Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 14 dec 2017
Leestijd: 1 minuut

Sint-Maarten neemt wet tegen corruptie aan

Het parlement van Sint-Maarten heeft een anti-corruptiewet aangenomen. Dat betekent dat het eiland kan rekenen op 550 miljoen euro aan hulpgeld van Nederland.

De wet gaat over de installatie van een zogeheten Integriteitskamer. Een controlerend orgaan was een voorwaarde van Nederland voor de hulp, omdat het mogelijke corruptie binnen de overheid kan opsporen.

‘Tevreden’

Het geld is bedoeld voor de wederopbouw na de verwoestende orkaan Irma. Veel gebouwen werden verwoest en de schade loopt in de honderden miljoenen. Het hulpgeld zal niet rechtstreeks aan het eiland worden overgemaakt, maar via de Wereldbank.

Staatssecretaris Knops van Koninkrijksrelaties is tevreden dat het parlement heeft ingestemd. Hij noemt het „een belangrijke stap om aan de slag te gaan met de wederopbouw van Sint-Maarten en inwoners te helpen met het opnieuw opbouwen van hun bestaan".

‘Trieste dag’

Tegenstanders in het parlement spraken van ‘een hele trieste dag voor het land’. Volgens Frans Richardson van de partij USM hebben de voorstanders zich laten overhalen hun eigen idealen en de autonomie van het eiland op te geven in ruil voor een zak met geld uit Nederland.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.