Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 13 mei 2018
Leestijd: 1 minuut

Doden bij bomaanslagen op Indonesische kerken

Zeker negen mensen zijn zondagmorgen omgekomen door zelfmoordaanslagen op drie kerken in de stad Soerabaja op het Indonesische eiland Java.

Circa veertig anderen raakten gewond. De politie vermoedt dat de door Islamitische Staat geïnspireerde terreurgroep Jemaah Ansharut Daulah achter de aanslagen zit.

Motor

De eerste bommen ging rond 7.30 uur lokale tijd af in de katholieke kerk Santa Maria. Voor die aanslag is volgens de politie een motor gebruikt. Kort daarna volgden explosies in een kerk van de Pinkstergemeente en in een protestantse kerk. Bij een vierde kerk kon de politie een bom onschadelijk maken.

Lokale televisiezenders toonden beelden van puin en gewonden die werden weggedragen. Soerabaja is de hoofdstad van Oost-Java en de tweede stad van Indonesië. In de stad wonen veel christenen.

Opstand islamitische gevangenen

Volgens de inlichtingendiensten hebben de aanslagen mogelijk te maken hebben met een opstand van islamitische gevangenen in Depok, op West-Java, vorige week. Daarbij vielen zes doden.

Moslimextremisten hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk aanvallen uitgevoerd op christenen. In februari schoot de politie in Sleman, bij Jogjakarta, een man dood die kerkbezoekers met een zwaard aanviel.

De verantwoordelijkheid voor de aanslagen is nog niet opgeëist.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.