Jelmer Visser
Jelmer Visser Nieuws 18 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

‘Scholieren moeten stoppen met seksen op rotondes’

In Nederland kennen we het fenomeen ‘examenstunt’; dan is de school een dag lang overgenomen door de examenleerlingen. In Noorwegen gaan ze echter een stapje verder in de examenperiode. Tijdens dit weken durende feest wordt het hele land overgenomen door de scholieren.

De feestelijke periode wordt de ‘Russ’ (roes) genoemd. Tijdens de Russ gaan de jongeren helemaal los; er zijn grote feesten, er wordt veel gedronken en het is traditie om ‘het publiek te verrassen met onzedelijk gedrag’. Lees: de geslaagde scholieren lopen massaal naakt over straat en hebben interactieve seksuele escapades in het verkeer.

Rotondes

Voor nationaal transportcoördinator Terje Moe Gustavsen is Russ niet zonder gevaren. Volgens hem zijn de losgeslagen scholieren een gevaar voor zichzelf en de verkeersveiligheid. Hij besloot in de pen te klimmen en schreef het manifest ‘Nee tegen seks op rotondes‘.

Volgens hem is dit nodig omdat automobilisten schrikken van de naakte tieners. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties op de weg. Hij roept de jongeren op om de Russ daadwerkelijk feestelijk te laten verlopen en dat verkeersincidenten hier geen onderdeel van zijn. De directe aanleiding van de zorgen van de coördinator was een lijst met honderd ‘Russ-uitdagingen’. Deze lijst werd afgelopen weekend gepubliceerd in de lokale krant Ringsaker Blad. Een groot deel van deze uitdagingen is onschuldig en ludiek. Maar sommigen zijn gevaarlijker van aard.

Russ-vierende scholieren in rode kledij met Noorse vlaggen ©Wikimedia Commons

De uitdagingen

Er worden drie uitdagingen in het bijzonder door de bewindspersoon gehekeld. Uitdaging 34 is de eerste. Hierin wordt gesteld dat de scholieren seks dienen te hebben op alle drie de rotondes van de Noorse gemeente. Nummer 65 gaat tevens over rotondes maar is minder seksueel van aard; de scholieren dragen op een rotonde een bord bij zich met de tekst ‘toeter voor een toast’. Indien er een automobilist claxonneert, wordt er een shotje sterke drank achterover geslagen. Tot slot is uitdaging 67 volgens hem gevaarlijk voor het wegverkeer; het houden van een naakte sprintwedstrijd over een brug.

De coördinator wil niet overkomen als een pretbederver maar roept de jongeren wel op om hun verantwoordelijkheid te nemen en wijst hen op het feit dat er nog 97 andere uitdagingen zijn waar hij geen enkel probleem mee heeft. Eentje wordt door hem in het bijzonder toegejuicht en dat is nummer 38 ‘bezorg de bus’, hierbij rijden de scholieren de voor de Russ beschikbaar gestelde busjes terug naar het depot als ze klaar zijn met het gebruik. Uiteraard dient de bestuurder van het voertuig wel nuchter te zijn.

De Russ wordt niet alleen in het zuidoosten van Noorwegen gevierd, maar in het hele land. Tijdens de Russ zijn er doorgaans tientallen verkeersincidenten, waardoor geregeld gewonden en soms ook doden vallen. Russ is afgelopen op 17 mei, de nationale feestdag van Noorwegen. Daarna moeten de scholieren serieus aan de bak met het maken van hun centrale schriftelijke eindexamens.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.