowieso, ik maakte al nooit miljoenenknallers. Ik ben heus trots als er veel mensen naar mijn programma kijken, maar ik heb door de jaren heen geleerd dat het niet mijn maatstaf is. Het is veel belangrijker of het goed geworden is. Om samen met Net5 te bedenken hoe meer tv-kijkers de zender zouden kunnen vinden, dat zou ik een hele leuk uitdaging vinden.”

Arie Boomsma: Ik maakte al nooit miljoenknallers
Arie Boomsma maakte voor Net5 ook Kitchen Impossible. / Levin den Boer | ANP

Voor liefde de wereld over

Succesformule Grenzeloos Verliefd keert terug met een negende seizoen. Waar een voice-over voorheen mannen en vrouwen volgden die voor de ware liefde huis en haard verlaten en naar het buitenland verhuizen, daar is Arie Boomsma vanaf dinsdagavond de presentator. Zo volgt hij Wilma (33) uit Almere die verliefd wordt door online gamen. Zij woont nu in het lege Texas, terwijl ze geen auto durft te rijden en in Nederland een ernstig zieke moeder heeft. In Gambia ontmoet hij de hoog opgeleide Marissa, die voor een Gambiaanse bananenboer is gevallen. Zij is nu de tweede vrouw van de man en woont in een huis zonder elektriciteit en stromend water. Ze is er zielsgelukkig. Boomsma: „Al mijn vrienden willen vooral verhalen over de kleine mensen horen, maar Grenzeloos Verliefd blijft een sterk format.”

Zou Arie zelf verhuizen?

Waarom was er een presentator nodig eigenlijk? Boomsma: „Haha, of het nodig was… maar leuk toch! In de oude formule was Grenzeloos Verliefd haast een documentaire. Ik volg de mensen in Nederland, voer er lange gesprekken en kan nu doorvragen. Later zie ik hen in het nieuwe land en praat ik weer, om te horen of het geworden is wat ze ervan dachten.” Of Arie zelf voor de liefde Amsterdam zou verlaten en zijn liefde dus grenzeloos is, vindt hij een lastige vraag: „Stel dat mijn vrouw naar Afrika wil… Je zou zeggen: ik ga mee. Maar het is niet aan de orde. Poeh, moeilijk. Ik vind het leven best verankerd, maar de mensen die ik vol snijden echt alles los. Knap, maar ik weet niet of ik het zelf zou kunnen.”

Arie Boomsma start dinsdag op Net5 met Grenzeloos Verliefd en woensdag met Arie en de kleine mensen (beide om 21.30 uur).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.