Ode aan de vriendschap op bühne van DeLaMar

20 maart 2017 om 21:30 door Erik Jonk
Ode aan de vriendschap op bühne van DeLaMar
Boven: Freek Bartels en Jeske van de Staat. Onder vlnr: Pien van Gerven, Liss Walravens, Celinde Schoenmaker en Bart van Veldhoven. / Dario & Misja

Zes Amsterdamse acteurs, zes vrienden. Ze spelen en zingen nooit samen, dus regelen ze het zelf.

Uit verschillende windstreken van het land streken ze neer op de Fontys Hogeschool in Tilburg. Allemaal vierden zij het studentenleven, tot een leven vol musicals en tv zich aandiende. Maar vooral vonden ze elkaar: Celinde Schoenmaker, Freek Bartels, Pien van Gerven, Jeske van de Staak, Liss Walravens en Bart van Veldhoven.

Eigen concert

De zes kwamen in het werkzame leven allemaal in Amsterdam terecht. Alleen Celinde Schoenmaker vertrok weer, naar Londen. Omdat hun verschillende stijlen ze nooit in één productie zal samenbrengen en omdat hun liefde voor muziek groot is, besloten zij een eigen concert te gaan doen. Het idee is enigszins uit de hand gelopen, want volgende week maandag is de grote zaal van het DeLaMar Theater de plek waar hun vriendschap wordt gevierd. Daar aan het Leidseplein worden de zes onder leiding van Floris Verbeij begeleid door net zoveel muzikanten, de meesten vrienden uiteraard. Cluster heet de voorstelling, de naam van hun app-groep in de Tilburgtijd.

Celinde Schoenmaker praatte vanuit Londen via de mobiel van Pien van Gerven met haar vrienden mee.

In de Crea Studio’s, vlakbij Artis, kwamen zij vrijdag ter voorbereiding samen; vriendin Celinde Schoenmaker op een mobielschermpje gezellig erbij. „De vriendschap kwam wel een beetje in fases”, zegt Pien. „Jeske, Celinde en ik kregen als beginners nog een masterclass van vierdejaars Freek. Toen waren we nog zenuwachtig, haha.” Freek: „Ja, hier zit de opa van het gezelschap, mensen.” Liss: „Doordat een paar van ons bij Love Story kwamen, waarin Freek een hoofdrol had, hebben wij hem toen geadopteerd en waren we compleet.”

„Dat was wel iets dat even in de groep gegooid moest worden hoor”, zegt Celinde lachend op de mobiel. De vriendschap werd hecht, ondanks hun drukke en verschillende speelschema’s. Met z’n zessen samenkomen is daarom lastig, maar met kerst is het steevast raak. Celinde kocht onlangs een huis in Londen en vindt het best moeilijk om ver weg te zijn van haar vrienden: „In je leven kom je één keer je matches tegen en bij deze vijf was dat het geval. Door Facetime en whatsapp heb ik echter niet het gevoel dat ik iets mis.”

@bghvanveldhoven: Hier is @lisswalravens heel moe ofzo van het musicalbestaan #wallen #ikwasnietopmijngemak #musicallife

Ze delen werkelijk alles. „Ja!”, zegt Celinde. „Maar we zijn wel een palet met alle kleuren, waarbij iedereen z’n eigen dingetjes heeft.” Liss: „We gunnen elkaar alles. Toen Celin meldde dat ze de hoofdrol in The Phantom op West End had, gingen wij elkaar allemaal bellen. En ook als iemand iets niet lukt zijn we er voor elkaar.”

Zelfde vak helpt

Dat ze een vak delen, helpt bij de vriendschap. Freek: „Door die vier studiejaren word je gevormd. We hebben hetzelfde ‘doormaakt’, al klinkt dat zwaar.” Bart: „Je weet precies hoe iemand zicht voelt, bijvoorbeeld bij een afwijzing.” Jeske: „Het is net of we dezelfde ouders hebben en samen zijn opgegroeid volgens dezelfde opvoeding.”

@celindeschoenmaker: Happy Birthday my Blue-eyed chicken @jeskevandestaak

De zes bestoken elkaar met YouTube-filmpjes, knuffelen bij bezoekjes wat af en appen tot de vingers blauw zien (Celinde: ‘Ik ben op app van de caps locks…’). Maar gaat het ook weleens mis? Liss: „We vertellen elkaar in ieder geval de waarheid, het kan best clashen. Via de telefoon, want via de app is gevaarlijk. Maar tijdens zo’n gesprek gaat het halverwege ergens anders over en zijn we het alweer vergeten.”

Gezelligheid

DeLaMar mag nu wel komen, vindt de groep. Freek: „Ik vind het leuk dat we vooral samen zingen, in plaats van veel solo’s. Samen zingen daar genieten we als vrienden heel erg van. Normaal kan dat nooit, maar nu eindelijk wel.” Celinde: „En zo kunnen we de vriendschap vieren. Hoe ouder ik word – ik ben ‘al’ 28 – hoe constanter de factor vriendschap is. De gezelligheid die we hebben als we elkaar zien gaan we overbrengen in DeLaMar.” Freek: „En de lol.” Celinde: „En we nemen de hele zaal als vrienden daarin mee.”

@freekbartels: Hier zie je niet hoe lang Liss eigenlijk is... op weg naar a chorus line #giraffe en #aap op pad #première #achorusline #one #singularsensation

Info en laatste tickets vind je op www.delamar.nl.

Wie zijn de vrienden?

• Celinde Schoenmaker (28, Dordrecht). Les Misérables, nu hoofdrol The Phantom of the Opera in Londen.

• Freek Bartels (30, Tilburg). Petticoat, bereidt zich nu voor op From Sammy With Love.

• Pien van Gerven (27, Nijmegen). The Sound of Music, nu zangdocent op de Babette Labeij Music Academy.

• Jeske van de Staak (28, Tilburg). RENT, doet nu audities.

• Liss Walravens (28, Eindhoven). Billy Elliot, nu Soldaat van Oranje.

• Bart van Veldhoven (27, Luyksgestel). De Tweeling, doet nu audities.

@pienvangerven: Ff een serieuze tijdens onze repetitie voor het kerstdiner in Grand Hotel met mijn liefste knapste @bghvanveldhoven #grandhotel #kerstliedjes

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!