Rosan de Vos
Rosan de Vos Nieuws 3 nov 2017
Leestijd: 1 minuut

Eerst op de weegschaal voor je het vliegtuig instapt

De Finse vliegtuigmaatschappij Finnair gaat passagiers, voordat ze het vliegtuig instappen, vragen om op de weegschaal te staan. Geen zorgen, je kan nog prima pizza’s eten: ze doen dit enkel om te controleren of de inschattingen van gewichtsgemiddelden nog up-to-date zijn.

Gewichtsgemiddelden

Negen jaar geleden heeft de vliegtuigmaatschappij vastgesteld dat een man gemiddeld 84,6 kilo weegt en een vrouw gemiddeld 66,5 kilo. Maar uit onderzoek blijkt dat dit misschien helemaal niet meer klopt. Zo weegt bijvoorbeeld een man die eersteklas reist gemiddeld meer dan iemand die een ‘gewoon ticket’ heeft, aldus BBCBij een vrouw is dit weer andersom.

Vrijwillig

Je bent niets verplicht: op de weegschaal staan is helemaal vrijwillig en anoniem. Maar het is voor de vliegtuigmaatschappij wel erg belangrijk. Zo kunnen ze namelijk checken of bijvoorbeeld de berekeningen voor het brandstofverbruik nog wel kloppen. Hier heeft de maatschappij dan ook 2000 vrijwilligers voor nodig die zich willen laten wegen. Maar niet iedereen heeft hier zin in: de proef is namelijk maandag begonnen en woensdag waren er nog maar 180 mensen op de weegschaal gestapt.

Een woordvoerder van Finnair heeft nog benadrukt tegenover de BBC dat het absoluut niet gaat om mensen met overgewicht extra te laten betalen. Het is nog niet bekend of Nederlandse luchtvaartmaatschappijen ook passagiers gaan wegen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.