Veel tatoeage-inkt nog steeds kankerverwekkend

17 februari 2017 om 19:14 door Daisy Heyer
Veel tatoeage-inkt nog steeds kankerverwekkend
Foto ter illustratie. / Colourbox

Opgepast voor mensen die van plan zijn een tatoeage te laten zetten: volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zitten er nog altijd kankerverwekkende stoffen in veel zwarte inkt van tatoeage- en permanente make-up. 

Een toezichthouder heeft de afgelopen twee jaar 52 van de meest voorkomende inkten in Nederland onderzocht. Ondanks dat het al langer bekend is dat er in veel inkt kankerverwekkende stoffen zit, bleken er bij het onderzoek ook in zeventien van de onderzochte inkten 'polycyclische aromatische koolwaterstoffen' te zitten: kankerverwekkende stoffen dus. Ook bevatten acht van de onderzochte inktsoorten te hoge gehaltes aan zware metalen zoals lood en cadmium. 

Inkten die volgens de NVWA 'ernstige veiligheidsrisico's' met zich meebrengen zijn onder andere Kokkai Sumi ink, Tattoo 7 colors en Tattoo Warehouse Tribal Black. De volledige lijst met inktsoorten is hier terug te vinden. Inmiddels is de verkoop van de gevaarlijke inktsoorten verboden. Tattooshops die de inkt toch kopen, worden beboet. Ook uit onderzoek  van twee jaar geleden bleek dat de inkt van tatoeages in veel gevallen slecht voor de gezondheid zijn. 

 

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!