Een Rotterdamse kassavrouw graaide een half miljoen uit de lade in tien jaar tijd. / ANP

Rotterdamse kassavrouw graait half miljoen uit lade

Een Rotterdamse kassavrouw graaide een half miljoen uit de lade in tien jaar tijd. / ANP

Foto van 'Lucette Mascini'

Lucette Mascini

24 OKT 2017

Het openbaar ministerie eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van anderhalf jaar tegen de voormalige caissière, Dina S., van de Rotterdamse biologische supermarkt Gimsel in de Groene Passage. „Zij stal op sluwe wijze dagelijks een paar honderd euro uit de kassa”, zo betoogde de officier van justitie, waardoor zij van 2007 tot en met 2014 een bedrag van 543.803 euro buit maakte.

Goed gekleed

De inmiddels zestigjarige caissière wandelde de rechtszaal keurig gekapt, opgemaakt, in een glanzende zwarte leren broek en op smetteloze, zwartsuède pumps binnen. Maar eenmaal in het beklaagdenbankje boog ze het hoofd. „Ik weet écht niet waar het geld gebleven is”, zei ze tegen de rechter. Terwijl het toch wel een enorme smak geld is die ze achterover gedrukt heeft. Die raak je niet zomaar kwijt. De rechter vroeg zich daarom af of een psychologisch onderzoek nodig is om te controleren of er iets mis met haar is. Maar dat achtte haar advocaat, mr. Tetteroo niet nodig. Dat kost volgens hem alleen maar tijd. „Ze heeft al twee jaar moeten wachten voor de zaak eindelijk voor de rechter kwam.”

Dat Dina S. dagelijks geld uit de kassa van de populaire biosuper pakte, kwam eind 2014 aan het licht. Toen bleek een dure pot crème zoek te zijn. De bedrijfsleider checkte de camerabeelden om te kijken of hij een dief zag. Toen zag hij dat Dina S. geld uit de kassa griste en in haar broekzak stak. Dina S. zei dat ze dit wel vaker deed als klanten cash betaalden. Dan annuleerde zij de afrekening, en legde zij het geld in een apart vakje van de kassa. Als ze dacht dat niemand keek, pakte ze het er uit.

Zeker tien jaar lang

De vraag is hoe het kan dat Gimsel Supermarkt, die, zo zei de officier van justitie, reclame maakt voor zichzelf als winkel in eerlijke producten, de megadiefstal niet eerder opmerkte. Volgens justitie verklaarde de bedrijfsleider van Gimsel, Dirk Zandbergen, dat de supermarkt 150.000 euro omzet per week maakt. Het bedrag dat Dina S. stal, toch zeker duizend euro per week, zou daardoor niet opvallen.

Tijdens de zitting zei Dina S. dat ze het geld niet in dure uitspattingen stak. Maar daar dacht justitie anders over. Zo zou ze een schuld van een vriendin van 3000 euro betaald hebben en aan het huwelijk van haar dochter 10.000 euro gespendeerd hebben. Van 2007 tot en met 2014 annuleerde Dina S. naar schatting voor ruim vijf ton aan afgerekende aankopen, zo bleek na onderzoek van de bedrijfsleider van de biologische supermarkt.

136.000 euro terug

De Rotterdamse biosuper claimt alleen de diefstal die Dina S. in 2014 pleegde. Dat komt volgens Gimsel neer op naar schatting 136.000 euro. Mogelijk volgt beslaglegging op het drie etages tellende hoekhuis in Spijkenisse dat ze in 1999 met haar man kocht voor een vergelijkbaar bedrag.

Ter vergelijking onderzocht Gimsel ook het bedrag dat een collega-caissière van 2007 tot en met 2014 annuleerde. Dat bedroeg 20.000 euro: veel minder dus. „Begrijpelijk”, aldus de officier van justitie. „Klanten van een supermarkt brengen zelden iets terug.”

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Log in om een reactie te plaatsen

Views

500+

Ondernemer blij met DinnerWheel naast Markthal

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

VANDAAG, 12:24

Rotterdam krijgt in het nieuwe jaar weer een reuzenrad naast de Markthal. En dit keer niet voor een paar weken, maar voor minstens een jaar. Initiatiefnemer is ondernemer Perry Oerlemans, ook eigenaar van reuzenraden in Dubai en Scheveningen. In dit reuzenrad, het DinnerWheel, kun je eten en drinken terwijl je van het uitzicht geniet.

Een paar jaar terug had je het plan om een reuzenrad neer te zetten op de Leuvehaven, maar het is de Markthal geworden.
Klopt, het eerste plan was inderdaad de Leuvehaven. Daar zou een nieuwe boulevard komen, maar dat duurt langer dan gedacht. Een andere optie die we later hebben bekeken was het Willemsplein, aan de voet van de Erasmusbrug. Dat stuitte echter op weerstand bij de bewoners, die vanwege de komst van de Zalmhaventoren al genoeg op hun bordje hadden en dit er niet bij wilden hebben.
Mijn droomlocatie was altijd al naast de Markthal. Ik baalde dan ook wel een beetje toen een andere exploitant daar twee keer een maand mocht staan. Maar dat wij daar nu mogen gaan staan is geweldig. We gaan het wel iets anders doen. Het rad komt parallel te staan aan de Markthal en de Hoogstraat. Deels op het gras, deels op de stenen. De klacht was namelijk dat mensen vanuit het rad naar binnenkeken. Wij hebben berekend dat ons rad straks ruim 43 meter van de Markthal afstaat. Een minimum aan inkijk was ook een van de uitgangspunten die wethouder Joost Eerdmans ons meegaf.

Camera videoUitgebrande shishalounge onderwerp van onderzoek

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

6 DEC 2017

Forensische opsporing van de politie loopt af en aan naar busjes om materiaal te pakken. Mannen in speciale pakken struinen door de restanten van shishalounge Comptoir aan de Wijnhaven. De brand was zo heftig dat een aantal bovengelegen verdiepingen ook forse schade heeft opgelopen. Een aantal appartement is nog ontoegankelijk.

Sirenes

26 kogels afgevuurd op huis in Rotterdam-Spangen

Agenten vonden op straat kogelhulzen en zagen kogelinslagen in een ruit. Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

6 DEC 2017

In de Rotterdamse Van Lennepstraat is in de nacht van dinsdag op woensdag een woning beschoten. Agenten vonden op straat kogelhulzen en zagen kogelinslagen in een ruit. Ook is op straat een handgranaat gevonden.

De schietpartij vond plaats rond 03.00 's nachts. Volgens getuigen zou het gaan om een automatisch wapen, vermoedelijk een kalasjnikov. Er zou maar liefst 26 keer geschoten zijn op het huis in Rotterdam-Spangen. Ook is er waarschijnlijk geprobeerd om een granaat door het kapotte raam naar binnen te gooien, zo meldt RTV Rijnmond.

DJ April Grey aan het werk in Club Nora. Ze werd in september en oktober aangevallen door een nog onbekende man. / FOTO POLITIE ROTTERDAM

Veel steun voor aangevallen dj April Grey

DJ April Grey aan het werk in Club Nora. Ze werd in september en oktober aangevallen door een nog onbekende man. / FOTO POLITIE ROTTERDAM

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

6 DEC 2017

DJ April Grey (29) krijgt veel steun van collega’s en onbekenden nadat ze in Opsporing Verzocht dinsdag haar verhaal heeft gedaan. De Rotterdamse is de afgelopen maanden twee keer aangevallen en deed geëmotioneerd haar verhaal in de hoop dat de dader wordt gevonden.

Gek

D-day voor ruziënde D66-raadsleden Rotterdam

Foto van 'Lucette Mascini'

Lucette Mascini

6 DEC 2017

De crisis tussen de leden van de D66 fractie in de Rotterdamse gemeenteraad is nog niet bezworen. Vandaag zitten het weggestuurde raadslid Jos Verveen en fractieleider Samuel Schampers om de tafel met burgemeester Aboutaleb en de raadsgriffier. De bedoeling is dat helder wordt welke van de zes raadsleden zich nu afsplitsen van de D66-fractie.

Fractiekamer

Woontoren Rotterdam ontruimd na grote brand

Camera videoWoontoren Rotterdam ontruimd na grote brand

Hulpdiensten aan het werk Foto: ANP

Foto van 'Metro & ANP'

Metro & ANP

6 DEC 2017

In het centrum van Rotterdam heeft dinsdagavond een korte, maar zeer felle brand gewoed. Uit voorzorg heeft de brandweer appartementen boven het restaurant met shisha-lounge ontruimd.

Reizigers op de Hoekse Lijn zijn ook na februari zo goed als zeker aangewezen op vervangend busvervoer. / VINCENT VAN DORDRECHT

'Hoekse Lijn pas in maart of april gereed'

Reizigers op de Hoekse Lijn zijn ook na februari zo goed als zeker aangewezen op vervangend busvervoer. / VINCENT VAN DORDRECHT

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

5 DEC 2017

De kans is aanwezig dat de Hoekse Lijn niet begin februari, maar pas in maart of april wordt opgeleverd. Dat zeggen bronnen rondom het project tegen Metro. Daarmee dreigt voor de tweede keer uitstel, nadat eerder al de opleverdatum was verschoven van september dit jaar naar februari 2018. De verantwoordelijke partijen voor de ombouw willen nog niet reageren.

Vervelend