Doden door schietpartij bij Amerikaanse basisschool

15 november 2017 om 08:09 door Metro
Doden door schietpartij bij Amerikaanse basisschool
De schietpartij vond plaats bij de Rancho Tehama Reserve school.

Bij een schietpartij bij een basisschool in een dorpje in het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn zeker vijf doden gevallen. Een van de doden is de enige schutter. Hij werd door politiekogels om het leven gebracht, zo bevestigde de sheriff.

Gewonden

Verder raakten drie kinderen en een volwassene gewond. Hoe zij eraan toe zijn is niet bekend. Ze werden met een helikopter afgevoerd naar een ziekenhuis. De omgeving van de Rancho Tehama Elementary School is door zeker honderd agenten afgezet. De kinderen die ongedeerd bleven zijn in veiligheid gebracht.

Volgens CNN had het dodental veel hoger op kunnen lopen. De schutter had aanvankelijk het idee om de basisschool in te gaan, maar daar slaagde hij niet in. Daarmee is vermoedelijk een nog groter bloedbad voorkomen.

School op slot

Dat is mede te danken aan het adequate handelen van het schoolpersoneel. Net voor de les begon, hoorden zij geweerschoten in de buurt. Daarop werden de deuren op slot gedaan en de naar binnen gerende leerlingen zochten dekking onder bureaus en tafels.

Met een gestolen pick-up ramde de schutter vervolgens de gesloten poort van de school open. Hij liep het schoolplein op en probeerde vervolgens door ramen en muren te schieten. Daarbij raakte in ieder geval een student gewond, maar zijn toestand is stabiel. Anderen liepen verwondingen op door rondvliegend glas.

Motief?

De man probeerde deuren van de school te openen, maar die zaten allemaal op slot. Alleen een raam bij een van de toiletten was open, maar daar trof de schutter niemand aan. Na ongeveer zes minuten verdween de schutter. Hij vervolgde zijn moordpartij op de straten van de plaats Rancho Tehama, tot hij door de politie om het leven werd gebracht.

Over het motief van de dader is nog niets bekend, maar mogelijk leidde de moord op een buurman ertoe dat de man besloot een bloedbad aan te richten: „Het gaat om een inidividu die zichzelf bewapende. Ik denk om wraak te nemen op zijn buren. Maar toen hij eenmaal iemand had gedood, is hij vervolgens als een dolle tekeergegaan”, zo verklaarde sheriff Phil Johnston.

Pijnlijke tweet Trump

De Amerikaanse president Donald Trump wilde via Twitter zijn medeleven laten blijken, maar ging daarmee lelijk de mist in: „May God be with the people of Sutherland Springs, Texas", zo tweette hij. Daar vond begin deze maand een schietpartij plaats in een kerk. Het lijkt erop dat de president zijn eerdere tweet heeft gekopieerd en geplakt, zonder de plaatsnaam te veranderen.

 
 

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!