Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 19 apr 2018
Leestijd: 1 minuut

Zwembadpersoneel te vaak overbelast

Minder lang aaneengesloten toezicht houden, langere pauzes en de gelegenheid om tijdens de dienst even te zitten. Dat is de aanbeveling voor zwembadmedewerkers van FNV Sport & Bewegen op basis van een enquête onder 330 badmeesters en -juffen.

Niet scherp op werk

Uit de peiling blijkt onder meer dat bijna de helft (47 procent) van het zwembadpersoneel geen gelegenheid krijgt voor een korte pauze en dat 73 procent van het personeel niet tussendoor mag eten. Negen van de tien medewerkers (89 procent) moet naar eigen zeggen meer dan twee uur achter elkaar toezicht houden. Van de 330 respondenten gaven er 26 aan dat ze zelfs meer dan zes uur achtereen volcontinu moeten draaien.

De bond is geschrokken van de conclusies en wil dat zwembaden direct iets aan de misstanden doen. „Door fysieke vermoeidheid en overbelasting kunnen toezichthouders niet op volle scherpte hun werk doen", aldus FNV-bestuurder Hanan Yagoub.

„Ik herken het signaal niet, maar mocht het waar blijken te zijn dan vinden ook wij dat natuurlijk onwenselijk", aldus een bestuurder van De Vereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen. „Het is een zeer verantwoordelijke job. In het reglement staat ook dat iemand na maximaal twintig minuten moet worden afgelost. Mensen moet steeds blijven rouleren en net zoveel drinken als ze willen. In zwembaden is het doorgaans warm, er hangt een chloorlucht en er is vaak veel lawaai."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.