Oldtimerbezitters willen weer vol gas door de Rotterdamse milieuzone. / BART JANSEN
Likeability of 5

Oldtimerbezitters weer vol gas de milieuzone in

Oldtimerbezitters willen weer vol gas door de Rotterdamse milieuzone. / BART JANSEN

Foto van 'Lucette Mascini'

Lucette Mascini

12 OKT 2017

De frustratie is ongeveer even groot als de blijdschap bij old timer bezitter Joris Rockx. Woensdag maakte de rechter van de Raad van State bekend dat de gemeente Rotterdam de bezitters van oude benzineauto’s geen boete mag geven als ze de milieuzone in rijden.

Derde overwinning

Rockx, eigenaar van een hagelwitte Renault ‘Bestel’ uit 1984 die op LPG en benzine rijdt, had niet anders verwacht. „Dit is de derde overwinning voor ons op rij. Eerst oordeelde de bezwaarschriftencommissie van de gemeente al dat onze oude auto’s niet zo vervuilend zijn dat de lucht er in de stad slechter van wordt. Maar daarna zei ook de rechtbank Rotterdam dat. En nu zegt de rechter van de Raad van State dat de gemeente dat oordeel niet mag negeren.”

De uitspraak van de hoogste bestuursrechter is nog maar een voorlopige. Als het hoger beroep van de gemeente tegen de maatregel van de rechtbank Rotterdam om oude benzineauto’s toch toe te laten dient, kan dat veranderen. „Maar ik ben tamelijk zeker van mijn zaak”, zegt Rockx. „Ik heb uitgezocht wat de uitstoot van mijn auto is en weet dat de bijdrage aan de vervuiling van de lucht minimaal is.”

Hij neemt er een biertje op, om ‘t te vieren. Maar hij is ook boos. Wethouder Pex Langenberg (D66) van mobiliteit heeft de eerdere uitspraak van de Rotterdamse rechter gewoon genegeerd, zegt hij. „Maar een paar partijen waaronder PvdA en VVD kwamen daartegen in opstand. De meerderheid van de gemeenteraadsleden liet de wethouder zijn gang gaan. Terwijl zij hem moeten controleren! Dat hebben ze niet gedaan. Dat vind ik misschien nog wel het ergste.”

De Raad van State oordeelde gisteren in het kort geding van een Rotterdamse old timer bezitter tegen het besluit van de gemeente om oude benzineauto’s vanaf september toch te weren, dat dit niet kán. De gemeente móet het hoger beroep afwachten en de old timertjes toelaten.

Kritiek uit de raad

„Wethouder Langenberg had zelf ook wel kunnen bedenken dat de Raad van State hem terug zou fluiten”, zegt VVD-raadslid Jan Willem Verheij. „Als de rechter een uitspraak doet, moet je je daaraan houden. Langenberg slaat door in het najagen van symbolen. Hij lijdt nu voor de zoveelste keer gezichtsverlies.”

„Ik vind het raar dat een partij als D66 een uitspraak van de rechter negeert”, reageert Niels van Ham, trotse eigenaar van een grijze Mini uit 1978 en voorzitter van stichting Rotterdamse klassiekers die een proces aanspant om de milieuzone in te mogen. „D66 vindt de rechtsstaat toch zo belangrijk? Waarom luistert die partij zelf dan niet naar de rechter?”

Van Ham heeft gehoord van een bron binnen de Raad van State dat het hoger beroep dit voorjaar plaats vindt. „Ik heb gehoord dat er zeven verhuisdozen met documenten zijn binnengekomen die ze nog helemaal door moeten ploegen.”


likedislike
user_68e7459261367b4ec9ce19c83eee16fe9b34efce_avataruser_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

200+

Arts van Rotterdamse Velthuiskliniek gegijzeld

Arts van Rotterdamse Velthuiskliniek gegijzeld

De Velthuiskliniek aan de Jan Leenvaartlaan in Rotterdam Foto: ANP

Foto van 'Sofie Smulders'

Sofie Smulders

21 DEC 2017

In Rotterdam zijn donderdagmiddag de hulpdiensten uitgerukt voor een situatie binnen de Velthuiskliniek. Een arts werd daar gegijzeld door een man met een vuurwapen.

Buiten de Velthuiskliniek waren ME’ers en politiemensen ter plaatse. De dader had de arts vastgebonden, maar hij is inmiddels weer vrijgelaten.

Tweetal omgekomen bij schietpartij Rotterdam

De politie doet onderzoek op de Rhijnauwensingel in Rotterdam waar woensdagavond twee doden zijn gevallen bij een schietpartij. (Foto: ANP)

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

20 DEC 2017

Bij een schietpartij in de wijk Beverwaard in Rotterdam zijn woensdagavond twee doden gevallen. Het tweetal zat in een geparkeerde auto toen ze rond 19:00 uur werden beschoten vanuit een passerende auto.

De schietpartij vond plaats op de Rhijnauwensingel. De passerende auto stond waarschijnlijk kort stil toen er werd geschoten op de auto van de slachtoffers. De witte auto waar de slachtoffers inzaten, is doorzeefd met kogels. Ook kwam een verdwaalde kogel in een woning terecht. De bewoner raakte niet gewond.

Politie Rotterdam verandert hoofddoekregel niet
Likeability of 6

Politie Rotterdam verandert hoofddoekregel niet

Politieagente Sarah Izat vond het niet kunnen dat zij geen hoofddoek en uniform tegelijkertijd mocht dragen. (Foto: ANP)

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

Dagblad Metro en ANP

20 DEC 2017

Ook na de uitspraak van het College voor de Rechten van de mens mogen agentes van de politie in Rotterdam geen hoofddoek dragen als ze het politieuniform aanhebben. Dat heeft de politie in Rotterdam woensdag laten weten aan het College.

'Discriminerend'

ANP

DENK kaapt mediamomentje Geert Wilders in Rotterdam

ANP

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

14 DEC 2017

Geert Wilders heeft Géza Hegedüs gepresenteerd als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Dat vertelde hij aan de opgetrommelde pers pal voor de Essalam Moskee op Rotterdam-Zuid. Een andere partij, DENK, maakt van hetzelfde moment gebruik om ook aan te kondigen mee te doen in Rotterdam en ging demonstratief tussen de moskee en Wilders staan.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Jos Verveen (D66) komt gewoon naar de gemeenteraad vandaag. / ANP

D66-raadslid Verveen weigert fractie te verlaten

Jos Verveen (D66) komt gewoon naar de gemeenteraad vandaag. / ANP

Foto van 'Metro'

Metro

13 DEC 2017

Raadslid Jos Verveen gaat vandaag gewoon als D66-lid in de gemeenteraad van Rotterdam zitten, ook al willen zijn fractiegenoten hem eruit gooien. „Ik ben namens D66 gekozen als volksvertegenwoordiger en laat me niet op een onrechtmatige manier wegzetten. Als D66 mij uit de partij wil gooien en als kandidaat van de lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen wil schrappen, moeten ze dat maar doen.”

Breekpunt Feyenoord

ANP

Moskee wacht Wilders op met koffie en koekjes

ANP

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

13 DEC 2017

Komt hij wel of komt hij niet? Dat was de afgelopen maanden de vraag in de Rotterdamse politiek. Maar Geert Wilders komt en maakt donderdag bekend wie de lijsttrekker is van de PVV Rotterdam in maart 2018. Hij doet dat op een pikante plek, namelijk tegenover de Essalam Moskee.

Lastig

Arno Bonte

‘Geef ambtenaar verlof bij geslachtsverandering’

Arno Bonte

Foto van 'Job Halkes'

Job Halkes

12 DEC 2017

Rotterdamse ambtenaren die een sekseverandering willen ondergaan moeten daarvoor betaald verlof krijgen. Dat bepleit de fractie van GroenLinks in de Maasstad. De regeling moet vergelijkbaar zijn met die van zwangerschapsverlof.