Showbizz

‘Ciske’ Silver komt ook zonder strik het Gala wel in

‘Ciske’ Silver komt ook zonder strik het Gala wel in

'Ratje' Silver Metz. / Patrick van Emst | BrunoPress

Foto van 'Erik Jonk'

13 DEC 2016

De beste musicalacteurs en -makers kwamen dinsdag in Vondel CS in Amsterdam bijeen voor het jaarlijkse vorkje prikken: de nominatielunch van de Musical Awards. Metro sprak twee genomineerden voor de categorie aanstormend talent. Silver Metz uit Amsterdam (Ciske de Rat) en Lisse Knaapen uit Rotterdam (Sky). Zij hebben concurrentie van Valéry van Gorp (Dansen met de Vijand), Jeffrey Italiaander (HAIR) en Gaia Aikman (The Lion King). De pas 8-jarige Silver, die de premièrezaal onlangs verbaasde als kleine Ciske de Rat, lijkt de grote favoriet. Hij moet echter tot 12 januari wachten voor de vakjury zich uitspreekt.

Verrassing voor Danny

„Ik had nog nooit van de prijs gehoord”, geeft de guitige Silver toe. „Maar nu weet ik het. Ik ging naar Danny in Purmerend (Danny de Munk speelt de oude Ciske, red.) om hem met een nominatie te verrassen. Hij wist echt van niks. Maar toen kreeg hij van een journalist van Shownieuws een brief. Daar stond in dat ik genomineerd ben.”

‘Ciske’ Silver komt ook zonder strik het Gala wel in

Alle genomineerden die naar de Nominatielunch kwamen. / Mischa Schoemaker | ANP

Als hij moest kiezen of Danny of hijzelf een Musical Award moet winnen, reageert Silver in plat-Amsterdams: „Dat is een valse vraag. Ik hoop natuurlijk allebei.” Of hij kans maakt, daarover is het mannetje dat zijn Ciskerol nu zeven keer gespeeld heeft, prachtig uitgesproken: „Ik denk van wel.” Op naar het Musical Awards Gala dus maar, in het net. „Ik heb nog een pak van de première. Het is geen smoking, dus zonder strik of stropdas, dat maakt mij niks uit. Ik kom heus wel het theater in.”

‘Marco Borsatomusical’

Lisse Knaapen speelde de hoofdrol in de 3D-voorstelling Sky, in de volksmond ‘de Marco Borsatomusical’. Ze mocht er net afgestudeerd zo’n 75 shows van genieten, voor de stekker er door gebrek aan publieke belangstelling uitgetrokken werd. Knaapen viel bij haar debuut positief op. „Ik hoorde van mijn nominatie in Roermond, waar ik met de voorstelling Intouchables was.” Ze is ondanks de hoofdrol in de talentencategorie beland. Dat gebeurde vorig jaar ook met Romy Monteiro en Knaapen weet hoe dat afliep: Monteiro pakte het beeldje.

‘Ciske’ Silver komt ook zonder strik het Gala wel in

Lisse Knaapen. / Patrick van Emst | BrunoPress

De Musical Awards kwamen weleens in haar gedachten langs. „Maar dat liet ik snel weer los. Je kunt er vooraf niet echt iets over denken. Voor Sky vind ik de drie nominaties, die we in totaal hebben, verdiend. Het was een goede, fijne productie.” Een pleister op de wonde – ze moest vroegtijdig stoppen tenslotte – vindt ze het niet. „Ik had langer willen spelen, maar had geen wond. Ik heb genoten en veel geleerd en vind het eerder de kers op de taart.”

En die kleine rat, een geduchte tegenstander? „Maakt me niet uit, leuk toch. Als hij het grootste talent is, hoe jong ook, dan moet dat beloond worden. Ik ga bij het Musical Award Gala gewoon lekker zitten en genieten. Ik maak me nog het meeste zorgen over mijn galajurk. Dat vind ik het engst. Ik ben niet zo jurkerig.”

De nominaties

De Gelaarsde Poes, een familiesprookje van het Rotterdamse RO Theater, gaat met tien nominaties richting uitreiking. Chez Brood, de musical over Herman Brood, is beloond met negen nominaties. In de Ban van Broadway (7) en Ciske de Rat (6) zijn ook rijkelijk bedeeld. Het Musical Award Gala wordt op donderdag 12 januari in het Beatrix Theater in Utrecht gehouden en is live te zien.

Beste grote musical

De Gelaarsde Poes, Ciske de Rat, The Lion King.

Beste kleine musical

Chez Brood, Dansen met de Vijand, In de Ban van Broadway.

Vrouwelijke hoofdrol grote musical

Joanne Telesford (Amandla! Mandela), Keja Klaasje Kwestro (De Gelaarsde Poes), Vera Mann (Sweeney Todd).

‘Ciske’ Silver komt ook zonder strik het Gala wel in

Joanne Telesford (Amandla! Mandela). / Mischa Schoemaker | ANP

Mannelijke hoofdrol grote musical

Alex Klaasen (De Gelaarsde Poes), Danny de Munk (Ciske de Rat), Jorrit Ruijs (The Lion King).

Vrouwelijke hoofdrol kleine musical

Anne-Mieke Ruyten (Opvliegers), Brigitte Heitzer (Nonsens), Loes Luca (In de Ban van Broadway).

Mannelijke hoofdrol kleine musical

Paul Groot (Robert Long), Stefan Rokebrand (Chez Brood), Mike Weerts (Dansen met de Vijand).

Vrouwelijke bijrol grote musical

Marjolein Teepen (Sweeney Todd), Eva van der Gucht (Sky), Ellen Evers (Ciske de Rat).

‘Ciske’ Silver komt ook zonder strik het Gala wel in

Freek Bartels (Beauty and the Beast). / Mischa Schoemaker | ANP

Mannelijke bijrol grote musical

Freek Bartels (Beauty and the Beast), Dick van den Toorn (De Gelaarsde Poes), Steve Beirnaert (The Lion King).

Vrouwelijke bijrol kleine musical

Rosa Reuten (Chez Brood), Leny Breederveld (In de Ban van Broadway), Bianca Krijgsman (In de Ban van Broadway).

Mannelijke bijrol kleine musical

Jeremy Baker (Robert Long), Owen Schumacher (Chez Brood), Tibor Lukács (Chez Brood).

Aanstormend Talent

Valéry van Gorp (Dansen met de Vijand), Lisse Knaapen (Sky), Jeffrey Italiaander (HAIR), Silver Metz (Ciske de Rat), Gaia Aikman (The Lion King).

Beste script / liedteksten / vertaling

Bart Chabot (Chez Brood), Nathan Vecht (In de Ban van Broadway), Erris van Ginkel (Dansen met de Vijand), Alex Klaasen (De Gelaarsde Poes), Don Duyns (De Gelaarsde Poes).

‘Ciske’ Silver komt ook zonder strik het Gala wel in

Bart Chabot (Chez Brood). / Mischa Schoemaker | ANP

Beste muziek / arrangementen

Ad van Dijk (Robert Long), Jeroen Sleyfer (Chez Brood), Fons Merkies (Vals), Jeroen Sleyfer (Ciske de Rat), Marco Braam (Sweeney Todd).

Beste regie / choreografie

Victor Löw (Chez Brood), Pieter Kramer (De Gelaarsde Poes), Daan Wijnands (De Gelaarsde Poes), Paul Eenens (Ciske de Rat), Keone en Mariel Madrid (Sky).

Beste vormgeving / toneelbeeld

Ascon de Nijs (Chez Brood), Thomas Rupert (In de Ban van Broadway), Marc Heinz en Stefan Dijkman (In de Ban van Broadway), Niek Kortekaas (De Gelaarsde Poes), Sabine Snijders (De Gelaarsde Poes).


South African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Camera videoSouth African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Precious Alvares: Afrikaanse dansen zijn voor ons allemaal. Het maakt niet uit waar je vandaan komt. / Southbank

In samenwerking met South African Tourism

25 MIN

Afrikaanse dansers gaan zaterdag 23 maart los in Zaandam. Zij strijden in de South African Dance Battle, georganiseerd door South African Tourism. Zonder (spetterende) choreografie geen dans natuurlijk. Metro spreekt één van de swingende krachten, Precious Alvares.

21 jaar is Precious nog maar (‘natuurlijk mag je mijn leeftijd vragen!’), woonachtig in Utrecht en van Surinaamse afkomst. Precious werkt bij de Touchée Dance Company, een dansschool in haar woonplaats. „Het is overigens een familiebedrijf, met een warme en gezellige sfeer. Mijn oom is de oprichter van dit bedrijf en ben hier dan ook door mijn moeder, zijn zus ingerold. Ik ben in Touchée als klein meisje en als hobby met amateurlessen begonnen. Nu, een aantal jaren verder, coördineer ik de Afrikaanse tak binnen de dansschool. Ik verzorg danslessen, World en Afro, workshops en events.”

South African Dance Battle: Dansers blazen je omver

Precious en haar studenten.


Voor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Camera videoVoor wie van dansen houdt: vibe Afrika komt eraan!

Gumbootdansers.

In samenwerking met South African Tourism

20 MRT 2019

Nog maar drie dagen te gaan en dan is de South African Dance Battle dáár. Voor wie het gemist heeft: zaterdag komen buitengewoon talentvolle dansers, onder meer uit Zuid-Afrika, naar Zaandam om een heuse battle uit te vechten eh… te dansen.

De South African Dance Battle is een initiatief van South African Tourism, dit onder de noemer Ontmoet Zuid-Afrika. De reisorganisatie wil iedereen laten genieten van het land, dat zo bekend staat om de levendige cultuur, ongerept wild, adembenemende landschappen, als outdoorparadijs, de zonovergoten kust, bruisend stadsleven en de aardige mensen.

Live op Facebook


Nieuwe trailer Stranger Things seizoen 3 online

De releasedatum van de serie is ook bekendgemaakt. Vanaf 4 juli is Stranger Things 3 te zien op Netflix. Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

20 MRT 2019

Na twee spannende en succesvolle seizoenen van de populaire serie Stranger Things werd het tijd voor een nieuw seizoen. Netflix heeft eindelijk de nieuwe trailer online gezet.

Een zomer kan alles veranderen

De trailer zit vol met jaren '80 nostalgie en de nodige monsters en heeft als bijschrift: één zomer kan alles veranderen. De scholen zijn uit, het zwembad is open. Welkom tot de zomer van '85 in Hawkins.


Gerard Joling gaat programma’s maken voor RTL

Gerard Joling treedt op tijdens 538Koningsdag. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

19 MRT 2019

Gerard Joling tekende dinsdagmiddag een contract bij RTL. De zanger gaat exclusief voor de zender programma’s maken.

Joling is vanaf september te zien bij RTL als jurylid in de nieuwe muzikale tv-show The Masked Singer. Daarnaast gaat Joling meerdere RTL-programma’s presenteren, maakte de zender dinsdag bekend.

Al sinds 1996


Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

Zuid-Afrikaanse Dance Battle live op Facebook

De Afrodans: mix van stijlen.

In samenwerking met South African Tourism

18 MRT 2019

Een spectaculaire Dance Battle met de beste dansers van onder meer Zuid-Afrika. Die wordt zaterdag in Zaandam georganiseerd door South African Tourism en is live op Metro’s Facebook te volgen (zie kader). Metro sprak één van de deelnemers, Patrick Mngeni, over dans in Zuid-Afrika en de drie danssoorten die we tijdens de Dance Battle gaan zien. „Zuid-Afrika ís dans.”

The Lion King

Hij is 35 jaar, maar danst nog altijd de sterren van de hemel. Patrick Mngeni doet dat op dit moment in een Duitse versie van The Lion King. Aan de telefoon klinkt Mngeni nog wat slaperig, hoe anders zal dat zaterdag tijdens de South African Dance Battle zijn. Dan zal hij op en top en vol enthousiasme strijden.


Britney Spears.

Muziek van Britney Spears in sprookjesmusical

Britney Spears. / AFP

Foto van 'Metro'

12 MRT 2019

Niemand minder dan popdiva Britney Spears is later dit jaar te horen in een nieuwe musical. In Once Upon a One More Time zullen 23 liedjes van de zangers ten gehore worden gebracht.

Dit heeft de eigenaar van het James L. Nederlander Theater in Chicago laten weten aan de New York Times. De verwachting is dat het stuk op 13 november in première gaat.

Feministische kijk


Babynieuws: Danny Froger wordt vader!

Babynieuws: Danny Froger wordt vader!

Danny Froger en Ann Dominique. Foto: ANP

Foto van 'Metro'

11 MRT 2019

Babynieuws in de Froger-familie! Danny Froger en zijn lief Ann Dominique verwachten hun eerste kindje. „Een nieuwe stap in ons leven en ik weet nu al dat het de mooiste uit mijn leven zal zijn", schrijft Froger op Instagram.

Ook Dominique maakte op Instragram bekend dat ze in blijde verwachting is. „Het is tijd om ons geheim te vertellen... We zijn zwanger!", schrijft ze. „Zó enthousiast om dit kleine mensje te ontmoeten die voor de helft mij is en voor de helft de persoon van wie ik hou."


Mol Merel dacht meerdere keren 'dit gaat niet goed'

Mol Merel dacht meerdere keren 'dit gaat niet goed'

Het is bekend: Merel Westrik is de Mol van het negentiende seizoen van Wie is de Mol?. Foto: ANP / Levin den Boer.

Foto van 'Amarins de Boer'

10 MRT 2019

Merel Westrik hoeft niet langer te liegen en bedriegen. Na maanden moeten zwijgen, mocht ze haar Mol-identiteit zaterdagavond voor een uitzinnige menigte in het Amsterdamse Vondelpark bekendmaken. „Wat een bevrijding.”

„Het was geweldig”, blikt Westrik na de uitzending terug op haar Mol-avontuur in Colombia. „Ik had een unieke dubbelrol, waardoor ik het spel in al zijn facetten kon meemaken: zowel als saboteur als kandidaat.”

Kameleon


Documentaire Michael Jackson trekt 600.000 kijkers

ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

9 MRT 2019

De documentaire Leaving Neverland, waarin twee mannen vertellen slachtoffer te zijn geweest van seksueel misbruik door Michael Jackson trok vrijdagavond 609.000 kijkers.

De documentaire was te zien op NPO3 en werd uitgezonden voor de VPRO. Om meer duiding te geven over de film en de impact ervan, werd er voor, tussen en na de documentaire een studiogesprek gehouden door tekstschrijver, presentator en journaliste Janine Abbring.

Onschuldig


Ontknoping Wie is de Mol nadert

De finale van 2015 met Rik van de Westelaken als winnaar/ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

9 MRT 2019

Molloten in heel Nederland zitten in spanning. Nog even wachten en dan wordt zaterdagavond bekend of hun bevindingen kloppen. Is het journaliste Merel Westrik, singer-songwriter Nielson of toch actrice Sarah Chronis de saboteur?

In de bioscoop

De finale wordt live uitgezonden in het gezelschap van publiek in Amsterdam op NPO 1. Diehard fans kunnen afreizen naar een van de twaalf zalen van de Vue bioscoop om de laatste aflevering op het witte doek te bewonderen.


The Voice blijft voor drie jaar verbonden aan RTL

Dennis van Aarsen won dit jaar/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

8 MRT 2019

Er werd veel weggehaald door SBS bij RTL, maar The Voice blijft ondanks de speculaties de komende drie jaar als programma bij RTL te bewonderen, zo meldt de zender. Dit geldt zowel voor de Holland-, Kids- als Senior-editie.

Alle programma's zullen gepresenteerd worden door Martijn Krabbé, maar hij heeft door het vertrek van Wendy van Dijk iemand anders aan zijn zijde. Bij The Voice of Holland krijgt hij Chantal Janzen naast zich, Lieke van Lexmond bij The Voice Senior en Jamai bij The Voice Kids.

Fans van alle leeftijden


Musical over Tina Turner komt naar Nederland

De échte Tina Turner (l) en musicalactrice Kristina Love. /ANP

Foto van 'Elselotte Smink'

8 MRT 2019

You’re simply the best! Kan jij hits van Tina Turner, zoals The Best en Proud Mary moeiteloos meezingen?

Dan is er goed nieuws voor je. De musical over het wervelende leven van de zangeres komt in 2020 in een Nederlandse versie naar Nederland, kondigt Stage Entertainment aan.

Grote hit


Duncan de Moor na afloop van de tweede liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland.

Duncan Laurence met ballad Arcade in Tel Aviv

Duncan de Moor na afloop van de tweede liveshow van het vijfde seizoen van The Voice of Holland. / ANP

Foto van 'Metro en ANP'

7 MRT 2019

Met het liedje Arcade gaat singer-songwriter Duncan Laurence namens Nederland naar het Eurovisiesongfestival in Israël. De zanger presenteerde de ballad donderdagavond in het tv-programma De Wereld Draait Door. AVROTROS deelde de Nederlandse inzending aan het begin van de avond via YouTube.

The Voice of Holland

De keuze voor de 24-jarige Laurence was al sinds 21 januari bekend, maar nu dus ook het nummer waarmee hij naar Israël gaat. Hij komt uit in de tweede halve finale op 16 mei in Tel Aviv. De relatief onbekende zanger deed in 2014 mee aan de talentenjacht The Voice of Holland.


Koningin Elizabeth.

Queen Elisabeth nu ook op Instagram

Koningin Elizabeth. / EPA

Foto van 'Metro'

7 MRT 2019

Niemand minder dan de koningin van Engeland zit sinds kort op Instagram. Er bestond al een tijdje een account voor het Britse koningshuis. Met enige regelmaat waren daar berichten te lezen afkomstig van de prinsen William en Harry en Kate en Meghan.

Donderdag plaatse koningin Elizabeth echter voor het eerst zelf een berichtje. Aanleiding was het bezoek van de koningin aan het Science Museum in Londen. Daar kwam ze een brief tegen die geadresseerd was aan haar over-overgrootvader.


Lex Uiting: 'Twan wilde direct stoppen'

Lex Uiting: 'Twan wilde direct stoppen'

Foto: ANP.

Foto van 'Metro en ANP'

6 MRT 2019

Lex Uiting, presentator en sidekick van Twan Huys onthult waarom de talkshow RTL Late Night van RTL4 maandag abrupt is gestopt. Nadat Twan Huys zijn ontslaggesprek had, wilde hij er direct mee stoppen. In tegenstelling tot Humberto Tan, zag Huys het niet zitten om nog een aantal maanden door te pakken. Toen hij zondag te horen kreeg dat zijn carrière bij Late Night erop zat, was hij er direct klaar mee, zegt hij tegen De Telegraaf.

Uiting was het totaal niet eens met het ontslag van de journalist. „Een journalistiek talent als Twan had zoveel meer verdiend dan dit", zegt hij. Volgens Uiting was bij veel kijkers 'de beeldvorming niet juist'. „Veel mensen die ik kritiek hoorde uiten op het programma, haalden die kritiek uit de media. Ze gaven toe zelf niet eens naar Late Night te kijken."

„Dit was een programma in opbouw en we waren er nog niet. Al heeft het zich echt ontwikkeld'', vindt hij. „Ik hield er rekening mee dat een discussie over Late Night misschien ergens in de lente zou plaatsvinden. Maar nu al…?"


Keith Flint.

Prodigy last volledige tour af

Keith Flint. / ANP

Foto van 'Naomi Defoer'

6 MRT 2019

De Britse Band The Prodigy heeft alle optredens gecanceld na het overlijden van leider Keith Flint. De groep zou onder meer het podium van het Lowlands festival in Biddingshuizen betreden. De 49-jarige zanger werd maandag na zelfmoord dood aangetroffen in zijn huis in Essex.

Begrip voor de situatie

De bandleden maakte maandag via social media bekend dat de geplande tour volledig afgelast wordt. The Prodigy zou in mei door de Verenigde Staten gaan toeren en daarna in de zomer neerstrijken in Europa. De organisatie van Lowlands liet dinsdagavond via Instagram weten begrip te hebben voor de situatie en het besluit.


Kylie Jenner op de rode loper bij de Grammy Awards.

Kylie Jenner jongste 'selfmade' miljardair ooit

Kylie Jenner op de rode loper bij de Grammy Awards. / AFP

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

De 21-jarige Kylie Jenner is door Forbes uitgeroepen tot jongste ‘selfmade’ miljardair ooit. De halfzus van Kim heeft dit volgens het blad grotendeels te danken aan haar succesvolle cosmeticabedrijf, Kylie Cosmetics. Die onderneming zou minstens 900 miljoen dollar (bijna 796 miljoen euro) waard zijn.

Lage vaste lasten

Het in 2015 opgerichte Kylie Cosmetics heeft volgens het zakenblad lage vaste lasten. Er staan maar zeven voltijds- en vijf deeltijdsmedewerkers op de loonlijst. De productie wordt uitbesteed en de marketing grotendeels gedaan via sociale media, waar Jenner een enorme schare volgers heeft.


Peter Dinklage op de set tijdens het zevende seizoen.

HBO deelt trailer laatste seizoen Game of Thrones

Peter Dinklage op de set tijdens het zevende seizoen. / EPA

Foto van 'Metro'

5 MRT 2019

HBO deelde dinsdag de eerste beelden van het achtste en daarmee laatste seizoen van hitserie Game Of Thrones. De video laat beelden zien van de langste aaneengesloten vechtscene in televisiegeschiedenis.

Het duurde volgens de makers van Game Of Thrones 55 dagen om deze scene te schieten. Om het einde voor zowel de makers zelf als de acteurs verborgen te houden, zijn er meerdere scenario’s voor de finale gefilmd.

Zes afleveringen


Relatie Wesley Sneijder en Yolanthe Cabau voorbij

Het koppel in gelukkigere tijden ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

5 MRT 2019

Het huwelijk tussen voetballer Wesley Sneijder en presentatrice Yolanthe Sneijder-Cabau is voorbij. Dat bevestigt de agent van Yolanthe na berichten van RTL Boulevard.

Het koppel woont niet meer samen en zal op termijn scheiden. Over de verdere toedracht van de breuk is geen verdere informatie bekendgemaakt. De relatie zou al langere tijd in zwaar weer verkeren.

Sprookjeshuwelijk