In het nieuws

Likeability of 5

60.000 extremisten demonstreren voor ‘wit Europa’

Demonstranten tijdens de Poolse onafhankelijkheidsdag op 11 november. Foto: ANP

Foto van 'Lisa Vermeij'

13 NOV 2017

Tienduizenden demonstranten zijn zaterdag op de Poolse onafhankelijkheidsdag in Warschau de straat opgegaan om te pleiten voor een wit Europa. De rechts-extremisten droegen spandoeken met nationalistische teksten als ‘Europa moet wit zijn’ en ‘Bid voor een islamitische Holocaust’. De mars wordt elk jaar gehouden op 11 november om te vieren dat Polen in 1918 onafhankelijk werd, maar de laatste jaren heeft de mars een extremistischer karakter gekregen.

Wie hebben deelgenomen aan de demonstraties?

De demonstratie werd georganiseerd door een aantal extreemrechtse groepen, waaronder het National Radical Camp. De groep heeft eerder geprotesteerd tegen moslimimmigratie, homorechten en de Europese Unie. Volgens de Poolse politie liepen er zo'n 60.000 mensen mee, getooid met rode fakkels en rood-witte vlaggen. Het merendeel kwam uit Polen, maar ook neonazi's uit omringende landen als Hongarije en Slowakije waren naar Warschau gekomen om mee te lopen. Het aantal extreemrechste activisten dat meeloopt, stijgt de afgelopen jaren steeds verder. De demonstratie in Warschau fungeert als een magneet voor extreemrechste groepen over de hele wereld, schrijft The Guardian.

Nationalisme aanwakkeren

Hoewel de steun voor de radicale groeperingen klein is, beweren critici dat de regerend katholiek-nationalistische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) het nationalisme aanwakkert en een atmosfeer van intolerantie en vreemdelingenhaat aanmoedigt, zo schrijft CNN.

Veel van de deelnemers waren jonge, witte mannen, maar ook families en oudere Polen namen deel aan de demonstratie. Er was veel vlagvertoon en betogers staken massaal fakkels en rookbommen af. Sommige deelnemers droegen spandoeken bij zich, waarop leuzen stonden zoals ‘Wit Europa van broederlanden’, ‘Bid voor een islamitische Holocaust’ en fascistische symbolen uit de jaren 30.

‘We want god’

Ook liepen er demonstranten rond met de slogan ‘Wij willen God’. De sprekers willen zich verzetten tegen de liberalen en willen de christelijke waarden verdedigen.

Is er echt sprake van een opmars van extremisten?

De demonstratie in Warschau werd afgelopen weekend veelbesproken op social media, maar critici zetten vraagtekens of er daadwerkelijk een toename is van het aantal demonstranten. TVP, de Poolse publieke televisiezender die de regeringsstandpunten volgt, omschreef het evenement als ‘een grote mars van patriotten’ en stelde dat de betoging vooral gewone Polen trok die hun liefde voor hun land wilden uitdrukken.

De Poolse minister van binnenlandse zaken, Mariusz Blaszczak, noemde de mars een ‘prachtig gezicht’. De Poolse regeringspartij Wet en Gerechtigheid (PiS), waartoe Blaszczak behoort, staat voor sterk nationalistische en conservatief-religieus beleid. Blaszczak: „We zijn trots dat zoveel Polen ervoor hebben gekozen deel te nemen aan een viering die is verbonden aan de Dag van Onafhankelijkheid.”

De Poolse president Andrzej Duda legde op het centrale plein in Warschau een krans neer bij het graf van een anonieme soldaat, en herinnerde de aanwezigen eraan welke prijs er is betaald voor vrijheid en onafhankelijkheid.

Tegenbetoging

Linkse demonstranten hielden zaterdag een veel kleinere tegenbetoging. Enkele vrouwen droegen spandoeken met antifascistische slogans als ‘Stop Fascisme’. Zij konden schoppen en klappen incasseren van de extreemrechtse activisten.


like
user_444a0e6289fca3b5bc347149c19b27de4fe26406_avatar

Views

300+

Zoektocht Koen verder met honden en tip over meisje

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 12:41

De zoektocht in Italië naar de vermiste Koen (17) uit Soest, richt zich zondag op camping annex vakantiepark Gasparina langs het Gardameer. Die camping ligt in de buurt van de camping waar Koen zelf verbleef. De politie zoekt daar langs het water, na een melding van een getuige die in dat park werkt.

De vrouw zegt dat ze Koen en een meisje met halflang haar heeft gezien toen ze vrijdagochtend vroeg van haar werk terugkwam. Vermoedelijk is hij met het meisje langs het strand gelopen om haar terug te brengen naar haar camping Lido. Daarna zou hij mogelijk via de weg koers hebben gezet naar zijn eigen camping, Eurocamping Pacengo. Volgens een woordvoerder van de familie zijn er vermoedens wie het meisje is en wordt er geprobeerd contact met haar te krijgen.

Zoekhonden


Views

700+

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

Vrouw ernstig gewond na verkrachting in Rotterdam

De vrouw werd rond 05.30 uur voor haar woning door een nog onbekende man aangevallen. Foto: ANP.

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Een jonge vrouw is zaterdagochtend ernstig gewond geraakt nadat ze door een man is aangevallen en gewelddadig verkracht in Rotterdam.

Achtervolgd

De vrouw fietste rond 05.00 uur vanaf Rotterdam Centraal via de Maasboulevard naar haar woning in de Herman Bavinckstraat. Toen ze rond 05.30 uur bij haar woning aankwam, werd ze door een nog onbekende man aangevallen. De politie houdt er rekening mee dat de dader het slachtoffer heeft gevolgd vanaf het station.


Views

2k+

Na het weekend wordt het heel erg warm

Camera videoNa het weekend wordt het heel erg warm

Hoogstwaarschijnlijk krijgen we te maken met een hittegolf. Foto/ANP.

Foto van 'Hester Ramaker'

VANDAAG, 16:28

Het wordt heel erg warm! Dit weekend hebben we aangenaam weer gehad in heel het land. Na het weekend kunnen we een echte hittegolf verwachten. Het kan zelfs 36 graden worden.

Het wordt in een aankomende week flink zonnig en er komt warme wind. Het wordt dan geleidelijk aan ruim dertig graden. Neerslag hoeven we niet te verwachten. Dinsdag en woensdag komt de echte hitte opzetten en dat houdt dan ook een tijdje aan.

Hittegolf


Views

600+

17-jarige Nederlander vermist aan Gardameer

Het Gardameer in Italië. / Pixabay

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Al meer dan dertig uur zijn de ouders en vrienden van de 17-jarige Koen van Keulen op zoek naar hem. De jongen uit Soest kwam donderdagnacht niet terug na een avondje stappen aan het Gardameer in Italië.

Avondje uit

Een shuttlebus bracht Koen en zijn vrienden donderdagnacht terug naar hun camping. Terwijl Koens vrienden uitstapten bij de juiste halte, wilde Koen nog even blijven zitten. Zijn vader vertelt tegen het AD dat de jongen een halte verder zou zijn uitgestapt en toen teruggelopen zou zijn naar de camping.


Views

2k+