In het nieuws

Vonnis 'boekhouder van Auschwitz' bekrachtigd

Vonnis 'boekhouder van Auschwitz' bekrachtigd

Oskar Gröning tijdens zijn proces in juli 2015. Foto: epa.

Foto van 'Jurgen van der Hoeven'

28 NOV 2016

Het Duitse federale hooggerechtshof heeft het vonnis van oud-SS'er Oskar Gröning (95) bevestigd. Dat heeft zijn advocaat maandag meegedeeld. Door het arrest kunnen nu ook andere hoogbejaarde handlangers van de Holocaust alsnog worden vervolgd.

De zogenoemde 'boekhouder van Auschwitz' werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan moord op 300.000 mensen. Hij werd in juli 2015 schuldig bevonden en veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Gröning ging in beroep, maar dat beroep sloeg het hooggerechtshof in de wind.

Vier vragen en antwoorden over Oskar Gröning.

1 Wie is Gröning?

Oskar Gröning wordt omschreven als de ‘boekhouder van Auschwitz’. Hij verklaarde tijdens zijn proces dat hij toezicht hield op de bezittingen van gevangenen. Waardevolle spullen en geld werden apart gehouden en naar Berlijn gestuurd. Gröning verklaarde dat hij getuige was van enkele individuele gruwelijkheden, maar nam daar zelf geen deel aan.

Hoewel Gröning zelf geen bloed aan zijn handen heeft, is volgens de rechtbank wel duidelijk dat hij meewerkte aan de moordmachinerie van de nazi's.

2 Waarom is de veroordeling interessant?

De veroordeling van Gröning is interessant, omdat het voor Duitse officieren van justitie aanleiding kan zijn om ook anderen te vervolgen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werkzaam waren in een vernietigingskamp van de nazi’s.

Jarenlang werden mensen die bij de Holocaust betrokken waren niet vervolgd, omdat ze zelf nooit iemand doodden en slechts onderdeel waren in een raderwerk. Dat veranderde in 2011 toen John Demjanjuk, oud-kampbewaker in Sobibor, werd veroordeeld. Hij overleed voor zijn vonnis kon worden bevestigd.

Met de bekrachtiging van het vonnis tegen Gröning is voor het eerst iemand veroordeeld voor betrokkenheid bij moord wegens het werken in een dodenkamp, zonder dat er bewijs is van betrokkenheid bij een specifieke moord.

3 Is de straf wel hoog genoeg?

De vier jaar gevangenisstraf die Gröning opgelegd heeft gekregen is niet naar ieders wens. Verschillende overlevenden en familieleden hadden zich bij het proces aangesloten als mede-aanklagers en wilden dat Gröning voor ernstigere delicten zou worden veroordeeld dan medeplichtigheid aan moord. Naast het beroep van Gröning tegen zijn straf, weigerde de rechtbank ook dat beroep.

4 Moet hij de straf ook echt uitzitten?

Dat ligt eraan. Als zijn gezondheid het toelaat moet Gröning zijn straf ook daadwerkelijk uitzitten, anders niet.


Views

91

Zwerfhond bedelt voor geld, koopt er een hotdog van

Foto: Videostill, Unilad

Foto van 'Daisy Heyer'

1 UUR

Hij doet het iets slimmer dan bedelen om een oud snoepje: zwerfhond Cabron (dommerik in het Spaans) bedelt voor geld en koopt daar dan zijn favoriete snack voor: een lekkere hotdog.

Verdiende snack

Volgens de geruchten is Cabron een reguliere klant bij de hot dog stand in het Mexicaanse Tezoyuca. Hij gebruikt zijn schattige uiterlijk op meerdere manieren. Slinks draait hij om mensen heen die richting de hot dog kraam lopen, zodat hij misschien wat geld bij hen kan aftroggelen. Eenmaal geld in de poten, loopt Cabron richting het standje en betaalt de eigenaar van het standje om hem te laten zwoegen voor zijn verdiende snack.


Views

100+

'Studenten betalen 100 euro teveel voor hun kamer'

Gemiddeld betalen studenten 100 euro teveel voor hun kamer Foto: Pexels

Foto van 'Sofie Smulders'

2 UUR

Honderd euro per maand. Dat is het bedrag dat studenten gemiddeld per maand teveel betalen aan hun kamer.

Volgens de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) zijn de cijfers uit de rapportage Check je Kamer de zoveelste bevestiging van het wangedrag van verhuurders. Teveel van hen houden zich niet aan de regels van het Woningwaarderingsstelsel (WWS).

Check je Kamer


Views

100+

‘Als je alles geeft, kun je ook niet verliezen’

‘Als je alles geeft, kun je ook niet verliezen’

Van der Weijden wordt maandag op een brancard naar de ambulance gebracht / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

2 UUR

Wat is na 163 kilometer en 55 uur zwemmen het eerste wat je ’s ochtends doet? Precies, in bad gaan. In een radioprogramma van Omroep Brabant zei Maarten van der Weijden dat hij van zijn vrouw in bad moest. „Ik stonk, zei ze.”

Na een bad en knuffelen met zijn kinderen, gaat Van der Weijden zijn slaaptekort in proberen te halen. Dat de zwemmer graag wil slapen, snapt docent gezondheid, voeding en sport Lieke Schiphof-Godart wel.

Met de kippen op stok


Views

200+

Camera videoNederland heeft behoefte aan smerig miezerweer

De komende dagen krijgen we te maken met grote kans op neerslag. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

2 UUR

We krijgen de komende dagen flink wat regen voor onze kiezen. Helpen die buien tegen de droogte die de snikhete zomer heeft veroorzaakt of is er nog steeds sprake van een paar druppels op de gloeiende plaat? „Helaas dat laatste”, zegt droogte-expert Nico Wanders van de Universiteit Utrecht. „Regen is natuurlijk altijd beter dan 35 graden met volle zon, maar de grond in ons land is nog steeds zo droog dat de paar millimeter regen die gaat vallen niet genoeg is om de droogte achter ons te laten.”

De waterstand in de rivieren is nog altijd zeer laag en ook de grondwaterstand is nog niet bekomen van de klap die het in juli en begin deze maand heeft gekregen. Om daar verandering in te krijgen, hebben we volgens Wanders heel smerig weer nodig. „Dagenlang achter elkaar miezerweer. Dat is de beste manier om de bodem weer op te vullen met water en het ook weer richting het grondwater te laten lopen. Bij keiharde onweersbuien krijgt de grond niet de mogelijkheid om het water rustig op te nemen. Dat zie je dan altijd aan de ondergelopen kelders en fietstunneltjes. Daarnaast moeten we hopen op heel veel regen in Duitsland, zodat we via de rivieren ook weer meer water het land binnenkrijgen. Vanuit Zwitserland kan ook, maar dan duurt het iets langer voordat het hier is.”

Meerjarige droogtes


Views

100+

Van Akkrum tot Zandvoort aan Zee: Akkrum-Steenwijk

Daantje en Robin al negen maanden heel erg verliefd! Foto's door de Huawei P20 Pro

Foto van 'Iris Hermans'

VANDAAG, 11:24

Metro’s Iris gaat op wereldreis door eigen (spoorweg)land en ze neemt mee: haar zwemspullen, meestal goede humeur én awardwinnende Huawei P20 Pro, waarmee ze van alles vastlegt. Van knappe bankstellen tot a train with a view, tweedeklas liefdesgraffiti tot een Friese keukenprinses met Indonesische wortels, pal naast het spoor.

Aflevering 1: Akkrum - Steenwijk


Views

300+

'Offeren van dieren berust op een wreed verhaal'

'Offeren van dieren berust op een wreed verhaal'

Klanten halen lamsvlees bij islamitische slagerij Rif Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 10:14

Het offeren van dieren moet verboden worden. Hiervoor pleiten de dierenorganisaties Comité Dierennoodhulp, Rechten voor al wat leeft, Een DIER Een VRIEND en stichting Dierennood.

Deze organisaties pleiten daarbij ook voor het aanpassen van het artikel 'Vrijheid van godsdienst en levensovertuiging' in de Grondwet. Hierin moet worden opgenomen dat dieren geen leed mag worden berokkend in naam van de godsdienst.

Eeuwenoud godsdienstig verhaal


Views

400+

Daders Sint-Niklaas vluchtten na eerdere aanrijding

Daders Sint-Niklaas vluchtten na eerdere aanrijding

De bewuste auto na de aanrijding / Het Laatste Nieuws

Foto van 'Anne Kersten'

VANDAAG, 07:15

De daders van de aanrijding in België, die het leven kostte aan een 5-jarig meisje, zouden op de vlucht zijn geweest na een eerder ongeluk: een aanrijding van een fietser. Dat meldt de Gazet van Antwerpen. Volgens het Het Laatste Nieuws doet de politie momenteel nog onderzoek naar deze mogelijkheid.

Bekenden van de politie

De inzittenden van de auto zijn bekenden van de politie. Een van hen, de 21-jarige D.K., werd in het verleden al meerdere keren opgepakt en veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs, dealen van drugs, diefstallen met geweld en verkeersinbreuken. Telkens kwam hij weer vrij.


Views

600+

Rijkswaterstaat fout in met aankoop onbruikbare boot

Rijkswaterstaat blundert met koop onbruikbare boot

Een vaartuig van de Kustwacht, niet de bewuste speedboten / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:50

Een kostbaar foutje bij Rijkswaterstaat heeft een miljoen euro gekost. In 2015 zijn opblaasbare speedboten voor de Kustwacht aangeschaft, terwijl naderhand bleek dat de twee boten daar niet geschikt voor waren. En dus liggen ze onbruikbaar in de kast.

Achterover slaan

Het gaat om een stel kleine, wendbare, snelle boten, die het inspectieschip van de Kustwacht moesten vergezellen bij controle en inspectie op zee van de Nederlandse vissersvloot. Na een aantal testen bleek echter dat de boten bij een combinatie van hoge vaarsnelheid en hoge, steile golven achterover zouden kunnen slaan. En laat dat nou net de situatie op de Noordzee zijn.


Views

700+

Van der Weijden wordt ook in woonplaats gehuldigd

Van der Weijden wordt ook in woonplaats gehuldigd

Van der Weijden tijdens huldiging in Leeuwarden / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

VANDAAG, 06:35

Niet alleen in Leeuwarden, maar ook in zijn eigen woonplaats Waspik (Waalwijk) zal Maarten van der Weijden gehuldigd worden. Dat maakte burgemeester Nol Kleijngeld van Waalwijk maandag bekend.

Van der Weijden wordt ook in woonplaats gehuldigd

Van der Weijden op brancard met dochter / ANP

Gemeente is trots


Views

500+

Nederlandse auto schept kinderen; 1 overlijdt

Foto: VTM

Foto van 'Metro'

GISTEREN

Een triest verkeersdrama vond maandagmiddag plaats in het Belgische Sint-Niklaas: daar reed een auto met Nederlands kenteken met volle snelheid in op een moeder en haar twee kinderen. Een meisje van 5 kwam om het leven, de moeder en haar andere dochter raakten zwaargewond en liggen in het ziekenhuis.

De bestuurder van de auto zou de controle over het stuur verloren zijn in een bocht. Hij belandde op het voetpad ter hoogte van de ingang van supermarkt Lidl en reed de vrouw en haar twee kinderen frontaal aan. Volgens getuigen reed de auto met hoge snelheid in op de slachtoffers. Daarna reed de auto over de stoep in op de ingang van een Lidl-filiaal.

Bestuurder aangehouden


Views

3k+

Hoe Maarten van der Weijden ieders held werd

Foto van 'Kyrie Stuij'

GISTEREN

Oh, wat zou het mooi zijn geweest. Het moment waarop Maarten van der Weijden langs het huis van de familie Van der Velden in Dokkum was gezwommen, even op had gekeken en daar hun zelfgemaakte spandoek had zien hangen: ‘Maarten, het is goed zo. De elfde stad is binnen! Nu maar de centen tellen.’

De familie had het hem gegund; de elfde stad aftikken en dán stoppen. In plaats daarvan stortte de wereldkampioen een klein aantal kilometers voor Dokkum in. „We hoorden het zondagavond al. Maarten overwoog om na Dokkum te stoppen. Meer dan terecht, vonden we, daarom maakten we het spandoek”, vertelt vader Klaas van de Velden. „Het is jammer dat we hem niet gezien hebben, maar dit blijft een onmenselijke prestatie. Meer dan 160 kilometer zwemmen, voor ons is en blijft hij een winnaar.”

De familie woont in de binnenstad van Dokkum, waar onder wapperende Friese en Nederlandse vlaggen groepen toeschouwers staan. Ze proosten met elkaar, zingen mee met Nederlandse hits.


Views

1k+

Zwemtocht Van der Weijden levert 2,5 miljoen op

Foto: ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

Ondanks dat hij voortijdig moest stoppen, heeft de elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden tot nu toe 2.511.302 miljoen euro opgebracht. Met het geld dat de legendarische zwemactie heeft opgebracht, draagt van der Weijden bij aan kankeronderzoek. Het bedrag kan de komende dagen nog oplopen.

Van der Weijden werd maandagavond gehuldigd in Leeuwarden. ,,Ik ben heel blij in Leeuwarden te zijn. Het was een heel bijzondere tocht'', zei de olympisch zwemkampioen, terwijl hij op een brancard naar het podium werd gereden.

163 kilometer


Views

1k+

Biseksuelen vinden uit de kast komen niet van belang

Foto: Unsplash

Foto van 'Metro'

GISTEREN

De meeste biseksuelen in Nederland vinden het niet nodig om ,,uit de kast te komen.'' Ze vinden dat die informatie niet relevant is en weinig toevoegt. Dat blijkt uit een onderzoek van sociaal geograaf Emiel Maliepaard (29) van de Radboud Universiteit.

Belangrijk maar niet alomvattend

Volgens de universiteit is nooit eerder onderzoek gedaan naar het dagelijks leven van biseksuelen. Vier procent van de Nederlanders leidt een biseksueel leven en 15 procent heeft gevoelens voor zowel mannen als vrouwen. Zij beschrijven hun biseksualiteit als een belangrijk, maar geen alomvattend onderdeel van hun leven en vinden daarom dat daar geen nadruk op gelegd hoeft te worden.


Views

1k+

In deze vijf landen kosten sigaretten het meest

Foto: Unsplash

Foto van 'Bregje Simons'

GISTEREN

Een pakje sigaretten kost tegenwoordig aan de andere kant van de wereld ongeveer net zoveel als een braadpan of een kaartje voor Artis. De regering van Australië heeft besloten de prijs voor een pakje te verhogen tot maar liefst 25 euro. En daar blijft het niet bij: sinds 2017 verhoogt de Australische regering de prijs elke september met 12,5 procent, meldt het AD. In welke andere landen kost het kartonnetje een rib uit je lijf en in welke landen zijn ze juist erg goedkoop? Metro zoekt het voor je uit.

Laten we even uit gaan van een pakje Marlboro rood waar twintig sigaretten in zitten.

Nieuw-Zeeland


Views

3k+

In 2030 als haring in een tonnetje in de trein

In 2030 als haring in een tonnetje in de trein

Grote drukte op Rotterdam Centraal / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Het spoor is vol, meldde ProRail maandagmorgen. En spoor erbij leggen heeft geen zin, want daar is geen ruimte meer voor. Het bedrijf luidt de noodklok en zegt geld nodig te hebben om ervoor te kunnen zorgen dat reizigers in 2030 nog fatsoenlijk met de trein kunnen reizen.

In Nederland ligt momenteel 7300 kilometer spoor en daar wordt veel gebruik van gemaakt. ProRail verwacht bijvoorbeeld volgend jaar zo’n 165 miljoen treinkilometers te maken, in 2004 waren dat er nog 129 miljoen. Andy Wiemer, woordvoerder van ProRail, nuanceert de zaak. „Het is niet per se vol, we naderen alleen de grens van het bestaande systeem.”

Honderden miljoenen nodig


wow
user_ad4125dbc940bb347c1dceeb83a4ba402d381353_avatar

Views

1k+

'Kanker'-scene in Zapp-film: Zonder overleg op tv

NPO Zapp/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Roy Hofmans was een van de mensen die raar opkeek, toen hij zondagavond rond 19.45 zijn televisie op Nederland 3 had afgestemd staan. Tijdens de programmering van Zapp - dat zich vooral op 6 tot 12-jarigen zou richten - kwamen er een aantal termen voorbij die je niet direct zou verwachten.

In het stuk wordt in een tijdsbestek van 25 seconden twee keer de term kanker(lijer) gebruikt en ook de kreet ,,volgens mij vinden ze je geil", komt voorbij. Dat slaat in dit verhaal op twee meisjes, die volgens de programmabeschrijving tien jaar oud zijn. Het gaat om de film Zwemparadijs.


Views

1k+

Vreemde Insta-trend: men valt zogenaamd dood neer

Foto: Instagram _vkysno_

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

We zien geregeld opvallende trends voorbij komen op Instagram en daar kunnen we weer een nieuwe, ietwat vreemde trend aan toevoegen: de #fallingstars2018. ​​​​​​Daarbij draperen sterren zich vol overgave op de grond, alsof ze ter plekke zijn doodgevallen. Rijke Russen bedachten de luguber ogende challenge op Instagram, die ondertussen ook in Amerika is opgepikt.

Glamoureuze dood

De bedoeling is dat de foto lijkt of sterren zijn omgekomen op een zeer glamoureuze locatie, zoals op luxe jets, jachten, privétennisbanen en exotische bestemmingen. De meest originele posts krijgen tot wel 250.000 likes. Met de hashtag fallingstars2018 verspreidt de challenge zich razendsnel op Insta.


Views

1k+

Stationsontruiming Tilburg was terreurdreigement

Stationsontruiming Tilburg blijkt loos alarm

Het station van Tilburg / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

GISTEREN

In tegenstelling tot eerdere bericht blijkt de ontruiming van station Tilburg zondagavond loos alarm. Er was een koffer achtergelaten, maar daar bleek niets gevaarlijks in te zitten. Bovendien was de koffer ook niet van de mannen die gearresteerd waren.

Vrijgelaten

De mannen worden zo snel mogelijk vrijgelaten, maar hebben de nacht wel op het politiebureau doorgebracht. „Als je 's avonds wordt opgepakt, krijg je nachtrust. De volgende ochtend zijn we begonnen met verhoren en verder onderzoek. Toen bleek dat de situatie anders lag. Ik kan me voorstellen dat deze mannen hier niet heel blij mee waren, maar ik hoop op wat begrip van hen. We doen dit niet voor ons plezier, we doen dit omdat we de meldingen serieus nemen'', aldus een woordvoerder van de politie.


Views

2k+

Maarten van der Weijden gestopt met zwemmen

Camera videoMaarten van der Weijden gestopt met zwemmen

Van der Weijden terwijl nog aan het zwemmen is / ANP

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

Maarten van der Weijden is gestopt met het zwemmen van zijn 11stedenzwemtocht, net voor Dokkum heeft de zwemmer het water verlaten. Hij is met een ambulance naar het MC Leeuwarden gebracht.


Views

1k+